fbpx За Фейсбук, неговата популярност и рекламата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За Фейсбук, неговата популярност и рекламата

Лиза Василева, Sales & Business Development Director на Thinkdigital

За Фейсбук, неговата популярност и рекламата

Лиза, въпреки, че регистрираните българи във Фейсбук са се увеличили, смятате ли, че популярността на мрежата става все по-голяма? Според Вас дали няма „омръзване” от страна на най-първите потребители?

- Въпросът всъщност е, защо Facebook е толкова популярен. Отговорът на този въпрос много зависи от това, кого попитате. За някои Facebook е бърз и лесен начин да поддържат връзка с приятели и близки. Други го смятат за страхотен начин лесно и безпроблемно да се информират какво се случва с техните стари съученици от гимназията или университета. Много други приемат Facebook като платформа, през която да поддържат връзка със семейството си и близките си, които са в други краища на страната и дори на света. Със сигурност можем да кажем, че е валидно твърдението „Facebook ни помага да се свързваме и споделяме с хората в живота ни“.

В България има 2,403,580 месечни потребители във Facebook, които са около 70% от онлайн потребителите в България и около 32% от населението на страната, като 66% от потребителите на социалната мрежа я посещават на дневна база.
Популярността на интернет в последните години се увеличава стремглаво, като популярността на социалната мрежа не изостава от тази тенденция. Блоговете бяха едни от първите типове социални медии. Те позволяват на всеки да изрази своето мнение, да сподели преживявания, да започне разговори, но всичко това анонимно. Да, блоговете позволяваха на потребителите да дискутират различни теми, но блоговете нямаха възможност за чат и реална интеракция, нещо което хората наистина искаха.

Социалните медии и най-вече Facebook, чрез много изчистена и опростена среда и дизайн позволиха да интерактираме свободно и да споделяме събития от живота си.
Със сигурност можем да кажем, че Facebook афектира социалния живот и онлайн активността на хората, по различни начини. Чрез мобилната си платформа, Facebook позволява на потребителите да са непрестанно в контакт с приятели и познати, независимо на какво разстояние се намират един от друг, стига да имат достъп до интернет. Също така социалната мрежа може да обедини хора със сходни интереси и/или убеждения чрез функционалностите си, като групи или страници; всички знаем за случаи с намерени членове от семейството или познати, с които не сме поддържали връзка дълги години във Facebook, поради големия рийч на мрежата.
Потребителите харесват Facebook поради очевидните социални ползи, като свързване с хора по целия свят. Facebook е място, където можеш да споделиш какво се случва в живота ти с едно изречение или снимка. Той е място където бизнесите могат да намерят клиентите си и да комуникират и интерактират с тях лесно и бързо.

Как бизнесът възприема Фейсбук като рекламен носител? Дали все пак мрежата не остава място за социално споделяне и комуникация?
- Бизнесът може да използва Facebook по много начини, като лесната интеграция между Facebook “Pages” и различните рекламни опции в социалната мрежа. Маркетинговите решения винаги са били свързани с потребителите, а сега тези маркетингови решения се изграждат около хората с помощта на Facebook. Scott Cook основател на Intuit и член на борда на P&G преди време каза: „брандът не е това, което ние казваме на потребителите; брандът е това, което потребителите си казват един на друг“. Фактически маркетингът се върти около „Word-of-mouth“ на потребителите. Според този принцип, потребителите споделят информация с близки и приятели, свързана с продукти и услуги които са използвали и харесват, а така правят продукта или услугата предпочитана от тези близки и приятели, които ще бъдат готови да го закупят или използват тъй като идва с препоръка. Рекламата във Facebook е изградена на принципа на „Word-of-mouth“ и увеличава харесването и готовността за покупка на продукт или услуга, които са харесани от приятели.

В скорошно изследване на Comscore за това как социалният маркетинг работи за ритейл брандове (изключително наситен и конкурентен бранш), резултатите показват как 86% от топ 100 европейски ритейл брандове, които Comscore са изследвали, имат добре поддържани Facebook фенстраници, като така използват социалния аспект, за да имат влияние върху решенията за покупка на потребителите. Този факт се дължи на това, че европейските социални мрежи са се превърнали във важен фактор в това как потребителите комуникират помежду си и как влияят на мнението на другите. Тази промяна представлява силна възможност за ритейл бизнесът и други вертикали да комуникират с потребителите си във социална среда.

Въпросът може да бъде дали марките, могат да очакват ръст на продажбите, като резултат на комуникацията си в социалните мрежи и особено Facebook. Кампаниите във Facebook, представляват добър начин да се увеличат онлайн продажбите. В скорошна кампания на ASOS, платената реклама генерира 130% увеличаване на покупките на сайта на марката в четирите седмици след кампанията. Това е релевантно и за тези потребители, които не са били изложени директно на рекламни послания на кампанията, а са били използвани като тест група, четири седмици преди кампанията да стартира.

Ние виждаме сходни резултати и с локални брандове, които вярват на Thinkdigital и Facebook, като Fashiondirect и Bioamazonia, които не само наблюдават ръст на печалбите, но и увеличение на потребителите си, така увеличават рекламните си бюджети, благодарение на резултатите до момента.

Какво значи премиум реклама във Фейсбук, каква е нейната същност? Какъв тип бизнес може да се възползва от нея и за кого като потребител е подходяща тя?
- Рекламата във Facebook не е просто кликове, лайкове или аудитория. Тя най-вече цели ценни връзки с потребителите, така че рекламата във Facebook означава да се използват социални похвати на комуникация с избраната таргет аудитория.
Марките могат да създадат фен страници и продължително да комуникират с феновете си и приятелите на феновете. Те могат да постват информация, която е релативна за продуктите, да се ангажират с потребителите в дискусии и да увеличават базата си на потребители.
Premium рекламата във Facebook е идеална за брандове и компании, които целят да създадат персонализирани, емоционални връзки с потребителите си, като (но не само) FMCG, телекомуникационни компании, модни и ритейл брндове, авотмобили и т.н. Истинското предизвикателство е за брандове, които са по-стриктни относно корпоративния си имидж и консервативната си култура. За последните има начини - като стандартна реклама, която не изисква ангажираност от потребителите и води към корпоративен сайт.
С Facebook Premium Reachblocks рекламодателите могат да постигнат масивен досег до всички потребители в социалната мрежа само за един ден. Във България Facebook се радва на по-голяма дневна посещаемост от повечето, ако ли не всички медии – 1,4 милиона уникални потребители на ден.

Premium рекламата доставя 3x ROI сравнено с обикновена реклама, резултат базиран на тестове с клиенти, които са доказани от изследвания на гиганти като Nielsen Homescan, NRG, ComScore.
Сега Premium плейсмънтите са обогатени с Logout Experience, което увеличава видимостта и значението на бранда, като обикновено се комбинира с видео и апликейшън съдържание. (screenshot of LOX)
Thinkdigital България е тук да отговаря на въпроси относно Premium рекламата във Facebook, като официален избран риселър на Facebook в страната.

Facebook коментари