fbpx Представяме Димитър Димитров, собственик на Ardes.bg | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 32

Представяме Димитър Димитров, собственик на Ardes.bg

Димитър Димитров е собственик на една от най-големите ИТ ритейл компании, специализирани в продажбата на хардуер на дребно, но и за корпоративния сектор -  малък и среден бизнес. Компанията обслужва между 50 и 70 хиляди клиенти на година. Варненската фирма Ardes.bg е вече 22 години на пазара и развива дейност в ритейл сектора – продажби на ИТ техника и хардуер.

„В първите години се опитвахме да оцеляваме и реално развитието ни започна през 2008 г., когато с началото на кризата съумяхме да използваме събраното ноу-хау, да се възползваме от кризата и бизнесът ни да порасне с над 20 пъти за последните 10 години.

Това, което ни прави различни, е, че търсим най-доброто решение за клиента. Разполагаме с най-големия асортимент в България. Техниката е един и същ продукт навсякъде, във всички магазини. Ние обаче го персонализираме според нуждите на клиента, давайки му допълнителна стойност чрез промяна на физическите параметри или чрез допълнителни услуги – защита срещу счупване, допълнителна гаранция и др. За мен винаги най-важното е спокойствието и сигурността на клиента. Да знае, че това, което вземе, е точно за него, че ще му свърши работа и че има към кого да се обърне в случай на проблем, който ще бъде решен в оптимални срокове. Ръководени от този принцип, компанията успява да расте стъпка по стъпка, постигайки 25% ръст всяка година.

Едно основно предизвикателство за компанията е да се диференцира спрямо всички останали играчи на силно конкурентния пазар на ИТ техника. Във Варна Ardes.bg е най-големият продавач на лаптопи и компютри, а от 3 години компанията оперира и в София, като наскоро открихме най-големия шоурум за компютри в България.
Компанията се променя непрекъснато и това също е важна посока, от която нямаме право да се отклоняваме. Няма година, когато да направим нещо и да не е стараем да го подобрим. И така вече 10 години.

Един от личните ми принципи в бизнеса е постоянството. На този пазар, където не можеш да си позволиш да спреш дори за минута, постоянството е много важно. Ние сме маратонци, а не спринтьори – бавно, непрекъснато и методично изграждаме нашия бранд, работим за подобряване на нашите услуги, слушаме клиентите.
Предизвикателство е също така откриването на физически магазини в периода на бум на онлайн продажбите на техника. За 2017 г. оборотът ни от онлайн търговията надхвърли 10 млн. лева и това ни нарежда сред най-големите специализирани търговци. Аз обаче силно вярвам в симбиозата между онлайн и офлайн. Не е случаен фактът, че големите онлайн търговци в САЩ вече започнаха да откриват физически магазини. Ние успяваме да направим симбиозата между онлайн търговец и ритейл, и на практика това ни позволява да растем.

Сред предизвикателствата пред мен и компанията, няма как да не включва също присъединяването на новите колеги към мисията и визията ни - постоянство, упоритост, фокус, вяра във възможностите на екипа, за да можем да постигнем целите, които сме си поставили. А целите ни са големи – да станем най-разпознаваемият бранд за продажба на ИТ техника в България. В същото време ИТ пазарът е силно конкурентен, което поражда и сериозен проблем с кадрите. Резултатът от този процес е, че заплатите при нас вече са по-ниски, отколкото в хранителен магазин, например. Поради това е трудно да задържиш хора, защото нашият бизнес изисква малко по-голяма компетентност и експертиза. Благодарение на ентусиазма на феновете обаче, успяваме да намерим служители, защото хората при нас буквално не работят за заплата, а за удоволствие. Едно от най-тежките неща е да губя хора от екипа. Затова постоянно търся начини да ги задържим с новите неща, които създаваме - нов сайт, нов магазин, нов проект или нова система…

 

Предизвикателството е да си винаги на гребена на вълната. Човек трябва да бъде максимално стриктен в живота си, защото в противен случай излиза извън релси. А аз не мога да си позволя да бъда извън кондиция.
Смятам, че в България има много възможности за бизнес. И не само в България, а и в чужбина. Ние сме в Европейския съюз и можем да правим бизнес в цяла Европа. По-успешни са компаниите, които намират своето място за реализация на бизнеса извън страната ни, но работейки тук - аутсорсинг компании, софтуерни компании и производствени предприятия. Средата в България е трудна, но дава възможност на фирмите да се калят и по-успешно да се конкурират с чуждите компании.

За да си успешен в бизнеса трябва да бъдеш уникален и в същото време постоянен. Необходимо е всеки предприемач да намери своето уникално предимство в бизнеса и да го прилага постоянно за всичките си клиенти. Заедно с това непрекъснато да работи, за да го популяризира и развива. В бизнеса успяват маратонците.

Този проект се осъществява с изключителната подкрепа на Chivas Regal, Тим Вижън, Volkswagen, KARE София, където се реализират всички мениджърски срещи през годината.