fbpx Представяме Павел Граматиков, собственик на изба „Рупел” (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме Павел Граматиков, собственик на изба „Рупел” (ВИДЕО)

Мениджърите споделят, сезон 5, част 2

Представяме Павел Граматиков, собственик на изба „Рупел” (ВИДЕО)

Павел Граматиков има бизнес, за който мнозина може би биха му завидели - заедно със съпругата си Анита Граматикова притежават и управляват винарска изба "Рупел". Избата съществува от 2015 г., но подготовката за създаването й започва десетина години преди това. "Началото беше поставено през 2004 г., когато засадихме първите лозя в най-югозападната точка на България - в областта на с. Хърсово”, спомня си Павел.

Категоричен е, че това е перфектният регион за отглеждане на лозя. "Аз съм от този край, свързан съм със земята и с производството на вино. Трябваше да почакаме 10 години, докато лозята се адаптират към почвите и климата, докато започнат да раждат грозде, докато накрая не успяхме да създадем лозето, което точно искахме. Горд съм, че с моята съпруга намерихме сили, средства и смелост да имаме собствена винарска изба. Сега поставяме основите на един успешен бизнес, а до колко ще бъде такъв, ще покаже бъдещето.", казва Граматиков.

Убеден е, че за да правиш бизнес у нас, трябва да си изключително упорит и да не се отказваш никога. "Не са малко моментите, в които хората си казват: Край, приключвам с бизнеса, не мога повече! Е, и аз съм казвал същото не един път.”  Но винаги е намирал сила да продължи напред, да преодолее ситуацията, да се върне две крачки назад и после пак да продължи. "Понякога е важно да преспиш една нощ, да се събудиш сутринта, защото обикновено тя е по-мъдра и след като си размислил да тръгнеш пак напред".

Павел Граматиков казва, че прави вино, което не робува на традициите. Взима само най-доброто от тях и се опитва да ги надгражда. Следи тенденциите в Европа и света. "Това, което движи обществото напред, е развитието. Не може сляпо да следваш една традиция - неслучайно ползваме френски бурета, имаме немски и италиански машини, консултираме се с агрономи от Апенините".

На Павел напоследък му става болно, че все повече хора казват, че българинът не е трудолюбив. "Това не е вярно. Българите са много работливи хора, стига да можеш да намериш подход към тях и да им даде стимул. Просто трябва да умееш да бръкнеш в душата".
Признава обаче, че много често са в спор със съпругата си, но винаги са заедно. Вървят в синхрон, но има и сблъсъци и така се ражда най-доброто в бизнеса. „През 2016 г. се появихме с барикови вина, отлежали в бурета – от серията „Граматик”. И въпреки, че имам по-ориенталски подход към вината, се вслушах в идеите на по-младите от екипа - надделя мнението, че трябва да има и вина, които да не са контактували с дъба, които са запазили аромата на гроздето и неговата свежест. Оказа се, че не непременно трябва да търсим висока плътност. Щастлив съм, че направихме страхотни вина, които хората харесват.", казва в заключение Павел Граматиков.

Неговите правила за успешен бизнес

 

Когато започнахме бизнеса, се спряхме на един специален девиз, който взехме "назаем" от нашите партньори в Италия, защото истински вярваме в него. И той изповядва правилото на „Трите чистоти”:

- Чистота в сортовете;
- Чистота на производството:
- Чистота на духа;

Искахме в тези три чистоти да съберем цялото наше верую, желание и смисъл на това, което правим. Ако говорим за чистота на сортовете, горд съм, че почти 10 години се борихме да адаптираме сортовете, които избрахме предварително към почвите и климата. И успяхме да създадем един добър продукт от прекрасно грозде. Ненапразно нашата изба няма сортировъчни маси. Гроздето се бере от една малка група - от фамилията и от хората от селото. Откъсваме само най-добрите гроздове. Тези, които не ни харесват остават на лозата.

По отношение чистотата на производството (не само от гледна точка на хигиенните норми) , се стараем да поддържаме един модерен и високотехнологичен процес на производство. Взехме най-доброто от Италия, Испания и България като технологии и ноу-хау, за да имаме спокойствието и увереността, че ще постигнем добри резултати в крайния продукт.

При всяко едно производство, когато се направят анализите и се види каква е крайната равносметка, човек понякога е склонен на компромиси. И тук именно идва максимата за чистотата на духа, според която не бива да се отстъпва - както с материала, който влагаме, така и с производството и с маркетинга на избата.