fbpx Мениджърите споделят - част X | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Успешните казуси в българския бизнес

Мениджърите споделят - част X

Проект на списанието

В десетото изданието на проекта ни „Мениджърите споделят“ ви срещаме с трима мениджъри, които са доказали, че могат да управляват компании и отново седят на горещ стол. Те споделиха с нас своите съвети за успешен бизнес и разказаха интерсни казуси, които в края на годината ще представим в Алманаха с казусите на българския бизнес. Представяме Петър Иванов - директор на Майкрософт България, Нина Митева изп. директор на застрахователен брокер iCARD, Веселин Тодоров - изп. директор на издателство Сиела.

 


 


Петър Иванов
директор на „Майкрософт България”

Назначавай хора, които са по-добри от теб - лесно е да се каже, но много малко  го правят. Ако не привлечеш най-добрите при теб, ще го направи конкуренцията и бизнесът ти ще изгуби или още по-лошо, ще фалира и няма да имаш място в него. Давай свобода на хората си да взимат решения - ако не го правиш ще се стигне до момента, в който ще се занимаваш с всичко и няма да свършиш нищо. В бизнеса не се плаща, за да бъдем приятели, а да работим заедно ефективно. Ако, след като приключат нашите бизнес отношения, станем приятели, значи, че съвместният ни бизнес е завършил по най-добрия възможен начин.
Създавай ведро настроение. Говоря за ситуациите, в които ти се плаче, но въпреки това трябва да се усмихваш. Като мениджър даваш пример на другите и те често се водят от твоето настроение. Контролирай емоциите си и не вземай решение под тяхно въздействие. Проблемите трябва да се адресират веднага и навреме. Ако ги отлагаш, те затрупват и не ги решаваш. Слушай селективно. Един мениджър трябва да умее да избира какво да слуша, на кое да дава приоритет и кое да пропусне. Това ще те направи ефективен. Това са моите седем правила за успешен бизнес, защото тази цифра е сакрално число.

 


 


Нина Митева
изп. директор на застрахователен брокер iCARD

Винаги, когато сменям паролата на компютъра си, слагам мотивиращ цитат, който  да ми влияе положително. Последният е „Включи и другите”. Той ми напомня, че мениджърът не трябва да бъде от типа „И сам войнът е войн”, а да присъединява и другите хора към общата цел. За един успешен бизнес е важно да имаш визия за бъдещето, а успехът зависи от типа лидерство. Ако за един бизнес е важно да си лидер от типа диригент на оркестър, то за друг типът „джаз формация” е по-удачен. Винаги бъди готов за нови проекти и за това да излезеш от своята зона на комфорт. Работата по различни проекти ще ти даде по-широк поглед върху света. Непрекъснато се учи и поддържай формата си. Един ефективен инструмент за това е винаги да държим очите си широко отворени към промените в бранша, както и да търсим срещи с хора, които са успешни. Следвай политиката на червеното кадифено въже. Което ни отнема енергия и време за ненужни неща, трябва да бъде отстранено или избегнато. Бизнесът сам по себе си не трябва да се превръща в самоцел. Успешният бизнес има стойност само когато не ти отнема от здравето, не те лишава от възможност да израстваш като личност и не е за сметка на отношенията ти с близките хора.

 


 


Веселин Тодоров
изп. директор на издателство Сиела

Когато стане тежка конкуренцията, не трябва да се воюва на всяка цена с удари под кръста и сваляне драстично цени или други похвати, а да се премести бизнесът  малко по встрани, търсейки други клиенти или да завземе друга ниша. В България, когато се види, че някой бизнес тръгва напреди, всички се втурват да правят същото и нещата започват да куцат, защото става пренасищане.
Клиентите не са толкова рационални и често те не избират най-добрия продукт. Затова трябва да намериш начин те да се „влюбят“ в марката, да  ги привлечеш на твоя страна. Много важна е скоростта, с която действаш. Според мен дори е по-важна от качеството. Въпрос на компромис е дали да го изпипам по-бавно, но по-качествено или по-бързо, но не толкова прецизно. Трябва да се има предвид, че хората не могат да бъдат превъзпитавани - може да ги обучаваш, но те са мързеливи или работливи завинаги и по-добре да се разделиш с даден човек, ако проблемът не е в уменията.