fbpx Евелина Макрис: Харесва ми, когато казват, че счетоводителят е като личния лекар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Евелина Макрис: Харесва ми, когато казват, че счетоводителят е като личния лекар

Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Евелина Макрис: Харесва ми, когато казват, че счетоводителят е като личния лекар

Евелина Георгиева Макрис има 26 години опит в областта на комплексното счетоводно обслужване на малки, средни и големи компании, сред които утвърдени чуждестранни представителства и организации. През 2006 г. основава Тед Консултинг ЕООД.

Повече от 15 години дружеството предлага пълно счетоводно обслужване на български и множество чуждестранни клиенти. В екипа влизат счетоводители, асоциирани юридически консултанти, постоянни специалисти в данъчната област, бизнес консултанти и лицензирани финансови аналитици.

Историята на компанията и разказът от първо лице на Евелина Макрис присъства в луксозното ни издание Алманах 2021, а тук споделяме част от него.

Счетоводството е изключително прецизна професия, не е за всеки.

Предизвикателствата в професията на счетоводителя

Отстрани и за повечето хора работата ни вероятно се приема като скучна и еднообразна. Но в нея има една неразбрана да го нарека поливалентност и тя произтича от предизвикателствата, които преодоляваме в полза на клиентите ни.

Първото предизвикателство е да умееш да вникнеш и да разбираш бизнеса на клиента. Това може да стане с негова помощ (идеалният вариант), но понякога и в условия на преднамерена или непреднамерена съпротива. За второто ползвам уменията си да го убедя в смисъла, който има да се разбираме повече. Тогава той получава от мен правилните съвети и помощ, или добавената стойност от услугите, които предлага компанията ми. Разбира се, не е изключено да има отказ; но опитът ми е доказал, че някои клиенти са готови, а на други просто им трябва доста повече време да се доверят. Според мен всеки един счетоводител трябва да познава спецификата на бизнеса на своите клиенти, техните стоки и услуги.

Следващото предизвикателство е да можеш да “превключваш” адекватно от един бизнес в друг. Имаме достъп до разнообразни по дейност компании, по този начин и общ поглед върху икономическия живот в страната. С интерес следя и кой бизнес е атрактивен по броя на регистрираните компании с такава дейност към момента. Последната година забелязвам и по емпирична информация от клиентите ни две тенденции. Първо: всеки се стреми да инвестира или работи в IT сектора; респективно туризмът, хотелиерството и ресторантьорството в момента не са от най-атрактивните сфери. Второ: хората в условия на пандемия не купуват дрехи и мода, а уреди за дома и влагат парите си в ремонти.

Сред останалите немалко предизвикателства, за мен едно от най-значимите е изграждането на по-висока финансова култура сред клиентите - съвестно да плащат данъци, ако реализират приход, от каквато и да е дейност, за да докажат доходи, да организират по-добре пенсионното бъдеще, да търсят варианти за спестовна доходност и др. Считам, че по последното и как го реализира, се познава по-квалифицирания, по-отговорен и по-добър счетоводител.

Човек се ражда счетоводител - трябва да ти е в характера. Ние сме подредени, организирани, съвестни

Ключови грешки в бизнесите на клиентите

Безгрешни хора няма. И в бизнеса грешките понякога са поправими или не. Понякога има дефицит на услуга или стока, търсенето е толкова силно и предполага в конкретния бранш да попаднат дори хора, които не са толкова “на място”. Те могат да сполучат благодарение на независими от тях обстоятелства и да се развиват успешно.

При една криза обаче (свиване на потреблението) този “успех” започва да се руши и те невинаги осъзнават, че трябва да се обърнат към финансист, маркетинг експерт или друг консултант, за да се приспособят и оцелеят в една променена конкурентна среда. Интересна ми е и реакцията на мениджъри и собственици, които не могат да овладеят растежа на компаниите си. Започват да изпускат контрола на фирмата си. Нужен им е тогава нов мениджърски подход да се разпределят отговорностите в управлението, предоставяйки го на цял екип от специалисти.

Друг път бизнесът просто е “овехтял” и няма как да се съживи въпреки усилията на създателите му. Колкото по-бързо се предприемат действия по ликвидация или оздравяване, толкова по-малки са загубите за крайния собственик.

Личните ми мениджърски принципи

- Ресурсите в нашия бизнес са нашите служители - екип, в който те чувстват, че допринасят с труда и ценза си, несигурността се преодолява, кризите се решават. Ангажирането им дава увереност и мотивация. Съпричастност към екипа, особено в условията на пандемия.

- Спокойствие и запазвам самообладание в критични ситуации. Добрият тон ми е основен принцип в отношенията с клиенти и служители.

- Гласувам доверие, дори в трудни ситуации. Клиентите ни предоставят за преодоляване на пречки и трудности в техния бизнес тяхното доверие, заради което вярвам в силата му двупосочно.

- Всеки възникнал проблем трябва да се разрешава своевременно. Бързината и гъвкавостта при взимане на решения са ми важни; с тях давам повече печеливши насоки към клиентите.

- Споделям принципите на сътрудничество както вътрешно организационно в компанията ми, така и към клиентите. Включвам тук и отзивчивост към контролни органи, други публики и свързани с клиентите ни лица и фирми.

Посланието

Когато стартирате бизнес, има толкова много ограничения: време, пари, енергия, хора. Трябва да се доверите на себе си и собствената си интуиция! Само тогава ще намерите достатъчно сила, за да не бъдете разколебани и да тръгнете към това, което е лесно или безопасно, а да последвате онова, което искате и мечтаете.

С годините, следвайки фирмената философия, че клиентите винаги трябва да могат да се възползват от колективните познания на вътрешни или външни доверени експерти, Тед Консултинг се превърна от компания за изнесено счетоводство в бутиков счетоводен, финансов и данъчен консултант от най-съвременен вид.
От две години за избрана част от клиентите Тед Консултинг предлага финансово и данъчно планиране, оценка и изграждане на портфолиа от активи, ползвани в продажбата и придобиването на частни компании, и не на последно място и консултации в областта на пенсионното и наследственото планиране.