fbpx Митра Илиева, Cantek: В трудни времена трябва да мислиш извън рамките | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 7

Митра Илиева, Cantek: В трудни времена трябва да мислиш извън рамките

Точно в началото на юни, изцяло българската компания "Кантек" навършва 30 години. Доставчик е на световните марки Canon и Ricoh за управляеми печатни услуги, управление на документи, дигитални преси за производство на книги, учебници, и рекламни материали и процеси, свързани с услугите за аутсорсинг на печата. Тези изминали години са интересни, трудни, предизвикателни, но компанията продължава напред - все пак зад гърба си има няколко преживени кризи и добре научени уроци. За тях, настоящето и бъдещето и интересни истории изпълнителения директор на компанията Митра Илиева разказва в Алманах 2020, а тук представяме част от нейният разказ.

Началото преди 30 години

Стартирахме във времена, когато основната комуникация беше телефонът, но не умният, който ползваме сега, а този с бутони, шайбите вече ги нямаше :). Клиентите идваха в офиса да видят кои сме ние и стоките, които предлагаме, офертите се разпечатваха и носеха на ръка, валутният курс си играеше всеки ден на играта “познай колко съм днес”, горивата се набавяха с усилие, но имаше много усмивки и поводи да се почерпим. Времето сякаш се движеше по друг паралел. Отношението към частните фирми беше резервирано, като към нещо несигурно и нестабилно.

Но ние, в “Кантек”, успяхме да спечелим доверието на много държавни и частни клиенти, защото залагахме на професионализма. Искахме клиентите да виждат в нас екип, на който може да се вярва и да ни имат доверие. Искахме да правим едно нещо, но да го правим добре, така е и до днес. Не разширихме портфолиото на компанията много, само основни продукти свързани с хардуера в офиса, но за сметка на това го предлагаме с обслужване, с което малко фирми могат да се похвалят. Винаги сме се стремели да следваме плътно концепцията за развитие на нашите партньори, това е и основата за нашия успех досега. Изградихме мрежа от офиси в страната, базирани на японския принцип на Канон, всеки офис да обслужва регион с радиус от 150 км. Предлагаме едно и също качество на услугите в цялата страна, при едни и същи ценови условия, и инвестираме през всичките тези години в обучението на служителите си.

За нас, като екип, обучението и успехите вървят ръка за ръка. Ние сме компания, която отделя достатъчно време за обучения, защото това е единственият път за надграждане уменията на нашите служители, а по този начин и качеството на услугите, които предлагаме на нашите клиенти.

Трудните моменти в  живота на компанията

Не мисля, че сме имали леки години от изминалите. В България не е лесно да се прави частен бизнес и никога не е било. Ние в “Кантек” не делим годините на трудни и леки, а по-скоро на успешни и на такива, от които се учим.

Разбира се, икономическата криза от 2008 г. промени доста мирогледа ни, но както казва нашият управител: “Ние (в България) кога ли не сме били в криза?”. И въпреки това, фактът, че имахме вече първите дългосрочни договори по онова време и бяхме си подготвили “зимнината”, ни помогна много в преодоляване на кризата. Бъди честен с клиентите и те  ще са честни и лоялни към теб В бизнеса имам няколко правила, на които се уповавам и спазвам. Вярвам, че те са валидни и за още много хора, които са предприемачи.

Не обещавай нищо, което не можеш да изпълниш  (не зависи от теб). В живота често срещаме много обещания и малко изпълнени от тях.  Моят стремеж е винаги да обещавам това, което зависи от мен

И ако обещая, че нещо ще се случи днес, това означава до 24.00 часа да съм го свършила. Не обичам празните обещания, нито тези, които се правят, за да се харесаш на някого. Е, ако се случи нещо непредвидено, то просто бъди човек, намери начин да информираш отсрещната страна.

Бъди честен с клиентите и те ще са честни и лоялни към теб. Както казва една колежка, “хубаво е всеки от фирмата да си има Фен клуб”. Това и помага, и разширява бизнеса, и носи лично човешко удовлетворение. Имаме клиенти, с които започнахме работа преди толкова много години и продължаваме да поддържаме контакт.

Доверието и правилното отношение са основите, на които се крепи едно такова приятелство.

Учи се всеки ден! Ако не можеш да научиш нещо ново през деня, значи не си живял, пропилял си поредния си ден. Тук ще добавя и женската интуиция, която лично на мен ми е помагала много в бизнеса. При всяка нова среща с нови клиенти или партньори не ме е излъгала досега. Резултатите никога не са били извън очакванията, напротив, в много случай знам кога и на кого да поверя задачите, така че да постигнем желания резултат.

Мислете извън рамката

Помня първата криза през 97/98 година. Тогава бяха луди времена. Съветите на нашите партньори бяха да съкращаваме, но собствениците на компанията бяха решени да задържат екипа с цената на всичко. И успяха. Разбира се, тогава се взе решение да разширим продуктовата линия с нова марка Ricoh, започнахме работа с веригите и резултатите дойдоха. По време на силнo влошена икономическа обстановка, човек трябва да мисли извън рамката, за да оцелее и да опази това, което е създал. По пътя на новите технологии Когато компанията стартираше, единственият начин да се снабдиш с информация бяха изложенията. Те бяха като адреналин за нас и ни зареждаха с много знания и информация. Връщахме се натоварени с купища каталози, за да учим продуктите, които продавахме или да запознаваме клиентите си с тях. Днес е лесно да отвориш компютъра си и да прочетеш новостите в технологиите или да научиш новините за конкурентите или дори за светския живот. Информацията в началото на развитието ни беше предимно чрез вестници и списания, а размяната на информация по факс или поща. 

Гордея се, че създадохме един от първите в България електронни сайтове www.cantek.bg, който вече 20 години поддържаме, за да информираме клиенти и партньори за новите продукти и услуги, или за новостите и наградите, които получаваме. Но това е едната страна на промяната, продуктите и услугите вече не са само хардуер, повечето от тях са с вградени софтуерни продукти, които улесняват работата на потребителя, дават възможности, които не сме си и представяли и които са много полезни за спазване на всички европейски регламенти, свързани с опазването на сигурността на информацията, с анализ на потреблението, дори и с дистанционно сервизно обслужване.

Умира ли печатането?

Факт е, че печатът “умира” от 20 години насам. Но по-важно е да се отбележи, че цифровите устройства, които в момента предлагаме на пазара не само печатат, те са средство за изпращане на документи, за дигитализиране на архив и умно могат да се комбинират с редица софтуери, така че да предложат на потребителя разумни решения. Имаме много клиенти, които сканират повече от колкото печатат, но все пак продължават да купуват и използват многофункционални принтери, защото днес те са сърцето на офиса, не са много на брой, но без тях не може.

Бъдещето на “Кантек”

Три са основните направления в живота на “Кантек”, с които гледаме в бъдещето:

1. Развитие на услугите, свързани с оптимизиране на печата и документопотока в офиса; Според последните проучвания само 40% от фирмите мислят за въвеждане на услугите по оптимизиране на печата, а въвеждането на едно такова решение носи редица ползи за фирмите: прозрачност и предвидимост на разходите, непрекъсваемост на печатния процес, възможност за лесно бюджетиране, и разбира се, сигурност.

2. Развитие на услугите, свързани с Производствения печат, дигиталните машини за рекламни агенции или печатници. В днешно време, тиражите намаляват, но за сметка на обема поръчки, които се получават от рекламните агенции или печатниците, те растат. И тук идваме ние с дигиталните машини, при които цената на крайния продукт не е зависима от тиража. Можете да печатате тираж 5, 10, 100 или 500 броя и цената за единица продукт е една и съща.

3. Разширяване на пазара за малък и среден бизнес. Разполагаме с доста богато портфолио от продукти за всеки офис, имаме изградена мрежа от офиси в страната, така че да гарантираме висококачествено обслужване във всяка точка на страната. Добре позната и установена компания сме и смятам, че спокойно можем да продължим да работим с малките и средни компании. Не ми се харесва определението “ти си много малък за мен”. Всеки бизнес, независимо колко е голям, има нужди и те трябва да се обслужват на еднакво добро ниво.

България не е лесно място за правене на бизнес. Имаме редица предимства като държава, като плоския данък и добрите кадри, които създаваме, но за съжаление не успяваме да ги задържим. Нещо в балканския ни манталитет ни пречи да се развиваме като западноевропейците.

Но бих дала едно послание, към хората, които се занимават с предприемачество: Бъдете любознателни, намерете своята пътека и наберете свежи цветя, опитвайте и следвайте мечтите си, успехът е пред вас!

------------------

Митра Илиева се дипломира като машинен инженер от ВМЕИ в гр. София през 1989 г. Специализира Външна търговия и Международен маркетинг в УНСС. Тя е специалист с дългогодишен опит в областта на маркетинга, търговията, корпоративните комуникации и връзките с обществеността. Завършила е редица курсове, свързани с мениджмънт, маркетинг, финанси, бюджетиране, вътрешни и външни комуникации. От 4 години е изпълнителен директор на “Кантек ЕООД”, свързана със стратегическо планиране и управление на вътрешно фирмените процеси.