fbpx Успешните бизнес казуси в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нов проект на списанието

Успешните бизнес казуси в България


Скъпи читатели, представяме ви новия проект на списанието - „Мениджърите споделят успешните казуси в българския бизнес“. Въпреки трудните времена, в които живеем, ние смятаме, че в България може да се постигат резултати и затова искаме да го споделим с вас. В 10-годишната история на списанието сме се убедили, че положителният пример е изключително стимулиращ – особено в предприемачеството. Затова през следващите месеци ще ви срещнем с хора, които седят на горещия стол на мениджъра или предприемача. Те имат богат опит и ще ги помолим да споделят техните, постигащи бизнес решения. А в края на годината имаме амбициозната цел да издадем Алманах с добрите практики от България, които мениджърите ще споделят.

В пет срещи през годината ще поканим по девет мениджъри от различни браншове и индустрии. Старта дадохме на 5 март и всяка седмица ще ви срещаме с няколко от тях. Помолихме ги да представят своите правила за успешен бизнес, както и да разкажат накратко успешни практики от работата им. 

 

 

Иван Василев

управител на TNT България, компаниия за експресни доставки

Открий призванието си и го следвай! Когато си наясно в какво си добър и какъв е твоят път, а той се окаже, че си предприемач и можеш да ръководиш хора, тогава останалото е лесно и идват следващите четири правила - да се обградиш с правилните хора, но внимавайте да не съберете много лидери, защото става сложно. Не пропускайте забавлението – голямата част от живота си прекарваме на работното място. Много грешен е стереотипът на сериозна физиономия и вид на мениджър, който е затрупан от работа. Това се предава заразно надолу. Работата в нашия офис е съпроводена с езда, шах, водолазни курсове, рафтинг. И накрая – няма нищо константно. Това, че днес сме шампиони и имаме успехи, не значи, че сме абонирани за тях. Справка можем да направим като видим динозаврите. Били са най-големи и най-силни, но днес ги няма. Аз харесвам една сентенция, която е на Александър Толстой – прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Казус

От година двама от нашите служители са като котка и мишка - постоянно имат някакви дрязги - събираме ги, коментираме, но неразбирателството продължава.  Двамата са хора със сериозни килограми и в един момент реших да им организираме истинска пехливанска борба като ще поканим всички служители да гледат. Ще съберем средства и ще ги дарим на отец Иван от Нови Хан. Ще направим истинско шоу. Мисля, че така ще решим проблемите между тях и ще сплоти екипа. (бел.  ред. - ние, от списанието обещаваме да следим развоя на ситуацията и да разкажем развръзката).

 

 


Гергана Ташкова

управляващ съдружник в Марс Армър, българска фирма за производство на бронежилетки с износ в 33 държави

С моя съпруг започнахме бизнеса от нула, от зелена поляна. Затова трябва да знаеш ясно какво искаш, да имаш опита и след това куража да го направиш.  Когато си управител на една фирма, се сблъскваш с различни казуси, но няма как да знаеш тяхното решение - затова аз не се срамувам да питам, когато не знам. Много е важен екипът, който трябва да мотивираме да тръгне с нас. Понякога дори потупването по рамото има огромен ефект. За голямата част от работниците във фабриката аз съм „Гери“. С партньорите трябва винаги да си максимално честен и коректен, да играеш със свалени карти, но и да отстояваш позициите. Горди сме, че световни производители на материали в нашата област вече ни дават своите продукти да ги изпитваме. Така представяме още едно лице на България.

Казус

„Когато започнахме производството, бяхме наели служителка, която почти провали една поръчка. Моят съпруг я уволни веднага и ми каза – от утре ти поемаш производството! Имах чувството, че са ме пуснали в Марианската падина. Ужасът ми беше огромен. Тогава отидох при една дама, която е от старите кадри, и откровено казах – виж какво, нищо не разбирам, но трябва да се справим. След година тя ме попита - „На теб кой ти е казал, че нищо не разбираш?“.

 

 

 

Елена Маринова

президент и съдружник в българската софтуерна компания Мусала Софт

В бизнеса е важно да можеш в различни ситуации да мислиш нестандартно, особено в днешното забързано време, да си адаптивен – да имаш визията напред и да реагираш на нещата, които се случват, като печелиш от това. Много е важен моралът - всеки има виждане на това, докъде са червените линии. Моят критерий е, когато се прибера в къщи, ако мога да погледна спокойно детето си в очите, значи съм си вършила работата добре. Нужно е да си последователен – стъпка по стъпка да следваш идеите си. Важни са също духът и емоцията - стрес е, когато човек работи нещо, което не харесва. Страст е, когато полагаш усилия за кауза, която е по сърце. Когато я има, може да работиш по 24 часа и да увличаш хората около себе си.

Казус

Успехът трябва да се споделя, защото той вдъхновява и младите хора. Във фирмата  имаме много инициативи, насочени към млади таланти като академия за ИТ лидери, в която каним визионери от цял свят да говорят пред студентите, работим с училищата в страната, за да разкажем какво е да се прави кариера в бранша и да запалим искрата. Любим мой проект е състезанието по програмиране – CodeIT, което организираме вече 14 години и се оказва, че е най-старото частно състезание по програмиране в света. Програмирането изгражда много качества – умението да се работи под стрес, в екип да се справят с нестандартни ситуации, които след това са много полезни в бизнеса и живота като цяло. Това състезание ни помага да изграждаме и имиджа на компания, която инвестира в развитието на млади хора.

Любезни домакини на проекта са Terra Spa център в София (http://www.terraspa.bg), чиято уютно-изискана релаксираща атмосфера допринесе за откровени разговори. За всяка среща дизайнерите от мебелна къща KARE ще преобразяват уютната зала в различен стил. За първата бяха избрали Rockstar.

Събитието придоби „френски шик“ със своеобразно ВИП модно ревю, водено от г-жа Ташкова. Като хоби, както самата споделя, е и официален представител на мъжката модна линия на елитната френска марка Cacharel. В бизнеса правилния дрескод говори за отношение и уважение към другите. В случая бяха представени две визии, подходящи за бизнес среща и коктейл, както и смокинг, за вечерно официално събитие или за опера, например.

За успешния старт на проекта си казахме „Наздраве“ с елитното уиски Chivas Regal.