fbpx Представяме Кристина Чакърова-Колева - оперативен мениджър Hertz Rent-a-car/Аутотехника | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 27

Представяме Кристина Чакърова-Колева - оперативен мениджър Hertz Rent-a-car/Аутотехника

Кристина е от онези жени, които могат да те заразят с енергията си даже, да си разговарял с нея само минута. Винаги усмихната и готова да подаде ръка на колега, тя е един от най-положителните личности в екипа на Херц. Защо обаче колегите й я обичат толкова?
"Аз ценя човешкия труд изключително много. Ето, например имаме колега, който се занимава с миенето на колите в компанията. Когато някой мениджър му остави колата си да я измие, той понякога казва: "О, сега не може - имам 10 коли преди теб. Ще чакаш!". Понякога хората се сърдят, но накрая все пак се съгласяват, че когато става въпрос за труд, особено за ръчен, йерархия няма. Вероятно затова и прякорът на човека, който се занимава с миенето на колите е „Генералът." И много често се налага да чакам на опашка”, казва с усмивка Кристина. Признава, че не е от шефовете, които следят хората всяка минута какво правят, защото вярва в тяхното съвестно отношение.

"Фирмата ни е много интересна. Работя в нея малко над 20 години и мисля, че дори и кръвта ми вече е жълта. Компанията е създадена от гръцка фамилия и днес вече е акционерно дружество, което синовете продължават да управляват в седем държави. Преди 10-тина години те създадоха нов бизнес, който много помогна на хората да се справят с финансовия колапс тогава. Фамилия Василаки развиха Aegean airlines, която беше първоначално малка компания за вътрешни полети, но постепенно я изградиха като мултинационална. Не я превърнаха в нискотарифна, а направиха страхотни постъпки, с които подкрепиха и националния тогава гръцки авиопревозвач."

Кристина Колева има много вдъхновяващи истории от кухнята на Hertz. Една от тях е тази за г-жа Василаки (създателката на компанията), която  и до ден-днешен работи в компанията ежедневно и се грижи всичко да върви успешно".

Нейните правила в бизнеса:

Когато говорим за правила, няма как да степенувам първо или второ по важност, но от нашия генерален мениджър г-н Димитрис Мангиорос съм научила едно важно правило - в бизнеса няма лимити. Каквото искаш - можеш да направиш, каквото искаш - можеш да постигнеш. Не бива да се ограничаваш с оправдания, които винаги ще намериш защо не си успял. Важното е да намериш другия начин, по който ще се справиш.
Научила съм и друго значимо от г-жа Василаки. Тя казва, че лесно можеш да назначиш човек на една длъжност, но е винаги болезнено да се разделиш с него. Дали се налага после да го уволниш или той ще те напусне, е еднакво трудно и за двете страни, затова е много важно да прецениш точно колко и какви хора ти трябват в екипа.

Наред с това подчиняваме бизнеса и на следващото правило в нашата компания: Каквото обещаеш на хората - това получават. Каквото подпишеш - това даваш. Понякога назначаваш човек според опита, който има и според очакванията си към него. Каквото и да се случи, той ще получи това, което е договорено. Компромиси не правим, така както и за данъците, които плащаме към държавата. Разбира се имаме и система, която оценява работата на служителите, държи високо нивото и така защитаваме името на компанията, което е друго наше правило.

Не на последно място държим много на екипа си, който е наистина страхотен. Тези хора оставят сърцето си при нас, затова е важно да го изграждаме всекидневно, за да може всеки човек да се усеща удовлетворен и на мястото си.

И базирани на тези принципи на лоялност, акуратност и открити дискусии градим и успешни взаимоотношения с клиентите и партнъорите си вече 20 години.

Изключителни партньори на проекта са премиум уискито Chivas Regal, автомобилите Volkswagen, премиум бранда дизайнерски мебели KARE Sofia, в чийто шоурум се провеждат и заснемат мениджърските срещи, българската технологична компания Team VISION Bulgaria.