fbpx Съвети за аналогови родители | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Съвети за аналогови родители

DigitalKidZ

Съвети за аналогови родители

етикети

 

Видео игрите “повреждат” децата, Интернет е причина за разсеяността им, телефоните в училище трябва да се забранят, селфитата нанасят щети върху самочувствието им и какво ли още не... Митове и стериотипи. Интернет и дигиталните технологии са заприличали на някакво невъобразимо чудовище, което не може да бъде спряно и единствената му цел е да унищожи децата и връзката ни с тях.
Темата става все по-актуална в училище, по време на родителските срещи, на масата и семейните вечери, на кафе с приятелки и дори в медиите.
Ние от DigitalKidZ вярваме, че технологиите и Интернет са едно от най-хубавите неща, случвали се на обществото ни в еволюционен план и придвижват не само икономиката напред, но и иновациите, които създаваме. Нещо повече, ние вярваме, че “дигитално грамотният човек” е многомерен, интерактивен и достоен за уважение, той е развил своето критично мислене, умее да интерпретира, оценява и анализира информацията, събрана от множество източници, умее да приема и общува с “различните”, умее да създава добавена стойност и владее иновациите.

Ние от DigitalKidZ вярваме, че технологиите са толкова добър инструмент, колкото добре възпитаме децата си и неговата ефективна и безопасна употреба е въпрос на предварителна подготовка.
Затова ви предлагаме план за действие. Подходящ е за начинаещи и дигитално обучаващи се родители.

 

Стъпка  1:

Говорете  с децата  си

Време е да се съгласите, че живеем в технологично време и технологиите са тук, за да останат. Животът ни става все по-тясно обвързан с технологиите и децата трябва да бъдат приучавани как да ги използват разумно и безопасно, а не да бъдат “предпазвани” от тях.

Навярно някога електрическата крушка е будела не по-малък страх и отричане, но днес тя е естествена част от домашния интериор. Замислете се какво би се случило, ако вместо да “пазим” децата си от технологии, им помогнем да се превърнат в адаптивното поколение, което генерира идеи и е съзидател и творец.

Стъпка  2:

Започнете от себе си

Лесно е да се каже, трудно е да се направи. Страхът е провокиран от незнанието. Но ако всеки от нас не положи необходимите усилия, за да се образова и да открие сам за себе си истината за добро и лошо, позволено и забранено, трудно бихме били в подкрепа и помощ на децата си.
Затова - тествайте, провокираме ви. Тествайте всяко приложение, социална мрежа и платформа, която чуете от децата си или бива наложена като популярна от общественото мнение. Започнете с Facebook. Провокираме ви.
Прекарайте поне 20 минути всеки ден в социалната мрежа - в продължение на месец. Генерирайте уникално, интересно и полезно съдържание. Намерете си приятели. Ей, така, дори само заради емоцията - да знаете какво вълнува децата ви.

Стъпка 3:

Не се превръщайте в натрапник

Едно е да бъдете приятел на сина си във Facebook - след като навърши 13 г., преди това е забранено според разпоредбите на социалната мрежа. Съвсем друго е да публикувате постоянно съобщения на стената му и да му пишете по 30 съобщения на ден в Месинджър-кутията. Не бъдете натрапник, не досаждайте и не демонстрирайте присъствие, още по-малко назидателност на родител. Ако нещо ви притеснява, обсъдете го лично, ако имате въпроси - също. Ако искате да му кажете, че го обичате и се гордеете с него -
направете го лично.
Не забравяйте, че онлайн присъствието ви трябва да бъде точно толкова неангажиращо, колкото и офлайн поведението ви, когато детето си покани приятели у дома. Зачитайте пространството и личността.
Нещо повече - насърчавайте детето да създава полезно съдържание и позитивна онлайн репутация. В Интернет всеки е това, което иска да бъде - възползвайте се от възможността.

Стъпка  4: 

Бъдете  добър  пример

Децата се учат не от наставленията, които им даваме, а от примера, който показваме. Бъдете добър пример.
- Не използвайте телефона си на масата, докато се храните - въпрос на етикет и елементарно уважение към всички останали е.
- Научете се да “изключвате” от устройствата - събота и неделя е време за семейството, насладете му се.
- Поддържайте позитивна онлайн репутация.
- Създавайте онлайн съдържание и носете добавена стойност на онлайн приятелите си.
- Учете децата и как да общуват онлайн и да бъдат разумни.
- Предупредете ги за “опасностите” и изградете връзка на доверие помежду си, за да ви сигнализират при проблем.
- Бъдете критични, но не прекалено - дайте им свободата да се забавляват.

Стъпка  5: 

Забавлявайте  се

Вместо да се карате на детето, че прекарва прекалено много време играейки онлайн или да го мъмрите, че строи поредния град в Mincraft, преживейте забавленията му заедно. Използвайте технологиите, за да прекарате време заедно по същия начин, по който ходите на кино и театър или играете в парка. Не забравяйте - технологиите са просто инструмент. Използвайте го разумно и с мярка.

Стъпка  6: 

Станете  майстор  на “родителския  контрол”

Една от най-важните препоръки, която можем да дадем на всеки “дигитално начинаещ родител” -
запознайте се с настройките за родителски контрол и ги използвайте. С тяхна помощ децата ви няма да имат достъп до порно сайтове, ще филтрирате резултатите на търсачката им и ще ограничите достъпа им до съдържание, което не е подходящо за възрастта им.
Втори съвет в същата посока - използвайте програмите за родителски контрол, за да следите онлайн активността им. Статистиката сочи, че всяко шесто дете получава сексуални предложения онлайн, а над 80% от децата са склонни да излъжат за възрастта си, за да получат достъп до забранено съдържание. Не го забравяйте!

Стъпка  7: 

Правилата  са  полезни

В нашето семейство сме подписали тристранен пакт, който ясно регламентира правилата, забраните и условията, при които технологиите могат да бъдат използвани. Целите, както и времето, което е допустимо да се прекарва пред екрана. Девет годишният ни син гордо споделя с приятелите си, че 2 часа на ден са повече от достатъчни, защото “такова е становището на педиатрите” и таблетът се използва основно за четене на книги и допълнителни упражнения по програмата в училище.
Няма драми, няма извинения. Това са правилата и винаги са били.

Facebook коментари