fbpx Вяра Лазарова, собственик на FEDE: Реших да последвам мечтата си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
не

Мениджърите споделят, сезон 7

Вяра Лазарова, собственик на FEDE: Реших да последвам мечтата си

Вяра Лазарова е част от проекта "Мениджърите споделят" и нейната история е в Алманах 2020. Тя завършва висше образование със специалност Fashion Design в Istituto Marangoni, Милано, Италия през 2005 г. като междувременно работи бекстейдж асистент на ревютата от ежегодните седмици на модата. Асистент дизайнер е на VERSACE Sport и Cappopera couture/Милано, Италия. През 2005 г. създава и развива свой собствен лейбъл FEDE за булчинска и официална мода. През 2010 г. е поканена за официален дизайнер на конкурса Мис България. През 2016 г. получава най-големия приз в българската мода “Златна игла” за Модна къща на годината. Вяра Лазарова облича редица клиенти и известни личности. През 2019 г. е дизайнер на тоалетите за концертите от турнето на певицата Мария Илиева. Ето какво сподели тя за пътя на бизнеса си.

От дете имах късмета да попадна на прекрасни хора в живота си - хора, които живеят в името на изкуството. В съседната къща беше художник със своето семейство - дядо Георги. Дългите летни дни, прекарани до масленото платно, стативът, палитрата, които така спокойно той редеше всяка сутрин в двора си с любов и внимание беше като магия за мен. Влюбих се в изкуството. Исках да стана художник, но ме приеха с най-висок успех в специалност “Мода” и така започна моето истинско пътуване в света на модата.

Заминах за Италия с огромно желание и любопитство да науча, да попия всяка тънкост, всеки нюанс и всяка възможност, които ми се отдадат, в сферата на модата. Но и с ясната мисъл да се върна. Може би така съм възпитана или е просто част от моето усещане за нещата. Винаги съм имала силно вътрешно усещане и яснота как да постъпя във важните моменти в живота си. Когато избрах да се върна в България, знаех, че това е изборът, който ще ме отведе в правилната за мен посока. Университетът в Милано, в който следвах, има страхотни програми за връзка с най-големите имена в модния бизнес и имах щастието да работя в меката на моята дейност - сбъдната мечта. Но мечтите са за това - да се преследват, да се сбъдват и да се променят. Попаднах в перфектно смазана машина, в която всичко, което можеш и си научил, си идва на мястото. Работата е креативна и интересна. Но аз имах нова мечта - да създам своя марка в България! Тази мисъл ми даде криле и взех своето решение да я последвам.

Милано ми подари безброй нови хоризонти. Това е мястото, в което опознах себе си. Всички предизвикателства, трудности и крайности, с които или се справих, или намерих сили да приема, ме направиха по-свободна, по-смела и по-истинска. От друга страна, всички музеи, галерии, културни събития, архитектурни богатства и невероятното изобилие от вдъхновяващи кътчета на този град, ми дадоха възможност да се превърна в отворен, търсещ красивото човек.

Всичко, което ми даде този град, ми помага във всеки един мой ден. Общуването с невероятно креативни и вдъхновяващи хора в сферата на модата и изкуството в Милано, ми помогна да усвоя моето отношение и начин на работа - това са безценни инструменти, благодарение на които успявам да продължавам да се развивам и изразявам идеите си. Големите градове, големите възможности и великите хора те карат да мечтаеш, да живееш на пълни обороти, да откриваш нови красиви места, книги, приятелства. Така се случи и с мен.

 

Защо FEDE?

Още от дете винаги съм обичала историята за това как и защо са избрали родителите ми точно моето име - Вяра. Усещала съм огромната сила и заряд, които ми дава то и същественото значение на точно тези четири букви в живота ми. Ето защо избрах точно FEDE за име на марката - на италиански език fede означава вяра. В същото време тази дума има и друго значение - венчална халка. Малко след създаването на бранда, започнах да създавам с екипа си и булчинска линия, която е основната сила на FEDE и до днес. Всяка колекция е заредена с много емоция и наистина специално чувство. За мен създаването на булчинска рокля е магично и винаги когато рисувам нова, имам визията за точно определена личност, която ме е вдъхновила или ми е повлияла в този момент. Много често това са и любими клиенти, актриси, персонажи от миналото...

Всички тези красиви женски енергии ми помагат да канализирам идеите си, за да може роклята да направи щастлива една бъдеща FEDE булка.

Дисциплината е задължителна

Ако има дейност, в която творчеството да е със строги рамки - то за мен това е модата. Дисциплината е задължителна във всяка област от нашия живот и е знак за ежедневно внимание и грижа към това, което обичаме. За всеки творец е важно да има усещане за сво- бода и лекота, но това са състояния, които се постигат отново благодарение и на дисциплината в живота ни. Обичам да мисля, че когато следваш целите си, полагаш старание и влагаш любов в ежедневието си, то голе- мите картини в живота се подреждат. Работната етика и дисциплината са движеща сила в правилната посока.

Е, разбира се, всеки човек, който създава изкуство под една или друга форма, има нужда от своите моменти намеланхолия, отдръпване и мрачни настроения, но когато навиците и основата са добри - всичко работи “за”, а не срещу теб.
Правилата, които спазвам, съм възприела от хората, на които се възхищавам и от тези, които не харесвам дори, но виждам прекрасна част от техния начин на работа, която може да ми послужи. Обичам, когато се захвана с нещо, да давам сто процента от себе си, независимо от очакваните резултати или настъпили обрати. Когато се отнасяш с всеки партньор или клиент с уважение и разбиране, точните хора те намират. Никога не знаеш кой проект ще те отведе до мечтания следващ.

Друго ценно правило за мен е да не търсиш преки пътища, да имаш търпение и да не губиш себе си в шума на чуждите гласове.

Важно е в труден момент да се вслушаш в сърцето си и да имаш куража да последваш този глас, независимо от всичко. Всяко решение искам да взимам водена от мечтите, а не от страховете си

Имало е и моменти, в които съм искала да се откажа от модата. Мисля, че е хубаво човек да бъде отворен към всяка една възможност и промяна в живота си.
Хубаво е да вярваш, че можеш да бъдеш каквото и когото пожелаеш. Това ми дава свободата, която ми е необходима, за да остана в този бизнес. Правилните цветови комбинации и стайлинг са предимство в ключов момент от преговорите

Все повече българки имат прекрасен стил. Вкусът се формира с примери, култура, време, любов, красота, душевно израстване, внимание, дисциплина... Толкова много и все важни фактори, които с времето започват да се формират като приоритет на жените и в България. Българката е жена с много силно изразено лично мнение по отношение на стила и начина си на обличане. В Италия например, всяка нова посока в модата
веднага се усеща претворена от всяка жена на улицата, докато българката държи на своите виждания, без да е склонна да се адаптира така бързо и леко по отношение„ на облеклото си. Изключително важно е всяка жена да открие кройката, цветовете и стилът, които й подхождат и да набляга на тях в ежедневието си, но е добре и да разнообразява в тези рамки, за да дава свежест на мислите, излъчването и съзнанието си.

Професионалната помощ в това предизвикателство може да се окаже ключ, с който да се постигнат прекрасни резултати за вътрешния и естетическия баланс на всяка личност. Всяка дама, особено в сферата
на бизнес комуникацията, е ограничена от етикет, начин на обличане, който е съобразен с партньорите, обстановката, темата на разговор и т.н., но аз мисля, че освен на високо политическо ниво, когато рамките
трябва да бъдат стриктно спазени, е хубаво да изместим фокуса върху това да се чувстваме по-свободни и цветни. Цветовете са чудесен начин да внесем ведрост и ни карат да се чувстваме красиви и сияйни. А правилно подредени цветови комбинации, с подходящ стайлинг на точните срещи, могат да ни дадат сериозно психологическо предимство в ключов момент от преговорите.

Да си познаеш роклята...

Имам толкова интересни и забавни моменти, свързани с поръчките, които сме имали с наши клиенти, както и с артисти и изпълнители в годините, към които се връщам с усмивка. Сещам се за една прекрасна булка, която минавайки покрай витрината на бутика ни, се влюбва в една от нашите рокли. След месеци ни изпрати писмо с историята си, която ни вдъхновява и до днес. Преди четири години влиза на шега в нашия бутик и на шега пробва за първи път булчинска рокля, в която се влюбва и купува няколко дни след това, без дори да има насрочена дата за сватба с нейното момче. Просто е знаела, че това е Нейната рокля.

 

Модните тенденции на 2020

2020 е високосна година, начало на ново десетилетие, което вещае големи промени и в модния бизнес, които с интерес предстои да открием. Модните тенденции ще са под общия знаменател на голямото послание в модата в последните години и все повече с всеки изминал ден, а именно - опазването на околната среда и отговорното отношение на модната индустрия към нея. Като един от най-големите замърсители на нашата планета, големите в модата обръщат все повече внимание към процеса на багрене, обработка и производство на платове и дрехи. Това е тенденция, която набира все по-голяма популярност и с времето ще разкрие нови възможности, а дори и нов начин на мислене у брандове и потребители по отношение на дрехата. А именно - идеята да се твори отговорно, с внимание и да се пазарува по-внимателно, по-качествено, по-умерено...
През предстоящата година ще продължат да се развиват тенденции като обемни ръкави във всичките им форми - леки или структурирани, ярки неонови цветове за пролетта и лятото, които се комбинират с контрастни тъмни нюанси и много блясък. Кожата и денимът продължават да властват в годината под всякаква форма, дори в различни цветове. Цялостна визия в една материя е тренд, който ще се развие. Ще има стилово завръщане на 70-те години с цветни принтове и двойно закопчаване, под влиянието на настроенията на Тарантино. Друг красив тренд е вече наложилото се завръщане на костюма във всичките му форми - само сако, oversize, във всички цветове и форми в комбинация с кроп топ или само с аксесоари - всеки вариант е добра идея.