fbpx Атрактивен старт на конкурса Сомелиер на годината 2015 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Атрактивен старт на конкурса Сомелиер на годината 2015

С дегустации на седем български вина, поднесени от пет сомелиера и комбинирани с галещи небцето гурме храни, бе даден старт на надпреварата „Сомелиер на годината 2015“. Столичният „Хилтън“ събра почти стотина гости, които бяха едновременно и жури в първата сомелиерска вечеря, която излъчи и най-добрият сомелиер - миналогодишният участник Станислав Цвятков този път събра най-голямото признание на журито и вече е първият регионален победител, който ще се бори за престижната титла на 13-ти март. Той получи и специално създадения от Галина Николова талисман на корнкурса. На второ място остана Адран Бериша, а на трето Живко Енчев. Всички те са настоящи сервитьори в различни ресторанти, но с отношение към виното и желание за професионално усвояване на професията на сомелиера.

Този формат на конкурса се провежда за втора година и се оказва изключително интересен - и за публиката и за самите състезатели, които минават през сериозни изпитания. В първия кръг те се явяват на писмени тестове и представят по един винен казус. Експозето по казуса се оценява от петчленна комисия, която включва председателя на БАПС (Българска асоциация на професионалните сомелиери – организатор на конкурса) и още 4-ма души - представители от винарския бранш и медийните партньори.

Във втория кръг кандидатите правят дегустация на „сляпо“, словесно описание на вината и дават кулинарни препоръки за т.нар. “сводяване” на виното с храната. Една от най-трудните части е декантирането и сервирането на виното по време на винените вечери. Явно беше, че сценичната треска на кандидатите „изяде“ доста от знанията им и дори стила на поведение, но пък конкурсите са, за да издържат най-добрите. Сомелиерите трябваше да спазят целия ритуал по декантиране, след което да предложат виното на гостите, като обяснят неговите качества и избата от, където идва.

Чест прави на конкурса и на българските изби, че си подават ръце в тази толкова интересна надпревара. В софийският кръг гостите имаха възможност да дегустират вина на Винпром Лясковец – Lyaskovets brut, Домейн Мараш - Linea Muscat 2014, Санта Мария – Santa Maria rose 2013, ВИ Логодаж - Melnik 55 от 2013 (т.нар. мъжко вино, защото според легендата, който го пиел създавал мъжки чеда), ВИ Съединение – F2F 2011, Катаржина естейт - Chopin nocturne 2013 и изненадваш финал с диджестив ракия от ВИ Братя Минкови. Всичко това бе съчетано с елитно петстепенно меню, създадено от Шеф Андре Токев – терина с шунка и кореноплодни със салата от ябълка, тиквено велуте, пилешко конфи с пюре от пащанрак, круши с карамел и лешников ганаш - изобщо пиршество на сетивата. Разбира се, не липсваше и традиционното плато със селекция сирена.

„Вечерята снощи бе доказателство, че проектът "Сомелиер на Годината" върви в правилната посока“, сподели за списанието Слави Райчев, зам.председател на БАПС. „Идеята на самия форум е да направи професията на сомелиера по-популярна и разпознаваема в България. Акцентите в събитията са поставени върху шоуто, което представят сомелиерите. От професионална гледна точка мога да кажа, че на пиедестал издигаме и кулинарното майсторство на топ готвачите на България, като тяхната гурме кухня върви ръка за ръка с едни от най-добрите български вина“.

Най-голямата атракция на вечерта беше синхронното декантиране на вино от трима от най-добрите сомелиери на страната ни - Михаил Марковски, председател на БАПС, Слави Райчев, зам. председател и Йордан Кирилчев, миналогодишен победител в надпреварата и церемониал майстор на вечерята. Под звуците на класическа музика едновременно направиха всички елементи на декантирането, което достави невероятно удоволствие на публиката и събраха бурни аплодисменти.

Всъщност, музиката бе и мотото на вечерта, което обяви водещият Ники Сотиров - „Да превърнем виното в музика и музиката във вино“. По интересен начин той представи различните сортове вина, като ги свързваше с музиката на Металика, например или френските шансони.

Надпревата продължава и в още пет града в страната, а вие можете да станете част от нея като резервирате места тук - http://thebestsommelier.com/?page_id=1912

За първи път публиката има възможност да участва и в безплатните слепи дегустации на повече от 25 български вина по време на всяко едно регионално състезание.

Списанието е медиен партньор на конкурса.