fbpx До лятото ще предложим пилотни „облачни” решения за бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България:

До лятото ще предложим пилотни „облачни” решения за бизнеса

Високите технологии са част от живота ни и на практика и най-обикновени действия от бизнеса ни може да се окажат изключително сложни без тях. Много пъти технологиите вървят преди човешкото въприятие, но ден след ден откриваме все повече техни приложения. За настоящето в сферата на високите технологии, заговаряхме с Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България. 

Г-н Ранделов, каква беше 2010 г. за технологичния бранш?

- Аз мисля, че последните две години бяха отрезвяващи за бранша, защото растежът, който имаше в България, доведе след себе си създаването и буквално нарояването на повече фирми, отколкото реално имаше нужда на пазара. По едно време дори лично аз имах усещането, че броят на клиентите беше равен на броя на фирмите. Кризата, колкото и да е тежка, имаше пречистващ ефект. Мисля, че на пазара останаха сериозните фирми. Твърдението от преди две години, че България има много силно развит пазар на технологии е мит. Ако погледнем към Източна Европа, ще видим, че навлизането на различни чужди фирми в България е след като те вече са навлезли в други страни от региона. Развитието на технологиите тук следваше не толкова тенденциите на самата ИТ сфера, а изискванията на външните инвеститори. По-скоро бизнесът определяше какво трябва да се реализира като ИТ проект, отколкото самите компании, които да налагат стандарти. Естествено, търсеше се и баланс, когато излизаха нови продукти и услуги и как можеше да се създаде търсене за тях сред клиентите.

Забави ли кризата развитието на технологиите?

- В световен мащаб няма фирма от големите организации, която да намали бюджетите си за развитие на иновации и нови технологии, така че кризата не удари този аспект на бизнеса. Тези компании, които продължават да инвестират в иновации, ще се окажат в по-добра позиция да отбележат по-бърз растеж в момента, в който световната икономика започне да се възстановява. Затова Майкрософт продължава да мисли за бъдещето и да инвестира. Само през 2010 г. ние инвестирахме 9,5 милиарда долара в световен мащаб в научноизследователска и развойна дейност. В България бюджетите, които бяха планирани за изграждане на различни ИТ проекти за съжаление бяха намалени. В много фирми дори напълно отрязани. Това беше първото перо на икономии, с което се разделиха компаниите.

Разпространено е мнението, че пазарът стана ценово ориентиран. Споделяте ли го?

- Зависи за какъв сегмент от клиенти говорим. Ако са потребители, които купуват компютри и лаптопи – да. Те търсят най-ниската цена, която би им осигурила качествена покупка. От другата страна са фирмите, които гледат по-далеч в бъдещето и за тях не смятам, че са само ценово ориентирани. По-скоро те поставят допълнителни условия за резултатите и търсят допълнителната стойност от реализацията на даден проект. За тях е важен въпросът какво ще им донесе в краткосрочен и дългосрочен план една такава инвестиция.

Майкрософт полага огромни усилия за борба с пиратския софтуер. Защо една фирма да не ползва нелицензиран софтуер, след като пак ще си върши работата, но на много по-ниска цена?

- В България нивото на софтуерното пиратство е 67% - почти двойно, в сравнение със средната стойност в ЕС. Последиците от софтуерното пиратство са много по-сериозни, отколкото изглежда на пръв поглед. Закупуването на оригинални софтуерни продукти води до плащане на данъци и съответно не-закупуването им автоматично влияе негативно върху приходите в бюджета. Според анализаторите на IDC, в България само за 2009 г. загубите на софтуерната индустрия в следствие на пиратството се изчисляват на $115М. Това в крайна сметка не е загуба само за нашата индустрия, но и за страната като цяло.

От друга гледна точка, използването на нелегален софтуер е много по-рисковано по отношение защитата на личните данни. Рисковете от използването на фалшифицирани (пиратски) продукти са много сериозни, а най-често срещаните са: кражба на идентичност, загуба на данни, заразяване със зловреден код и неправилна работа на продукта. В същото време използването на оригинален софтуер носи на потребителите редица предимства като достъп до редица безплатни услуги (например техническа поддръжка) и безплатни приложения (например антивирусния софтуер Microsoft Security Essentials, който е безплатен за домашни потребители и малки компании с до 10 компютъра).

Какво предлага Майкрософт за малките и средните предприятия?

- Нашата цел не е да продаваме лицензи, а да помагаме на нашите клиенти да имат бизнес ползи от използването на продукти и да постигнат своите цели. В този аспект, решенията ни са насочени за всеки тип фирми – от съвсем малки организации до големи корпорации. Очакваме след няколко месеца пилотно да предлагаме различни решения, изградени в облачните технологии, които да са насочени главно към МСП. Там клиентите ще имат гъвкавостта да използват само това, което им трябва конкретно, да ползват ценовите предимства и сигурността, че този тип услуги ще работят качествено.
Заслужава си да споменем и програмата EUGA (European Union Grant Advisors), която стартира в страната ни през октомври 2007 г. и има за цел да подпомогне българските малки и средни предприятия, обществени институции и неправителствени организации да получават ясна информация и по-добър достъп до фондовете на ЕС в България, както и до възможностите за директно финансиране, за да реализират идеи, водещи към по-добра конкурентоспособност, иновативност, продуктивност и качество на обслужването.

Както в останалите страни, така и в България, програмата EUGA работи като консорциум от ИКТ и финансови компании, публични власти, телекоми, и неправителствени организации и др. Чрез нея са консултирани повече от 700 български компании, местни, регионални и централни власти. Подадени са проекти на обща стойност над 25 милиона евро и са реализирани такива в областта на модернизация на предприятия, подобряване на качеството в управлението, повишаване капацитета на човешките ресурси, въвеждане на по-голяма ефективност и прозрачност в администрациите.

Наясно ли са българските компании със същността на облачните технологии?

- Фирмите, които използват информационните системи като средство, за да постигнат бизнес целите си, са наясно. Има и фирми, в които се смята, че тези технологии са доста далече от България и няма да дойдат скоро. Но не е така. Накратко какви са предимствата на този тип технологии – при използването на облачна технология, не е необходимо една фирма да инвестира в създаване на собствена технологична инфраструктура. Тя може да използва именно „облака”, за да си изгради вътрешно-фирмена система. В този случай, няма нужда от средства за създаване на дейта център и поддръжка. Заплаща се само консумираната услуга. Тези решения са подходящи и достъпни както за стартиращи компании, така за малки и средни предприятия и големи корпорации. „Облакът” може да се използва дори и от фирми само с два компютъра. Разбира се, ще има различни пакети за ползване в зависимост от големината на фирмата. Единственото условие е фирмите да имат достъп до интернет. Технологиите в облака предлагат на бизнеса възможността да бъде по-конкурентен, използвайки най-новите ИТ технологии, без да се налага да прави големи първоначални инвестиции.

Останаха ли добри ИТ специалисти в България?

- По-скоро – в момента са изграждат ...

Как са новостите от дните на Майкрософт в края на март (30-31.03)?

- Това ще десетото поредно издание на конференцията. Основен фокус на конференцията е ползата за бизнеса и потребителите от развитието на технологиите в облака. Друга новост е, че за пръв път тази година ще имаме отделна сесия, посветена на разработката на игри – тема, която предизвиква голям интерес. Гостите ни ще имат възможността предварително да задават своите въпроси към лекторите в Twitter.

За първи път тази година ще разчупим модела и ще организираме и регионално събитие. Ще направим две паралелни сесии. Едната е познатата, която продължава два дни, провежда се в София и фокусът е насочен към технологиите, разработките и техническите аспекти. Другата сесия е във Варна и е насочена към бизнеса. Анализите ни показват, че потенциалът на този регион е много голям. Разговаряхме с местната власт и партньорите от региона и имаме пълната им подкрепа. Интересът към събитието е сериозен.

Смятате ли, че компаниите успяват да усвоят средствата по европрограми и по точно за технологично обновяване? Не са ли много трудни критериите за кандидатстване?

- Критериите се задават от партньорите, които финансират съответните програми. Програмата EUGA , за която вече споменах, помага на фирмите да си направят оценка, дали ще са успешни в създаването и реализирането на един проект и тази услуга е напълно безплатна. Аз силно вярвам, че ще се увеличават проектите по различни програми, защото на този етап това е единственият сериозен източник на финансиране. Самите фирми нямат административен опит и капацитет, за да направят сами проект. Но споделеният опит на консорциума от фирми, банки, телекоми, включени в EUGA, ще помогне на много фирми да бъдат успешни. Много компании са на мнение, че процедурите по кандидатстване са сложни и ги страх да направят първата крачка. Но вече имаме спечелени проекти и мога да уверя, че с наша помощ не е толкова сложно.

Какво да очакваме от Майкрософт през тази година?

- Да изпълним ангажимента за много бързо навлизане на облачните технологии и да покажем, че не само навлизането на иновациите е важно, а и че те носят реални бизнес ползи.