fbpx Ако имате по-високи цели, трябва да инвестирате пари и в маркетинг | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ако имате по-високи цели, трябва да инвестирате пари и в маркетинг

Жанет Найденова, Председател на Интерактив Адвъртайзинг Бюро България (IAB)

Ако имате по-високи цели, трябва да инвестирате пари и в маркетинг

След десетина дни за втори път в София ще се проведе най-големият форум на дигиталния маркетинг IAB Форум България(forum.iabulgaria.bg). Специалисти от двете страни на "барикадата" ще си дадат среща и ще коментират фактите и новостите в интернет пространството, което става все по-значима част от съществуването на един бизнес или дори на индивида. Това ни даде повод в аванс да разговаряме за тенденциите с една от гурутата на българския онлайн маркетинг и председател на Интерактив Адвъртайзинг Бюро България, Жанет Найденова.

Г-жо Найденова, как се промени в последната година онлайн маркетинга?
- От 2009 г., като Председател на Интерактив Адвъртайзинг Бюро България съм в пряк контакт с дигиталната индустрия в България и Европа. Нашият пазар има голям потенциал, т.к. тръгваме от доста по-ниска база и можем да очакваме много по-голям ръст, отколкото във вече развитите дигитални пазари, като Великобритания, Германия, Франция, Холандия, Дания, Норвегия. Докато близо 29% от бюджета за реклама в Англия за 2010 г. са инвестирани в диджитал, В Полша - 18%, то в България сме били на скромните 6,9% на база публикуваните резултати от ежегодното проучване AdEx’2010 на IAB Европа. При ръст обаче на Европейския дигитален пазар за 2010 около 15%, за България ръстът е над 25%. За България за 2011 очакваме ръст спрямо 2010 и точния процент ще стане ясен на IAB Форум България, когато ще представим за пръв път и резултатите от националното проучване за приходите от онлайн реклама за AdEx’2011.

Според Вас, кое е истински действащото маркетингово присъствие за една компания?
- Зависи от целите, които една компания си поставя. Ако изграждането на марката онлайн е основната цел за една компания, тогава дисплей рекламата е истински действащото присъствие. За всяка компания първата и най-важна стъпка е маркетинг стратегията на фирмата. Има ли и онлайн стратегия? Има ли опит в онлайн маркетинга съответната компания? Има ли на кого да се довери при планирането, изпълнението, мониторинга, измеримостта и анализа на резултатите от кампанията. Има ли поставена цел и ключови индикатори за измеримост на ефективността за планираната кампания? Каква е целта – анонс на марка, поддържане на марката, промоция на продукт, услуга, генериране на потенциални клиенти и т.н. Коя е целевата група? Как посланието на кампанията ще стигне до нея. С какъв обхват и оттам какъв бюджет е необходим? Как да интегрира по най-ефективния начин медиите? Това са въпросите, които трябва да си зададе. Моят съвет е, компаниите да се доверят на професионалисти от дигиталните маркетинг агенции, които знаят и могат и ще работят с тях в екип за постигане на успех!

Смятате ли, че може да има маркетинг с нулев бюджет, една често развивана концепция?
- Свидетели сме на увеличаваща се честота на семинарите с надслов “Маркетинг с нулев бюджет”, но и честият въпрос на участниците “Щом е нулев бюджет, ние защо трябва да плащаме такса за участие?”... Да, с нулев бюджет можете да поддържате собствения си блог, можете да развивате профила си в социалните мрежи, но не можете да изградите марка. Можете да направите кампания в социалните мрежии за 0 лева, можете да създадете кампания на клик за 120 лв. с ДДС и да генерирате 1000 посещения към вашия сайт (при 10 ст. на клик – най-икономичната реклама в българското онлайн пространство), можете да изпратите вашето послание като ‘autsignature’ в 50 000 изходящи събщения на mail.bg или abv.bg за 300 лв. без ДДС. Всичко можете да направите, но важно е каква цел си поставяте и дали ще я изпълните. Ако имате по-високи цели, ще трябва да инвестирате и пари в маркетинга.

Как се развива мобилния маркетинг и какво трябва за да е ефективен той?
- Мобилният маркетинг бележи огромен ръст в Европа. За да бъде ефективен са необходими няколко важни неща:
• Навлизане на смартфони с Интернет достъп (в България, цифрите, които се срещат не са действителни, визират само устройствата, но не и достъпа до Интернет навсякъде по всяко време;
• Мобилни версии на медиите, сайтовете и електронните магазини за онлайн пазаруване;
• Обучени кадри и добри практики.

Все повече Интернет означава мобайл. “Навсякъде с потребителите” би бил слогана на мобилния маркетинг. Ако направим анализ на пенетрацията на мобилни устройства в България ще видим, че каналът за мобилен маркетинг е с най-голям обхват за достигане до потребителите. Вече почти няма премиум онлайн медиа в България без мобилна версия на сайта. Навлизат множество мобилни приложения, приставки за браузери. Все повече се увеличава мобилното потребление на Интернет. Възможностите са ограничени само от познанията на кадрите в рекламните агенции и рекламодателите и готовността им за инвестиции в мобилен маркетинг.

В България още сме далеч като степен на развитие на мобилния маркетинг спрямо останалите старни от Европа, но навлизат нови фирми с опит от други пазари за мобилно геотаргетиране и тагретиране по интереси на потребителите. Мобилният маркетинг ще бележи най-висок ръст на развитие в България в следващите години. Технологиите са налице, пенетрацията също, липсват познанията и маркетирането на този вид маркетинг. Трябват обучени кадри, по-активно участие на мобилните оператори и всички свързани играчи на този пазар за неговото ускорено развитие.

Какво постигна IAB България за една година?
- За последната година бяхме удостоени с честа да подпишем лицензно споразумение с Interactive Advertising Bureau (IAB) в САЩ, организацията-майка, за да я представляваме в България. Така Интерактив Асошиейшън България се преобразува в IAB България през 2011 година. Този лиценз е признание за двугодишната дейност на асоциацията и приносът ни към развитие на дигиталната индустрия в България.

През 2011 г. проведохме първия дигитален форум на IAB България, на който взеха участие над 550 специалисти в областта дигиталния маркетинг, на който за първи път изнесохме данни за обема на пазара на онлайн реклама, публикувани в Паспорт на дигиталната индустрия в България, след проведено проучване AdEx на IAB България съвместно с PwC. Анонсирахме ТОП 50 онлайн рекламодатели в България за 2011 г., съвместно със Synovate.

През изминалата година организирахме и проведохме специализирани семинари за фармацевтичната индустрия, семинари, посветени на мобилния маркетинг. Над 100 мениджъри получиха сертификати от IAB University. Проведохме IAB Day в Нов Български университет със студентите.

Съвместно с Българска Уеб Асоциация по проект “Работна група Уеб реклама”, който се осъществи с подкрепата на Българска асоциация на рекламодателите (БАР), разработихме и приехме стандарти, в духа на насоките на IAB, с цел да уеднаквим терминологията и изискванията между всички нива в онлайн рекламата в България (публикувани са на www.iabulgaria.bg).

Участвахме активно в обединение на електронната индустрия в България с инициативи и предложения относно темата “Защита на личните данни в Интернет относно въвеждането на промените в директивата за e-Privacy” и подготовката на конкретни предложения за промяна в националното законодателство във връзка с транспониране на директивата e-Privacy, чиито промени по балансиран начин да защитават интересите на всички заинтересовани групи. Участваме също така и в комисии към Народното събрание за законодателни инициативи, касаещи бранша.
През 2011 г. броят на членовете на асоциацията нарасна три пъти.

Какво очаквате от IAB форума тази година? Какво ново ще научат присъстващите? На кой бихте препоръчала да го посети и защо си заслужава да присъства?

- IAB Форум България е най-голямото събитие на родната дигитална индустрия в България, което IAB България организира вече за втора година. Той ще се проведе на 14 март 2012 г. в Кемпински Хотел Зографски София и ще събере на едно място най- добрите български специалисти в областта на онлайн маркетинга и рекламата, представители на рекламодатели, дигитални агенции, метрики, медиа агенции, пъблишъри и технологични компании – над 600 участници. Своят опит и добри практики ще споделят също така чуждестранни партньори на IAB България и водещи чужди компании.

Новостите от света на дисплей и мобилната реклама, както и измерването на ефективността в Интернет ще бъдат сред акцентите във второто издание на IAB Форум България. В рамките на фокусирани панелни дискусии ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с дисплей реклама и изграждане на бранд онлайн, мобилен маркетинг и измерване на ефективността в Интернет от водещи практици в България.

И нещо специално - всички читатели, благодарение на сътрудничеството между IAB България и сп. Твоят БИЗНЕС, получават специалeн код за отстъпка от 20% от таксата за участие на форума. Кодът е TBMagazine и се въвежда във формата за регистрация на адрес:forum.iabulgaria.bg/register/ 

Ще се радвам да се видим на 14 март, в хотел Кемпински Зографски на IAB Форум България, за да споделим този ден заедно!

 

Facebook коментари