fbpx Представяме Милен Бонкалов, управител на Орифлейм България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме Милен Бонкалов, управител на Орифлейм България

Мениджърите споделят, сезон 5, част 30

Представяме Милен Бонкалов, управител на Орифлейм България

 

Милен Бонкалов е управител на Орифлейм България. Работи в компанията от 16 години, като 3 от тях отговаря за румънския пазар. Орифлейм е шведска козметична фирма, създадена през 1967 г. в момента оперира в 62 държави по света, а в България развива дейност от 25 години, като в момента у нас са регистрирани и работят активно 21 000 консултанти. Отличителен начин на работа на козметичната компания е принципът на директните продажби, съчетан с мултилевъл маркетинг.

„Макар че бизнесът ни изглежда нестандартен, той се подчинява на стандартни принципи на управление“, коментира Милен Бонкалов и споделя своето основно правило за успех: „Да посмееш (To dare)“. „Първо трябва да го поискаш и второ – да се изправиш пред нещата, независимо какви са те, независимо колко са големи. Ако нямаш куража да направиш нещо, няма как да го направиш, и това е общовалидно правило за всеки бизнес, не само за нашия.

Друго важно правило в бизнеса е да умееш да избираш правилните хора или да се научиш на това умение. В това отношение аз извървях дълъг път през годините. В началото бях склонен да давам безкраен шанс на хората. Но само защото си решил, че някой е добър, а той не се справя 3-4-5 пъти, не означава, че трябва да му дадеш още един шанс. Смятам, че подобно мислене е грешно и не трябва да се прави компромис. Вярвам във втория шанс, но само до там. Убеден съм, че трябва да търсиш служител за дадена позиция дотогава, докато не намериш правилния човек.“

Да си готов да поемеш отговорността, е третото основно правило за Милен Бонкалов в бизнеса. Според него това е един от големите проблеми като цяло в България –поемането на отговорност. „Свободата е хубаво нещо, но много често ние я разбираме погрешно и никой не поема отговорност, а двете вървят заедно. За да успееш, трябва да си готов да поемаш отговорност – категорично и на всяка цена. Хората разпознават подобно поведение и тогава те са склонни да те следват, не се страхуват да бъдат иновативни, креативни, да дават предложения.

Да подредиш приоритетите си, както и да умееш да разграничаваш понятията „изключение“ и „гъвкавост“ са сред другите ми водещи принципи.  Бизнес и успех не се градят с изключения и аз съм категоричен в това. Но от друга страна, трябва да имаш гъвкавостта дори да не приложиш някое писано правило, ако това ще те доведе до нещо добро. Само тогава можеш да бъдеш успешен. Трябва да си гъвкав в това, което работиш.“

Не на последно място бих сложил способността да чуваш - не да слушаш, а да чуваш. Рано или късно, всички се научаваме да слушаме и да гледаме човека в очите. Но да чуваш, е съвсем различно нещо и смятам, че този, който успява, намира на 50% решенията на проблемите. Защото в повечето случаи отговорът на проблемите се крие в самите проблеми, които хората поставят пред теб. И ако ти ги чуеш и осмислиш, то ще намериш половин  решение.

   

 Милен Бонкалов е гост в мениджъската среща, която се проведе в артистичния шоурум на KARE.

Facebook коментари