fbpx Илко Шиков, предприемач: Не е страшно да започнеш бизнес отначало | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 10

Илко Шиков, предприемач: Не е страшно да започнеш бизнес отначало

Казват, че кафето сближава хората, обаче Илко Шиков – известен в последните 18 години като “Мистър Illy” добавя - Доброто кафе! Според него тъмната ароматна напитка е нещо много повече - тя е социален феномен. Неслучайно, когато си уговаряме среща, често казваме: "Хайде, да се видим на по кафе!".

В бизнеса обаче, невинаги всичко е безметежно като чаша ароматно кафе. От началото на 2023 година Илко започва да гради нов бизнес, отново в кафеения бранш, където той е повече от експерт. За новото начало, принципите в бизнеса и предизвикателствата, разговаряме в следващите редове.

Илко Шиков е част от Алманах 2023.

Г-н Шиков, след 18 години упорита работа за разработването и налагането на кафеения бранд Illy в България, правите рязък завой и се захващате с нова марка кафе каквато е Musetti, която е напълно непозната на българския пазар. Какво наложи това?

- Вечните неща или не съществуват, или не са зависими от нас. Особено в бизнеса. Предизвикателствата обаче са стимул за много позитивна енергия и осмислят битието ни. Да, когато толкова дълго време си налагал един от най-качествените брандове в света, какво по-интригуващо да поемеш нов проект и да докажеш на себе си и екипа си, че можеш да започнеш отначало и да развиеш нещо различно. Има толкова много непознати и същевременно изключително качествени продукти и брандове, за които си струва да приемеш предизвикателството.

Следването на основната идея и избрания бизнес модел трябва да могат да бъдат своевременно адаптирани към моментните ситуации, но не и да се отклоняват от принципните стратегии

Не е ли страшно да затворите една голяма и успешна страница и да започнете работа върху нов, бял лист, да започнете бизнес от нулата? На какво залагате?

- Не бих казал, че е страшно не, но е трудно. Особено, когато на един консервативен и сравнително свит пазар , трябва да налагаш висококачествен и скъп продукт. Но това си има своите предимства. Нашата стратегия е да се фокусираме точно върху взискателната и разбираща клиентела. Ще заложим на нейния интелект и изисквания, защото именно тя най-добре може да оцени качествения продукт.

Всеки е правил грешки в бизнеса, какво научихте от Вашите?

- Който не работи, той не прави грешки. Ако има някой безгрешен, бих се радвал да се запозная с него. В моя случай, мисля, че това беше прекомерното доверие в партньора. За съжаление, живеем на Балканите и тук явно има много странични фактори, влияещи на нормалните и логични бизнес процеси.

Защо решихте да се насочите към напълно непозната за българския пазар марка кафе?

- Когато се разбра , че промяната е неизбежна, получихме предложения от 4 други бранда за съвместна работа. Имахме обаче две основни изисквания. Качество, равно или по-високо от това на Illy и бранд, който е напълно непознат за нашия пазар. Без лошо наследство или компрометирано име. Свидетели сме, че в последните години редица фамилни фирми решиха да се продадат или влеят в големи мултинационални компании. Това има обаче редица негативи, особено фокусът върху качеството. Musetti е създадена през 1934 г. и продължава да се управлява от семейство Musetti. Съхранени са традиционни ценности и отношения. А качеството е издигнато в култ. Това предопредели нашият избор и решихме да заложим на още по-високи стандарти и предизвикателства.

Каква е спецификата на българския кафеен пазар? Какво е потреблението на кафе у нас?

- Както и с много други продукти, пазарът е силно чувствителен към цена и реклама. Големите мултинационални компании залагат на утвърдени и работещи инструменти за печелене на клиенти. Особено в търговията на дребно. Постоянните промоции в супермаркетите и агресивните рекламни кампании печелят значителна част от потребителските нагласи. Но от доста години става все по-голям процентът на хората, които търсят качествен продукт. Те пътуват по света, имат възможност да опитват, образоват се и съответно имат все по-високи изисквания. А когато си опитал нещо добро, е трудно рекламата на некачествен продукт да промени мнението ти.

По отношение на брандовете присъстващи в заведенията, за съжаление все още има голям процент неразбиране на материята. Много собственици на обекти или мениджъри предпочитат други стимули и загърбват чисто професионалния подход. При Musetti нямаме варианти за непазарни инструменти и залагаме на най-високи стандарти по отношение качеството на кафето, обучения на персонала, after sales service, безупречна техника и премиум инвентар.

Научиха ли се българите да търсят качествено кафе?

- Категорично! Както споменах, все повече хора разбират и търсят качеството. Това се наблюдава и с виното, сирената, деликатесите и хляба. Постоянно се откриват малки, специализирани магазини, предлагащи само качествени продукти. И независимо, че цените са доста над тези в големите вериги, си имат лоялна и претенциозна клиентела. Така е и с кафето. Клиентите с вкус и стил загърбиха масовите, евтини брандове, както и силно комерсиалните блендове на големи производители. Формирането на предпочитание към определен бленд доведе до много позитивни тенденции в полза качеството. И ще се съгласите, че животът е твърде кратък, че човек да пие лошо кафе и лошо вино…

Посланието

Имайте смелост, морал, лице и вяра. Рискувайте и отстоявайте позициите си. Правете го с професионална подкрепа. Разчитайте на подготвен и лоялен екип. Бъдете готови за неминуеми трудности, но ако сте убедени в идеята и работите денонощно за нея, успехите ще донесат удовлетворение.

Кои са Вашите лични принципи като мениджър, които изповядвате?

- Има една максима, че човек първо работи за името си, а после то за него. Работейки за името си, трябва да си лоялен, честен, открит, надежден както с колеги, така и с партньори и клиенти. За мен казаната дума е много по-ценна от договора и трябва всички около теб да я ценят и да ти вярват. Това отваря много врати и води до трайни позитиви.

При цялата трансформация на бизнеса, в последните месеци разбирам колко вярно е всичко това и се радвам колко силни са създадените отношения в годините. Много е вдъхновяващо да виждаш, че има хора, които те подкрепят и заявяват, че застават зад теб и продължаваме да работим заедно.

Иначе ако трябва да изброя пет принципа - морал, професионализъм, търпение, вяра и много работа.

Смятате ли, че България е добро място за правене на бизнес?

- След пандемия, война при съседите, несигурна политическа обстановка, силно конюнктурна среда, възможности за заобикаляне на правилата и избирателни регулации, не е лесно да се прави бизнес. Все още сивият сектор е изключително силен. И колкото и да е абсурдно корупцията съществува в частни фирми, както и типичната шуробаджанащина. Това е среда, която не способства за лека работа. Но ние сме родени в България и сме решили да останем и работим тук. А това значи да намерим начини за промяна към по-доброто, по-качественото и по-стойностното.

Илко Шиков е завършил Немска езикова гимназия, след което получава три висши образования - Социална педагогика, Журналистика, Външна търговия и международно право. 5 години buyer в Метро, като 3 от тях е водещ на международни проекти в 9 държави. Две години е външнотърговски директор на “Олинеза”. В последните 18 години е ексклузивен представител и вносител на ILLY кафе за България.

Кафе Musetti

През 1934 г. Луиджи Музети създава ‘La Casa del Caffe’ - малък магазин за кафе в центъра на Пиаченца, Италия. Приготвя първите си кафе блендове в малка пекарна като задоволява нуждите на града и региона.

След войната, Луиджи Музети разгръща много сериозно своя проект. С огромно желание и много труд той следва развиващата се икономика и предлага наслада, аромати и усмивки на хората.

В последствие компанията изгражда нова, модерна фабрика с иновативни технологични системи, които да гарантират високото качество на продукта. Безупречният контрол на всички процеси спомагат за налагането на Musetti като едно от най-висококачествените кафета в повече от 70 държави.

В момента компанията се управлява от Лучия Музети и синът и Гуидо. Те продължават семейните традиции спазвайки философията за неповторимия вкус на кафето с безкомпромисно качество и аромат.