fbpx Българите ще избират летни оферти най-вече “last moment” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Румяна Тодорова, управител на туристическа агенция “Устрем 97” ЕООД

Българите ще избират летни оферти най-вече “last moment”

Летният туристически сезон най-вероятно ще бъде успешен, благодарение на факта, че България премахна визите за сърби и македонци. Така съседите са първите, които най-лесно могат да дойдат на гости. Също така българското правителство даде възможност на туроператорите директно да внасят документите визи в консулските служби в Русия, което улеснява пристигането на руснаци у нас.Очаква се спад на английски туристи, но той е предвидим.

Не отнеха ли многото директни оферти в интернет бизнеса на туроператорите?
- Интернет даде много но хората и благодарение на него видяхме много неща. Но резервациите през интернет крият и рискове. В развитите страни се връща интереса към работата на туристически агенции и оператори, защото доста хора разбраха, че могат да бъдат изненадани неприятно, когато сами са направили директна резервация и отидат на място. По-добре е да се доверят на специалисти. Тенденцията е към връщане в туристическите агенциите.

Къде ще почиват българите това лято?
- Разбира се българите ще пътуват и в съседните държави, защото там имат дългосрочна стратегия по отношение на цени и организация. Но голяма част ще останат и в България – но спецификата на резервациите ще е last moment. Наблюдаваме специфика, която е различна от другите държави. В последните години цените за ранни записвания са по-високи, отколкото през лятото. Така българинът разбра, че докато се преодолее тази тенденция най-добре е да резервира в последната минута.

Освен това Гърция и Турция се рекламират много сериозно в света и по борсите и това оказва своето влияние. Освен това те правят всичко за да улеснят туристите. Например, Турция е улеснила визите за руснаците и на практика визата се получава на летището за 30 сек. Там има регламент при подготвяне на цени и това позволява по-сериозна работа. Рекламата на България не е добре структурирана все още. Нужна е стратегия с която и света да разбере, че имаме минерални извори, че имаме хубава база, че сме стоим върху злато и други културни ценности.