fbpx Крум Дончев: 2017 година е изключително успешна за GEFCO България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Крум Дончев: 2017 година е изключително успешна за GEFCO България

Крум Дончев е мениджър „Продажби и маркетинг” в GEFCO България. С него разговаряме за изминаващата година, развитието на логистиката, новите тенденции, факторите за успех в бизнеса.

Г-н Дончев, каква беше 2017 г. за GEFCO България? Как се позиционирате сред останалите държави, които са част от Балканската зона?

- Изпращаме една много успешна за нас година. Успехът е базиран на гъвкавите логистични решения, с които успяваме да отговорим на нуждите на клиентите и на разнообразието от услуги, които предлагаме. Оборотът на GEFCO България за първото тримесечие на годината бележи ръст от 13%, в сравнение със същия период миналата година.
Основният ни бизнес е с насоченост към автомобилната логистика, което включва превоз, дистрибуция и складиране на нови автомобили, както и логистика на различни автомобилни компоненти. Щастливи сме, че GEFCO България заема втора позиция сред останалите държави от Балканската зона (GEFCO Румъния е на първо място, но там пазарът и спектърът на услуги са по-големи).

Колко клиенти има GEFCO България и какъв е профилът им?

- В клиентската ни база са около 600 компании, като през годините това число претърпя сериозен ръст. Стремим се да разнообразяваме портфолио им и благодарение на опита на Групата GEFCO, както и на усилията на местния екип, днес, ние обслужваме различни индустрии: автомобилна, производство на компоненти за автомобилите, бързооборотни стоки, промишленост, енергетика, високотехнологична индустрия и други.
Факторите, които влияят на положителната промяна, са:
- GEFCO е предпочитан партньор от производителите, защото превръщаме веригата за доставки във верига, която създава стойност;
- GEFCO има изключителен опит в управлението на сложни вериги за доставка;
- Инвестиции в бъдещето - разполага с професионалисти от различни области на бизнеса, подчертава значението на информационните системи;
- Компанията създава и заздравява силното си партньорство и връзка с клиентите си.

До кои дестинации оперирате основно? Какви предизвикателства срещате?

- Главните точки, до които оперираме, са държави от Западна и Централна Европа - Франция, Германия, Великобритания, Швейцария, Чехия, Словакия и други. В същото време успяваме да осъществим транспорт и до по-далечни дестинации като Китай и Латинска Америка, където предоставяме интермодални решения. В много близки отношения сме и със съседните ни държави - Румъния, Гърция и Сърбия.
Говорейки за предизвикателствата на бизнеса, ще определя конкуренцията на първо място, особено до дестинациите, до които ние оперираме. Но тя ни помага и да се развиваме всекидневно, предлагайки висококачествени услуги на клиентите си.

Колко международни и колко български компании обслужва GEFCO България?
- Съотношението между българските и международните фирми е 40%:60%, някои, от които, са: Авто Мотор Корпорация, София Франс Ауто, Ауто Италия, Аутотехника, Рено, Нисан, Силвър Стар Моторс. За нас е изключителна чест и удоволствие да работим с компании от автомобилния сектор, поради изключително големите изисквания от гледна точка на цялостното качество на услугата. Именно това ни прави различен и предпочитан партньор.

Как логистиката се променя днес, какви са новите тенденции и какви са изискванията на клиентите?

- Световната икономика, индустрията, както и логистиката се промениха драстично през годините и тази промяна ще продължи през годините с още по-бързи темпове.
Ще изброя някои основни причини за тази промяна:

- Географските граници бяха натиснати още повече - няма как да очакваме, че клиентите ще бъдат впечатлени от транспорт на карго до всяка една точка на света. В тази конкурентна среда е време логистичният оператор да покаже нещо повече, а именно да предостави по-бързи услуги, по-различен поглед и гъвкави решения.
Благодарение на различните филиали на компанията в световен мащаб, както и различните бизнес линии, компанията развива международна визия, позволявайки по-лесно разбиране от страна на клиентите. GEFCO цели да оптимизира веригата на доставки като редовно подобрява услугите, които предлага. Това включва управление на логистични потоци, инвестиции в информационни системи и подобряване на техническите умения на експертите ни. Още повече GEFCO работи върху оптимизиране на логистичните разходи и повишаване на продуктивността на компаниите, с които работим.

-  Инфомационните системи играят все по-голяма роля и GEFCO обръща голямо внимание на тях. Една трета от всички инвестиции на Групата са именно в тази насока, като целта е информационните системи да придадат стойност на услугите, които предлагаме. Всеки екип на компанията използва и работи с един и същ интерфейс. GEFC@nnect, инструмент, който е разработен от GEFCO, позволява проследимост на целия логистичен процес: от момента на приемане на пратката до доставката й. Електронният каталог на GEFCO дава възможност на автомобилните дилъри да правят онлайн поръчки за персонализиране на автомобили, което прави ефективността по-голяма, както и производителността.

- По-голямо внимание върху влиянието върху околната среда. GEFCO е въвела годишна въглеродна инвентаризация на дейностите си. Резултатите от 2014 г. потвърждават, че насърчаването на железопътния транспорт пред автомобилния е безвредно за околната среда. Пътищата остават важна транспортна дейност и GEFCO работи за модернизация на автомобилите си, като намалява потреблението на гориво и обучава шофьорите как да шофират екологично. Ще ви дам един пример: GEFCO развива железопътни услуги от Европа до Китай. Компанията се превърна в основен участник на железопътен транспорт от Германия до Китай, през Централна и Източна Европа. Решение, което води със себе си икономически и времеви ползи. Също така, железопътният транспорт намалява 8 пъти емисиите на газ в сравнение с морския транспорт, като същевременно е много по-икономичен от въздушния транспорт.

Работите в много динамична среда, с клиенти от различни сектори/ индустрии. Споделете някои успешна практика с ваш клиент.

- Един от най-добрите примери за успешна практика е партньорство ни с Magna Powertrain, която е една от водещите компании в автомобилната индустрия. GEFCO предоставя стандартно товарно решение с фиксирано време на доставка на седмична база, което дава възможност на клиентите ни да прехвърлят стоките си между две държави и две свои собствени фабрики точно навреме. Този тип логистична верига осигурява производствената линия на клиента ни на 100% с производствени материали, като обезсмисля наличието на складова площ "от производствената линия до производствената линия". Разбира се, такава услуга не е лесно да бъде организирана и да бъде извършена по оптимален начин, защото в нашите източноевропейски страни все още имаме доста пренаситена инфраструктура, която е огромна бариера за такъв тип дейност. Изключително сме горди да бъдем партньори с компания като Magna, с която работим в тясно сътрудничество и създаваме метод на работа, който наричаме „Стратегически експерт“, доказвайки качество на доставка на 50 000 тона компонента с коефициент на ефективност от 99,8% през четирите години от общата ни дейност.

Как дигиталните технологии променят логистиката и как GEFCO се влияе от тях?

- Дигиталните технологии имат огромно влияние върху логистиката. Появата на Индустрия 4.0 подтикна GEFCO към радикални промени в управлението на веригата за доставки. Информационните системи спестяват време, което от своя страна повишава производителността на компаниите. Целта им е да повишат стойностите на услугите, които GEFCO предлага, като предоставя на своите клиенти цялата приложима оперативна информация ( доказателство за доставката, статус на доставката, както и при наличие на някакви щети и други).