fbpx Дамското трио начело на комуникационна група Interpartners | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Дамското трио начело на комуникационна група Interpartners

Interpartners Group е една от първите агенции за цялостно рекламно обслужване, създадена в далечната 1992 г. Да имаш смели мечти и да ги превърнеш в план, е сигурна предпоставка за успех, споделя Катя Димитрова, съосновател и управляващ партньор в групата и до днес. Зачената в турбулентно време, Interpartners се развива устойчиво със сетива за изискванията на пазара и с профилираните си структури в пиара и корпоративните комуникации (Interimage), и медиите и дигитални комуникации (Media Camp).

„За нас е важно да способстваме за успеха на нашите клиенти и да бъдем устойчиви във времето”, споделя Катя Димитрова. Катя влиза в бизнеса като стажант, още като студентка. Освен че е написала дипломна работа на тема реклама, у нас по това време няма много вдъхновяващи примери. “Много обичам фразата: Не знаеха, че е невъзможно и затова го направиха”, споделя тя и това е валидно и за началото на Interpartners.

Към днешна дата комуникационната група обединява три компании в сферата на рекламата, пиара, дигиталните комуникации и медиите. 

През последните пет години Interpartners работи по редица проекти на Балканите, а преди две години официално учредява собствена регионална верига под бранда SEEnthesis Балкански хъб с агенции на 8 пазара - България, Албания, Северна Македония, Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватска, Словакия и Словения. Така компанията оперира в регион, в който екипите на компаниите познават отлично, регион със сходни пазари, култура и потребителско поведение. Сред регионалните проекти на групата са Американският университет в България, сладкарници “Неделя”, верига магазини Intersport, Saint Gobain Glass, аудиотехника Power Locus.

Елисавета Таръпанова: “Много млади хора вярват, че всеки може да се занимава с творчество в рекламата. Но всъщност съвременните комуникации са цяла наука и бизнес, който преследва измерими резултати. Зад успешните кампании стои сериозно планиране, проучвания на пазара и потребителските нагласи, много творческо търсене и откриване на уникалните предимства на всеки бранд (както обичаме да казваме в екипа “бранд харизма”) и в крайна сметка създаването на цялостно потребителско преживяване.

Изпреварвайки пазара, Interpartners започва да гради дигитални умения още преди да се заговори за дигитални агенции у нас

С развитието на дигиталните технологии и изкуствения интелект, предизвикателствата пред рекламистите нарастват - системното надграждане на познанията е задължително. Изпреварвайки пазара, Interpartners започва да гради дигитални умения още преди да се заговори за дигитални агенции у нас. Първоначално групата привлича експерт от Гърция, Апостолос Болкас. И въпреки че заради дългогодишната си история на пазара името на Interpartners не се свързва с понятието “дигитална агенция”, компетенциите на екипа в тази сфера са едни от най-добрите на пазара.

Екипът ни изпълнява пърформънс кампании на повече от 40 пазара, постигаме сериозни ръстове в продажбите за клиентите и те ни се доверяват за нови целеви пазари. След старта на съвместната ни работа с Американския университет в България постигнахме ръст на новите студенти с 56% още през първата година. За последните 2 години агенцията разработи 5 нови пазара за марката аудио оборудване Power Locus.

Елисавета Търпанова е завършила журналистика и масови комуникации в СУ „Климент Охридски”. Тя започва в компанията преди 15 години като младши експерт, гмурва се в дебрите на рекламата, за да открие колко много знания, опит и специфични инструменти стоят зад всяка успешна кампания и я превръща в професионална любов. Тя е фен на технологиите, които „опитомява” всеки ден в успешните кампании на Interpartners.

Стела Ерера: “През 2008 г. взехме стратегическото решение, че не искаме да ни възприемат като хибрид между рекламна и пиар агенция. По това време инструментите на работа в рекламата и пиара бяха различни, комуникациите бяха по-скоро ясно разделени, а не интегрирани, както е днес”, казва Стела. Тя стартира с ентусиазъм след завършване на една от първите образователни програми по пиар и масови комуникации у нас. След десетки пресконференции и прес съобщения идва и бумът на специалните събития - Interimage организира срещи от всякакъв характер - от корпоративни празненства до форуми за медицински специалисти, развива и програми за сплотяване на екипи. Компанията бързо се алага на пазара като гъвкава и креативна структура, една от малкото пиар агенции по онова време, която се радва на пълноценен творчески отдел, понеже е част Interpartners.

Пандемията върна на дневен лични и професионални ценности. Дано ги запазим!

Креативността бързо извежда агенцията на топ позиции като разпознаваема и предпочитана от клиенти, макар и малка структура. През 2012 г. започва работа по поредица кампании за Европейската комисия и става ключов партньор на белгийската ICFNext (тогава MOSTRA) за България. Стела прави кратко прекъсване и след 4-годишен професионален път в телевизия се завръща при “първата си любов” Interimage.

Технологиите навлизат ударно и в Interimage, компанията в групата, която се занимава с пиар и корпоративни комуникации, създадена преди 13 години. Стела Ерера, лидерът в екипа на Interimage, е сред създателите на компанията заедно с Катя Димитрова. Завършва пиар и масови комуникации от Нов български университет. С 15-годишен професионален път в корпоративните комуникации, продуцентството и корпоративната социална отговорност. Специализирала „Маркетинг на ароматите” в Брюксел.
Благотворител по душа, железен преговарящ по убеждение, гражданин на света.

За лидера на групата Катя Димитрова хората винаги са били на първо място. Да развива хора от стажант до мениджър е нейно кредо. ”Завръщането на Стела за мен беше като първа награда за работодател”, споделя Катя. “Някой, който се завръща там, откъдето е започнал професионалния си път, носи нов заряд и ентусиазъм”. И Катя, Стела имат изразен уклон към развитие на човешкия капитал - така естествено идва и развитието на Interimage в изграждането на работодателската марка (Employer Branding). Агенцията става пионер в тази сфера, привлича все повече клиенти с големи екипи от секторите на аутсорсинга и ИТ, а през 2020 г. печели наградата “Пиар агенция на годината” в конкурса ПР Приз 2020 на Българското дружество за връзки с обществеността.

“Тайната на успеха ли?!”, смее се Катя Димитова. “Просто всекидневно напускаме зоната си на комфорт и се опитваме да се надскочим. Преживели сме не една пазарна криза, падаме, ставаме и продължаваме. В пандемията спечелихме 4 нови конкурса, запазихме екипа и даже наехме нови хора.”
И трите с Елисавета и Стела се зареждат от това да развиват млади кадри. В момента групата поддържа целогодишна стажантска програма.

Емблематичната фраза на Стив Джобс “Keep moving, don’t settle” (Движете напред, не усядайте!) e любима на Катя, но тя я перифразира на Keep dreaming (Не спирайте да мечтаете!) и вярва, че успехът ще продължи да спохожда смелите, иновативните и технологично подготвените.

Катя Димитрова е собственик и управляващ партньор на Interpartners Group. Занимава се с масови комуникации от 28 години. Катя е магистър по международни икономически отношения от УНСС със специализации по маркетинг и комуникации в Белгия и Германия. Председател на Българска асоциация на пиар агенциите (БАПРА) през 2016 – 2018 г., президент на регионалната верига SEEnthesis, комуникационен съветник на Българо-белгийския бизнес клуб.
Майка на близнаци на 20 години.

На какво ни научи пандемията - 

Годината премина под знака на пандемията от Covid-19 – явление с траен отпечатък и трансформационен ефект върху много бизнеси.

1. В комуникациите пандемията ни научи на бързина, гъвкавост и адаптивност. Реагираш адекватно, или „гориш“ – защото твоите публики очакват отговор и то веднага.

2. Дигитализацията на бизнеса стана задължителна.

3. Декларативните послания останаха в миналото – водещ е потребителят, неговото преживяване с компания бранд и неговата препоръка след това. Референциите дръпнаха много бизнеси, други – потопиха.

4. Пандемията ни научи колко е важна откритата и прозрачна комуникация – и вътре в компаниите, и навън. Всяка промяна е криза, а кризата се управлява с подаване на точна и навременна информация на всеки етап от преминаването през нея.

5. В пандемията много брандове бяха възпрепятствани да продават – тези от тях, които останаха във връзка с публиките си, продължават напред. На тези, които „замълчаха“, ще се наложат големи инвестиции за връщане на пазарни позиции, ако не са ги изгубили безвъзвратно.

6. И не на последно място - пандемията върна на дневен ред ценности: и лични, и професионални. Дано ги запазим!