fbpx Любомир Гетов: Уважението към чуждия труд е фундаментално правило | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 6, част 6

Любомир Гетов: Уважението към чуждия труд е фундаментално правило

Любомир Гетов е собственик на консултантската компания „Анадър Пойнт Адвайзърс”, която през тази година навършва 10 години. Той е гост в проекта "Мениджърите споделят" и разказва за началото на компанията, трудните моменти и успешните стъпки.

"Един от най-честите въпроси, които ми задават в България е "Защо като знаеш толкова, не го направиш сам или защо не си шеф на някоя голяма компания? Отговорът ми е – ЗАЩОТО НЕ ИСКАМ! Всеки в този живот има свое призвание и е много важно, когато го открие да не го изостави при изскачащи от тук и там “атрактивни” предложения.

Компанията, в която бях изпълнителен директор беше погълната по-голяма. Предложиха ми доста по-ниска позиция в новата структура и аз съвсем естествено отказах. Както се казва, наложи се да вляза в бокса за няколко месеца. Веднъж докато седях в едно кафене и размишлявах по кой път да поема, се загледах в хубавата офис сграда отсреща. Помислих си колко добре би било, ако някой ме назначеше на добра мениджърска позиция, с офис точно в тази сграда. Е, това така и не се случи, но реших, че е време да се взема в ръце и ако искам офис на това място, трябва сам да си го наема. Така стартирах и своя собствен бизнес, като основах „Анадър Пойнт Адвайзърс“.

Важното е животът да го изживеем не както смятат другите, че трябва или и би било полезно за тях, а както искаме ние и се чувстваме полезни за себе си, своите близки, света като цяло! Съществуването, изпразнено от съдържание, е един от бичовете на съвременното ни общество.

През 2019 г. се навършват 10 години от създаването на консултантската компания Анадър Пойнт Адвайзърс, в която развиваме обучителни програми с различни направления и цели. Натрупаният опит ни дава възможност да синтезираме най-доброто за клиента, на база поставените от него цели и да направим обучението запомнящо се изживяване, а не просто “разпивка с колеги”.

Изминалите години

Със сигурност най-същественото ми постижение през изминалите години е формирането на облик на треньор с специфичен подход към процеса. Различното е наситеността на обученията със съдържание и емоция – това са два компонента, които трябва да се преплитат. Целта е участниците да намерят полезното за себе си и да го преживеят по време на обучението, за да остане в тяхното съзнание и да имат желанието и волята да го използват в своето ежедневие.  За мен това поприще се превърна постепенно в призвание. Много е важно да се занимаваш с нещо, което да те прави щастлив и хората, с които работиш да виждат смисъл в него.

Друг съществен момент за нашата компания е навлизането ни на пазара в страните от Централна Азия, където се развиваме успешно вече 5-та година. В момента работим в 5 държави, а ни предстои развитие и към други. Навлизането там не само като обучители, но и с провеждането на анализи и консултантски проекти, ни даде допълнителен уникален опит и разшири значително начините ни на работа и способностите ни.  Освен с обучения смело мога да твърдя, че сме едни от най-добре позиционираните консултанти в Узбекистан и навлизаме активно на пазарите на Киргизстан и Туркменистан.  Централна Азия е регион с много голям потенциал за правене на бизнес в момента, пазар от над 70 млн. души, предимно младо население и с прираст от над един милион на година. В момента върви активен процес на либерализиране на икономиките на част от страните и това ще доведе до голяма динамика в целия регион. Опитът ни през последните години започва да бъде търсен както от водещи компании в региона така и от български и европейски корпорации с амбиции за навлизане на тези пазари.

През последните три години бизнеса ни расте с по 25-30% всяка година, което показва, както висока удовлетвореност на клиентите, с които се сработваме, така и навлизането на нови пазарни сегменти в България и Централна Азия. Във връзка с този тренд плановете ни за 2019-2020 е откриване на офис в Ташкент и търговско представителство в Лондон.

Правилата в бизнеса

Основните правила  които се старая да спазвам в бизнеса не се отличават от правилата, които се стремя да спазвам в живота си като цяло. Човек не може да бъде един в бизнеса и друг в живота – ако е така, обикновено ще ни погребе рано.

Правилата, които се стремя да спазвам са откровеност и всеотдайност, в това което правя, и уважение към околните и техните постижения. Тези сравнително прости правила ми помагат да постигам резултати, които на пръв поглед изглеждат лесни за постигане, но всъщност изискват много опит и ежедневна подготовка.  Правилото за уважение към околните и техните постижения е нещото, което ни отличава от редица други консултантски компании. Ние не гледаме на клиента като кесийка с жълтици, а на човек, който харчи пари, изкарани с труд, а уважението към чуждия труд е фундаментално правило за нас.

Накъде да вървим?

Част сме от едно изключително динамично време и съм далеч от мисълта да съм визионер, предсказващ бъдещето, но според мен, нуждата от екипна ефективна работа ще се засилва, необходимостта от лидери ще става все по-крещяща. Технологиите са катализатори на тези процеси, ако направим алюзия с една песен на Владимир Висоцки - те са конете, които препускат и носят двуколката с бясна скорост, но винаги ще е необходим човек, който да седи и да ги управлява. Ако не е така, значи човекът се е изчерпал на тази планета и не е необходим вече. Дано не вървим в тази посока!  Алгоритмите започват да управляват все повече бизнес процеси и стават все по-съвършени, но това поставя задача пред мениджъра, човека да става също все по-съвършен със същото темпо, затова постоянното усъвършенстване на лидерите, служителите и екипите става толкова важно.

За съжаление развитието на етично-моралните норми в човечеството изостава значително, както в бизнеса, така и като цяло, от научно-технологичния прогрес. И искрено се надявам това да не ни изиграе лоша шега.

Бъргария става все по-добро място за правене на интелигентен бизнес, който се прави според общоприетите правила. Да, все още клиентелизма, корупцията и шуробаджанащината съсипват определени сектори, но все по-малко важи правилото: “Назначават верни пък искат да работят като умни”. Поколенията родени след Народна Република България имат потенциал да превърнат родината ни в много добро място за правене на бизнес и за живеене, просто не трябва да им пречим.

Посланието

Моето послание към бъдещите предприемачи е да намерят своето призвание и да се занимават с това което обичат, а не например с  IT, защото там сега има пари. Пари могат да се изкарват по хиляди начини, но усещането, че си тежиш на мястото и правиш това, което харесваш, може да се случи много по-рядко. Само тогава ще те уважават истински, пък дали си отворил баничарница или се занимаваш с агробизнес,  няма никакво значение. Може да не уцелите от първи път и може да не сте млад, но винаги трябва да се стремим към това, да живеем и да правим бизнес, който е в хармония със самите нас."