fbpx Балканите могат да бъдат пета световна сила във винения бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Галя Нифору, директор на балкански винен фестивал

Балканите могат да бъдат пета световна сила във винения бизнес

От 14 до 17-ти юни, повече от 60 винопроизводители от всички балкански страни ще си дадат среща в София, за да покажат своите вина по време на първия балкански винен фестивал. Всички, които посетят събитието ще могат да дегустират повече от 300 топ вина. Освен дегустации, организаторите предвиждат и много силна съпътстваща програма – майсторски класове на избрани вина от всяка държава, които най-добре показват характера й, както и лекции за винен бизнес, винен туризъм и много други, водени от членовете на журито. За силата на балканските вина разговаряхме с Галя Нифору, Директор на фестивала.

Г-жо Нифору, как дойде идеята за създаване на балкански винен фестивал, който е уникален по рода си?
- Балканският винен фестивалът ще се проведе в София в рамките на едно още по-голямо начинание – Балкански международен винен конкурс, който също е първи по рода си и се фокусира върху богатството на балканските вина. Според мен, регионът има нужда от ново позициониране на световната винената карта, защото до този момент това че идваме от Балканите по-скоро е препятствие, отколкото преимущество – нищо, че виното е създадено на Балканите, тук е родината на лозата, въпреки, че доста страни претендират това.
Така че имайки опит повече от 15 години във винения бранш, заедно с Константинос Лазаракис, единствен за Балканите Master of Wine, който е председател на журито на конкурса, достигнахме до идеята това събитие бъде в София, като един естествен център на Балканите. По този начин, поканвайки международно жури с много голям потенциал, опит и репутация, ще оценят балканското вино и ще станат един естествен негов посланик на пазарите които са важни за нас – САЩ, Великобритания, Скандинавските страни, Русия, Швейцария. А догодина имаме желания да включим и жури от Китай и Хонгконг.

Наистина ли балканските вина са интересни и могат да се състезават на световните пазари.?
- Да, определено са интересни. Ще кажа един малко известен факт. Ако ние от балканските страни се обединим, ще станем петата винена сила в света. Това е нещо, което е изключително, защото се нареждаме след страни като Франция, Испания, Италия и САЩ. Ние трябва да използваме тази сила и да я разказваме на пазарите, на които искаме да стъпим, имайки предвид, че вкусовете и модата в консумацията на вино се променят. Балканите имат огромно богатство на винени сортове. Всички знаем, че в България това са мавруд, гъмза, мискет, мелнишка. Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Славения, Хърватска, Румъния също имат невероятни сортове, които като се блендват с международни сортове по-лесно се възприемат от консуматора. Според мен, във винения бранш нещата много често се водят от мода и нови тенденция и ние трябва да въведем този балкански тренд, да обърнат внимание на нас като нещо непознато, нещо средно между Новия и Стария свят.

В България всяка година възникват по няколко нови изби. Не са ли много? Няма ли да се пренасити пазара?
- Това е чудесно. Виненият бранш у нас е във възход. Появяват се много бутикови изби и това е много добро начинание. Защото когато е малко производството, по-лесно се контролира качеството и целия процес е по-добър. По-никакъв начин няма стане пренасищане. Хората трябва да започнат да обръщат по-сериозно внимание на виното, да избягват високоалкохолните напитки, защото виното освен, че е много приятна напитка, е и полезна. Ние имаме още много какво да направим в тази посока. По неофициални данни, консумацията на глава от населението у нас годишно е 15 литра. Тук включвам и домашните вина, които са много голям процент. В по-развитите винарски страни като Франция, Италия, Испания, консумацията на глава от населението е около 40-45 литра. Скандинавия вече гони 30 литра, което е изключително за страни, които не са винопроизводители, но там винената култура е развита много добре. Така че, имаме какво да наваксаме и да развием тази ниша, виното да навлезе в ежедневието, защото чаша вино на ден е полезна.

А как ще се конкурираме с вината от Новия свят, които завладяват Стария свят с качество и ниски цени?
- Няма защо да крием, че конкуренцията е много силна. Според мен България е много добре поставена като конкурентност с вината от Новия свят, защото ценово се позиционираме почти като тях. Освен това външният вид на бутилките, това което привлича клиента, вече е много атрактивен, у нас има специалисти, които са занимават само с това. Забелязах го забелязах при обиколката ми в балканските страни и смело да кажа, че водим класацията по този параграф. Консуматорът трябва да е горд, че пие българско или балканско вино и така да подпомогнем тази част от икономиката. Местните сортове са страхотни. Хората, които дойдат на фестивала ще могат да дегустират уникални вина от региона. Другото, което е много важно – трябва да се обърне внимание на винения туризъм. България е на 3-4 часа от повечето винарски дестинации в региона и това е чудесна възможност да се прекара един уикенд на ново място, да се запознаят хората с местната култура и в съчетание с виното да имат едно прекрасно преживяване.

Повече за фестивала на http://www.balkanswine.eu/bg/pages/Aboutus/