fbpx Иновациите подпомагат напредъка на хората, бизнеса и обществото | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Милан Госпич, мениджър Продажби в Ericsson Telecommunications Bulgaria

Иновациите подпомагат напредъка на хората, бизнеса и обществото

Светът никога не е бил толкова лесно достъпен, благодарение на технологиите. Ако сте в Япония, а ваш приятел е в ЮАР, вече е възможно да бъдете „заедно”. В реално време може да проследите бляскавата премиера на някой нов автомобил или пък откриване на сезона в Миланската скала... Зад всичко това стоят технологии, за които повечето потребители трудно си представят същината им. Те просто възприемат като даденост днешната възможност за общуване.
Ericsson е водещ световен доставчик на телекомуникационно оборудване и свързаните с него услуги на мобилни и фиксирани оператори. Компанията има изградени над 1 000 мрежи в над 180 страни, като 40% от всички мобилни разговори се осъществяват чрез системите на Ericsson. За това, накъде върви „свързаният свят” днес, имахме възможност да разговаряме с новия мениджър Продажби в Ericsson Telecommunications Bulgaria, Милан Госпич.


Г-н Госпич, как Ericsson разбира термина "свързано общество"?
- Наште основна идея и цел/мисия са иновациите, които дават възможност и подпомагат напредъка на хората, бизнеса и обществото като цяло. В момента се намираме на повратен етап от развитието си и една от основните тенденции, които наблюдаваме напоследък наричаме "Свързано общество". За нас това име е свързано с бързите промени, които настъпват в света и ефектите, които те оказват върху всички нас.
През следващите няколко години ще станем свидетели на бързо развитие в технологично отношение и по-специално в начина на работа на телекомуникационната инфраструктура. Това ще даде нови възможности на хората да създават различни продукти, да учат и да иновират, което от своя страна ще окаже положително влияние на света ни. Това е причината да наричаме това нововъзникващо общество, което тепърва се заражда, "Свързано общество". Днес свързаността се приема за нещо, което е достъпно навсякъде по подразбиране. Хората, компаниите, пазарите и обществата се облагодетелстват непрекъснато (постоянно) от свързаност към различни комуникационни мрежи.

Ние, в Ericsson вярваме, че до 2020 г. в света ще има над 50 млрд. свързани устройства.

Връзки са не само електронни вериги, радиовълни или оптични влакна. За нас връзките са хората, които познаваме и с които работим, компаниите, с които правим бизнес, медицинския персонал, който се грижи за нас и т.н. Малко или много всичко, което ни заобикаля, ще бъде свързано и ще обменя информация като част от мрежа. Според нас това свързване ще се осъществи на три етапа - първо е потребителската електроника, която ще бъде последвана от индустриите, а впоследствие - от всичко останало.

Как навлизането на новите технологии се отразява на обществото и как социалните мрежи и мобилният интернет се отразяват на глобализацията? Дали, според вас, хората са много по-близо един до друг отвсякога и защо?
- В свързаното общество хората, познанието, връзките и информацията, са в непрекъснат обмен помежду си, което позволява по-бърз прогрес за всички. Това общество помага за постигането на по-висока ефективност, а една от основните му характеристики е непрекъснатата трансформация, водена от сътрудничеството и креативността. А те и двете са необходими за разрешаване на различни проблеми, за иновативност и обогатяване на живота ни като цяло. Промяната от Web 1.0 към Web 2.0, в който живеем в момента, от статични към интерактивни уеб страници, представлява повратна точка в начина, по който използваме интернет. Добавянето на мобилност променя драматично ситуацията. YouTube, Facebook, My Space, Flickr, Twitter… Тези приложения са само част от примерите за Web 2.0 и начина, по който действат социалните мрежи. Хората имат възможност чрез тях да представят себе си на света с личните си интереси, а не стереотипите, типични за района, от който произхождат. А това позволява преодоляването на географските, културни и логистични бариери, и подобряването на начина на живот на хората. Добавянето на мобилността, широколентовият интернет и "облакът" към свързаността правят идеите по-достижими и по-достъпни за всички, навсякъде и по всяко време. Това е причината да смятаме, че свързаното общество ще бъде катализатор на експлозия в креативността.

Как тази атмосфера променя начина, по който оперират телекомите? Какви са предизвикателствата пред тези компании?
- Създаването на различните екосистеми, които да осигурят свързаността на над 50 млрд. устройства, е наистина сложна задача и сериозно предизвикателство. Изборът на технология за свързаност не винаги се базира на дългосрочно решение. Често той е подтикван от краткосрочна ефективност на разходите, понякога комбинирана с желанието за контрол върху инфраструктурата. Затова най-голямото предизвикателство е обслужването на тези сложни екосистеми и оправдаването на очакванията на потребителите.

Мрежите, които могат да издържат на експоненциалния ръст на броя свързани устройства и да отговорят на нуждите на определени индустрии, са важни елементи за свързаното бъдеще. Решенията за тази инфраструктура трябва да са отворени и стандартизирани, за да позволява взаимната свързаност между участниците в тези екосистеми и крайните бизнес потребители. Телекомуникационните оператори трябва да насърчават интеграцията между различни мрежови технологии, за да се осигури лесна и удобна взаимовръзка между различните устройства и услуги. Свързаността и контролът върху услугата, комбинирани със споразумения на национално ниво за роуминг, са ключът.

Тарифните планове трябва да бъдат адаптирани към начина, по който се използват устройствата и услугите. Само преди няколко години телекомуникационните оператори се фокусираха върху осигуряването на оперативна платформа, през която потребителите могат да общуват чрез гласови разговори. Създаването на съдържание беше далече от основния бизнес на операторите. Големите промени в телекомуникационната инфраструктура дойдоха с широколентовия интернет - и стационарен, и мобилен. А те доведоха до създаването на съдържание от други компании. Това доведе до изместването на телекомуникационните оператори от позицията на компании, които задават тенденциите, което е и най-голямото предизвикателство пред тях в момента. Причината е, че свързаността се превърна в стока, при това евтина. Съдържанието от своя страна е водещият продукт. Което изправя телекомуникационния сектор пред няколко проблема, а именно в коя част от веригата ще се позиционират компаниите, какви ще са основните им източници на приходи и с кого трябва да търсят партньорства те.

Какви ще са водещите тенденции в телекомуникационния сектор през следващите три до пет години?
- В момента водещият тренд е мобилният интернет. Той вече е реалност и употребата му расте бързо. Причина за това е фактът, че интернет поколението иска да е свързано непрекъснато и навсякъде, а не само вкъщи или в офиса. Броят на мобилните абонати ще достигне броя на абонатите на стационарен интернет още през следващата година. До 2016 г. ще има около 5 млрд. широколентови мобилни връзки с интернет. А голямата част от тях ще залагат на HSPA* и LTE* мрежи. LTE се развива непрекъснато, за да отговори на бъдещите високи изисквания по най-добрия възможен начин. В много случаи мобилният широколентов интернет може да се сравнява с фиксираните мрежи като цена, качество, сигурност и ,разбира се, удобство. Немалко широколентови приложения вече се свързват предимно с мобилността. С представянето на смартофните станахме свидетели на експлозия на различните обществени сайтове, търсачките, гейимнга, локационните приложения и споделянето на съдържание като видеа в YouTube, например.

Кой ще води на пазара на широколентов интернет?
- Все още няма еднозначен отговор на този въпрос. Сред претендентите са мобилните оператори, производителите на различните устройства или разработчиците на приложения. А защо не и новосъздадено партньорство между тези фракции да поведе пазара напред? Едно обаче е сигурно: комуникацията между различните устройства е бъдещето на комуникациите.

Кога очаквате LTE да бъде масово достъпен?
- LTE се развива много добре и днес, и отговаря на изискванията за следващото поколение мобилни мрежи - както за съществуващите 3GPP/3GPP2 оператори, така и на тези, които настояват за по-зелени технологии. LTE инфраструктурата е създадена, за да бъде семпла за инсталация и управление и може да работи на различни честоти.

Днес над 380 млн. души по света имат достъп до подобни мрежи. Те са разпределени в 19 мрежи в 62 държави

Във водещия американски пазар LTE мрежите покриват 50% от страната. Ще има още много оператори, които ще използват тази технология, което я изкарва на добра позиция що се касае до новите бизнес възможности. LTE вече е достъпно и през USB модеми, и като вградена функция на лаптопи, нетубци, смартфони рутери и таблети, и други устройства. LTE е технологията на бъдещето, която ще направи възможно Свързаното общество...

Развивате ли LTE мрежи в България?
- Наскоро Мобилтел обяви, че е разработила демо LTE мрежа, която бе създадена с подкрепата на Ericsson. Вече е въпрос на политика и регулации, от което зависи кога ще може да бъде пусната първата комерсиална LTE мрежа в България.