fbpx Мениджърите споделят, сезон 2, част IV | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят, сезон 2, част IV


Тази седмица ви срещаме с двама собственици на бизнеси, които са от различни поколения, но са стартирали бизнесите си в зората на демокрацията. Днес продължават да бъдат още по-успешни. Срещаме ви с Георги Крушков, създател и собственик на ДАКСИ и Петър Ванчев – Собственик на Store.bg


Георги Крушков – създател и собственик на ДАКСИ

Занимавам се с компютри от далечната 1968 г. Беше естествено стечение на обстоятелства, когато дойдоха смутните демократични времена, да създам фирма, занимаваща се с компютри. Годината беше 1994-а, операционната система DOS,а ние пуснахме софтуер под Windows 16-32 битова версия. Въпреки, че притежавахме страхотен продукт, не бяхме много популярни като фирма. Тогава си казах, че трябва задължително да отидем на Пловдивския панаир, за да спечелим златен медал. Този ход предприех с цел да станем разпознаваеми. От тогава сме награждавани с три златни медала - през 1995, 2000 и 2005 г.

Създадохме продукт, който до дози момент нямаше аналог в България. Това беше софтуер, в който въведохме най-важните текстове на страната – Държавен вестник и компютърна Библия. Бях много наивен, мислейки си, че Народното събрание ще скочи, ще плесне с ръце и ще ме прегърне, защото съм създал този архив. Напротив, не му обърнаха никакво внимание. И към този момент НС няма архив на Държавен вестник, а само една подборка от PDFфайлове за 4-5 години назад. ДАКСИ и досега продължава да е единственото копие. Тъжното е, че ме приеха в библиотеката на Конгреса на САЩ, за да им покажа начина на архивиране на нашия Държавен вестник, а в България до този момент с никой от управляващите държавници не съм успял да се срещна, за да им го покажа.

От 2000 г. препозиционирахме дейността в посока банково и фирмено разузнаване, когато пуснахме на пазара софтуера „ДАКСИ Глобал“.

Имам няколко основни правила, които смятам, че са важни за един успяващ бизнес.

Преди подписването на Договор, проучете бъдещия си партньор. Казах “преди”, а не след това. След подписването му с неправилната фирма пътищата са много, но всички водят до загуби и съдебни дела.

Когато сте прецакан от конкурент с подбиване на цени, не хабете пари за адвокати и жалби до Комисията за защита на конкуренцията. Времето работи срещу вас, затова веднага създайте нов продукт с качества, които конкурентът ви няма и заемете нова ниша с по-високи цени. Това е най-трудното, но е спасително за бизнеса. Зарежете емоциите, обидата и вярата в правосъдието в България, защото темповете на правосъдие у нас са в пъти по-бавни от темповете, с които ще трупате загуби. Иначе най-вероятно е да се окажете фалирал бизнесмен, макар и спечелил някакво си дело срещу по-богат конкурент.  

„За да стоиш на едно място, трябва непрекъснато да тичаш много бързо“. Объркано ли ви се вижда? Вярвайтена 100%, защото е написано от  преподавателят по математика в Оксфорд Чарлс Латуидж Доджсън, известен още под псевдонима Луис Карол. А втората част на думите на кралицата към Алиса са: „А за да вървиш напред, трябва да тичаш двойно по-бързо! Точно така е в бизнеса. Най-важното е - не копирайте другите, а създавайте продукти, които още ги няма на пазара. Иначе започвате ценова война и ще фалирате с конкурента си почти заедно или прегърнати.

В бизнеса законите са като във физиката - ефектът от скоростта е на квадрат по-значим от влиянието на масата. Тогава не големите изяждат малките, а по-бързите изяждат по-бавните. Ако ви е дошла на ум страхотна идея, не се чудетедали да се захванете с нея? Поне десет човека преди вас някъде по света вече я разработват, а един вече и печели от нея.

Бъдете максимално ефективни - рекламирайте икономично чрез директен маркетинг. Никой по-добре от вас не знае кои са потенциалните ви клиенти. А за това, къде точно се намират те, има съответни бази данни. Ако рекламата куца и отделът не иска да изчисли ефекта от нея, уволнете ги. Оптимизирайте посланията си непрекъснато.

Накрая, щастието е нещо много просто - да отиваш с удоволствие на работа и с радост да се връщаш в къщи. Погледнете на живота умно и весело. Той е твърде кратък, за да го замените само за бизнес. Трябва да има и други неща, които ви радват, затова отделете време и пари и за себе си. Никой в гробищата не е искал да бъде най-богатият мъртвец.


Петър Ванчев – Собственик на Store.bg

Историята за нашата компания започна през далечната 1999 г. точно като по филмите – малка фирма, в домашни условия с малък капитал и големи амбиции. Въпреки, че не съм привърженик на този начин на правене на онлайн бизнес, тогава реалността беше такава и ние стартирахме именно по този начин. В началото хората пазаруваха онлайн не защото е по-удобно или им трябва нещо конкретно, а по-скоро, защото беше модерно. В един момент се наложи да преустановим бизнеса си за период от три години. Стигнахме до момент, в който имахме прекалено много поръчки и явна невъзможност да ги обслужим. Трябваше сериозно промяна. През 2004 г. стартирахме отново, напълно реорганизирани и с начертан план. Вече имахме по-ясна визия за това, какво искаме и как да го изпълним. Всичко това доведе до много добри резултати и в момента ние сме вторият по големина книгоразпространител в страната.

Ние много наблягаме на автоматизацията. Система наблюдава кой какво върши и по какъв начин. В един момент нашите служители до толкова се автоматизират, че се превръщат в „интерфейс“, прикачен към екрана на компютъра, който им казва каква операция да извършат. При нас работят много млади хора. По-голямата част от екипа са на възраст около 25 години. Те са амбициозни, но им трябва изградена система за работа.

За да я изградим, сведохме цялостната ни концепция до три прости правила, които са в основата на решаването на почти всеки проблем. Само едното да не се изпълни, и нещата няма да могат да вървят нормално. Първото от тях гласи, че когато се прави нещо, няма нищо по-спешно и важно от това, да стане по най-добрия начин. С други думи, всякакъв вид компромиси от рода на това, че в момента има много работа, са недопустими. Всеки компромис води след себе си други и не се постига нужния резултат. Второто правило е, че когато се възложи задача, тя се изпълнява по най-стриктния начин, без да има нужда от проверка и подсещане. Много често хората чакат да дойде крайният срок, за да се задействат. Третото ни правило е, че когато нещо не е така, както трябва, е задължение на първия забелязал го да организира неговото коригиране. Може дори да информира за проблема компетентния човек. Практиката показва, че много често този, който може да разреши казуса, дори не подозира, че проблемът съществува. Често става въпрос за „ефекта на оправданието“ - „това не е моя работа“ или че някой друг не си е свършил задачата. С разрастването на организацията, неглижирането на малките проблеми и тяхното натрупване бързо може да ескалира и именно заради това разработихме и наложихме това правило.