Галина Нифору, председател на Асоциацията на износителите на вино

Всеки, който опита от българските вина ахва, но трябва да се говори повече за тях

„Качеството на нашите вина, никога не е било толкова високо. Имаме всички необходими дадености, за да бъдем конкурентноспособни на тези пазари - отлично качество, добро съотношение цена/качество, интересни, нови за консуматорите местни сортове, отлична модерна визия и най-вече силно мотивирани винопроизводители, които се стремят да произвеждат все по-добри вина година след година”, това сподели в специален разговор за списанието, Галина Нифору, председател на Асоциацията на износителите на вино (БАИВ). През декември организацията навърши 4 години, като нейната основана  цел е да промотира  българските вина по света.

„Разработихме проект, с продължителност от май 2016 г. до юни 2018 г. и чрез него избрахме три световни пазари, на които да представяме родните вина”, споделя Ноифору.  „Включихме Китай, защото това е най-бързо развиващия се пазар в света, Япония, защото е улегнал пазар, на който българските вина се приемат много добре и САЩ, който е най-големият пазар на вина изобщо.

Имахме събития в Хюстън, САЩ, а наскоро се завърнахме от изложения в Китай – Шанхай и Хонг Конг. Последното е особено значимо, защото там излагат над 6000 фирми и е най-голямото изложение в Азия, посетено от 20 хил. търговци. Имах честта да бъда поканена на президиума при откриването, където са само 20 души и това беше много сериозен акцент към България. Вината ни се приеха изключително добре и всички виждаха за първи път бългаско участие обединено.

Все повече търговци питат за местните сортове и това може наистина да ни отличи на световния пазар. Нужни са ни повече такива участия. Чрез този европейски проект ние рекламираме европейски вина със защитено наименование за произход и географско указание, но все пак имаме някои рестрикции. Не можем да направим толкова масова реклама, както ако България има свой бранд „Wine if Bulgaria”, така, както го имат всички страни производителки. Нужно е да се работи много целенасочено и постоянно. Ето тук e нужна намесата на държавата, защото само с две участия на година не може да се постигне сериозен резултат. Трябва да се организират майсторски класове, семинари, журналисти и лидери на мнение, който да посетят държавата ни. Ще дам за пример Словения, която е много по-малка от нас, с по-малко производство и износ. Те работят  с най-големия експерт Дебора Мейбърг, Мaster of wine (МW), име познато на азиатския пазар. Бяха домакини на галавечерята и присъстваха държавници от най-високо ниво. На другия ден на словенския щанд беше стълпотворение. Още един пример за добре навлизане на азиатския пазар са Грузия и Молдова, които имат ръст в износа от над 400% и цените на вината са много високи. Вярвам, че можем да постигнем същото. В момента разглеждаме офертата догодина България да бъде домакин на галавечерята и мисля, че ако се случи, че ще имаме огромен успех.

Ние вече имам майсторски направени вина от местни сортове и няма българин или чуденец, който да не ахне, когато ги опита. Бих искала да се обърна към българските винари, че трябва още повече да си повярват, но да ги приканя за повече да обединение, защото една изба няма да направи впечатление на никой в чужбина. Трябва да се говори за България, за българското вино!

Какво още сподели Галина Нифору и пожеланията за новата година може да проследите в следващото ВИДЕО

 

Моля коментирайте