fbpx Ваня Деянова: В бизнеса никога не трябва да правиш компромис с ценностите, които изповядваш | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Ваня Деянова: В бизнеса никога не трябва да правиш компромис с ценностите, които изповядваш

Ваня Деянова е родена през 1965 г. Завършва Технически Университет София със специалност „Роботика“. Придобива магистърска степен и от Университета за национално и световно стопанство по „Икономика и управление на бизнеса“. Работила е в областта на международната търговия и финансите. Предприемач и инвеститор с редица успешни проекти зад гърба си.

Разговаряме с нея за принципите в бизнеса, успехите, новото пост пандемично време, индустриалната дигитална трансформация. 

Г-жо Деянова, как приемате новото време, в което живеем? Безспорно пандемията оказа влияние на всеки човек и на всеки бизнес…

-             Пандемията ни помогна да се обърнем повече навътре, към себе си. Даде ни време за равносметка на постигнатото до тук, анализ и самооценка на удовлетвореността от това, което правим. Осъзнахме преходността на живота и основните ценности. Раздялата с близки, приятели, познати ни показа, че никой не е застрахован, че времето е ограничено за всеки индивид и е много важно как и за какво го използваме. Това осъзнаване при всеки доведе до някаква промяна - емоционална, психологическа, финансова, бизнес.

Когато искаш да свършиш една работа, трябва здраво да запретнеш ръкави.

Ако погледнете 5 години назад, от какво изпитвате удовлетворение от бизнес гледна точна?

- Удовлетворение изпитвам от постигнатото, от свършената работа, от начина, по който е постигнато, от това, че мога да гледам честно хората в очите, без да се притеснявам. Заедно със съпруга ми управлявахме успешно една голяма за мащабите на България компания, която създадохме от нулата.

Животът ни става все по-дигитализиран. Смятате ли, че технологиите ще ни превземат? Няма ли опасност да загубим човешкото си „аз“?

- Технологиите навлизат все повече в нашето ежедневие. Това е процес, който устойчиво расте. Каквито и да бъдат те обаче, не могат да изпитат човешките чувства любов, емпатия, завист, омраза... Можеш да имплементираш в тях хиляди думи за състрадание, но не и да ги накараш да го изпитат, усетят и разберат. Може в дома си да вградиш всякакви върхови технологии, но това няма да го направи от само себе си дом.

Как дигиталното време навлиза във вашия бизнес?

-             Използваме технологиите и оптимизацията на производството, което те дават по отношение на време, средства, безпристрастност и качество.

Дигитализацията съкрати времето за много процеси в производството, услугите - ако преди за проста машинна операция или справка са били необходими часове, сега това може се прави за минути, дори секунди.

Смятате ли, че Индустрия 4.0 е в България и готови ли са българските малки и средни предприятия да я приемат? Какво трябва да направят, за да са част от нея?

- България не е изолирана от процесите в света. Индустрия 4.0 навлиза навсякъде, където има достъп до глобалната мрежа интернет. Компании в България от години изработват приложения, датчици, сензори, които осъществяват връзката между машината и командите на човека. Факт е, че все повече такива технологични фирми се създават тук или международни компании отварят офиси. Недостигът на работна сила, също ще окаже влияние за по-бързото приемане и прилагане на новите технологии в производствата у нас.

Никога не направих компромис с ценностите, в които вярвам.

Какво измерение има за Вас успеха?

- Успехът е субективна величина. Истината обаче е, че няма нищо по-смислено от постигането на колективен успех на едно общество. Защото колкото и успешен да е един индивид, той не може да избяга от общите ни проблеми – чистота, образование, свързаност и още много други. Бизнесът ме е научил, че когато искаш да свършиш една работа, трябва здраво да запретнеш ръкави.

В личен план се приемам за успял човек, като измервам това първо със семейството, което имам и децата, които съм отгледала. На следващо място е компанията и кариерата.

Най-ценното за мен обаче е, че мога да гледам хората в очите и през годините съм създала вече стотици приятелства в работата. Гордея се, че никога не направих компромис с ценностите, в които вярвам.

снимки: личен архив