Как „Интернет на нещата” може да направи бизнеса по-ефективен

Автор: 

Бранимир Николов

Маркетинг експерт  A4Everyone

Edge, 3G, 4G, LTE, WiFi, LoRaWAN са основните, но далеч не всички технологии за безжичен пренос на Интернет, които можем да ползваме днес. Благодарение на тях, глобалната мрежа е навсякъде около нас. На улицата, в кафенето, у дома, на работа, по пътя ...

След като преди точно 10 години Стив Джобс успя да вкара глобалната мрежа в мобилните телефони по удобен за потребителите начин, днес сме по средата на море от свързани устройства, генериращи и изпращащи данни чрез Интернет. Данни, за които преди години бизнесът само можеше да мечтае. Тази трансформация отвори много нови възможности – от създаването на иновативни продукти до подобрена ефективност в множество бизнес сектори – от логистика, през продуктивност на персонала до подобрено потребителско изживяване.

Internet of Things (IoT) или казано на български „Интернет на нещата” далеч не е поредното модерно словосъчетание, което циркулира в конферентните зали, някъде далеч отвъд Калотина.

IoT е тук, в България!

И създава нови продукти или трансформира съществуващи такива. Може би сте чували за компанията Allterco, която преди година и половина успешно направи първично публично предлагане на Българската фондова борса, в рамките на което набра над 2 млн. лв. капитал, с което стана втората технологична компания със свободно търгуеми акции у нас. Allterco стана известна с умния часовник за деца MyKi. С него, родителите знаят къде се намират децата им, могат да им се обадят по телефона, да получат сигнал, ако децата отиват на непозволено място, а малчуганите могат да направят SOS обаждане до родителите в случай на нужда. Друг продукт на компанията е електрическо реле с вграден уеб сървър, Wi-Fi модул и възможност за измерване на консумираното електричество. Чрез него можете да превърнете всеки електроуред у дома в интелигентно устройство. Без значение дали говорим за фурната или телевизора.
Melissa Climate е друга българска IoT компания, разработила устройство, позволяващо да управлявате климатика у дома, на работа (или където и да било другаде) чрез Интернет. Устройството, разработено от фирмата на 23-годишния Любомир Янчев предлага на пазара и умен контролер за бойлер, и дори умен контролер за радиатор, който всички абонати на родните топлофикации със сигурност биха оценили. Компанията има още умна прахосмукачка-робот, както и множество сензори като детектор за дим, за отворени врати, за движение и дори за наводнение, готови да изпратят съобщение в момента, в който установят проблем с мястото, което им е поверено.

Как бизнесът може да се възползва от IoT?

Данните са единственият ресурс на планетата, който се увеличава и то експоненциално. За разлика от всички останали и намаляващи ресурси, дигитализираната информация е все повече и повече. Големите данни като основа и техният анализ са най-ефективния път към повишените резултати. Ето тук е голямото значение на IoT за бизнеси от всякакъв вид и мащаб. Извън повишената ефективност, тези технологии са способни да пестят време, а то (както знаем), също е пари.

Нови продукти и услуги

От семпли решения като GPS тракери за домашни любимци и фитнес-гривни до LoRaWAN устройства, IoT отваря огромно поле за иновации, превръщащи се в нови продукти и услуги. Част от тях са тук, за да променят живота ни като потребители завинаги – замислете се за виртуалните асистенти като Echo и Alexa, превръщащи домашните IoT джаджи в хармонично действащ умен дом. Други решения и технологии скалират всичко това до мащаби, в които можем да говорим за умен град – такъв, който управлява автомобилния трафик, уличното осветление, разплащанията за комунални услуги и дори градската електрическа мрежа.
IoT е ключов елемент и от телемедицината, която няма да изисква продължително наблюдение в болнични условия, а ще разчита на устройства, предаващи в реално време данни за жизнените показатели на изследваните пациенти.

По-ефективни процеси

Data analytics, базиран върху големи данни от десетилетия се използва за фина настройка на повтарящи се процеси от всякакъв тип и мащаб. Благодарение на огромното количество информация, което може да бъде събрано от IoT устройства, бизнесът може да подобри ефективността на своите операции. Дали като извлече по-голяма ефективност или като автоматизира част от тях, това е въпрос на мениджмънт и технологичен потенциал.

Автоматизация

Благодарение на нея, бизнесите пестят много и ценно време, както и успяват да намалят човешкото участие в процесите и операциите. Новият хоризонт, който IoT открива пред автоматизацията е способността да свърже отделните процеси в едно цяло, докато в същото време те са под контрол. Друг интересен аспект е възможността за дистанционна поддръжка или по-точно, възможността за предотвратяване на аварии. Когато свързаните с мрежата сензори регистрират недопустими стойности, те не просто могат да изпратят сигнал, но и да диагностицират проблема, което прави справянето с него доста по-лесно.

По-ниски разходи

Вече разказахме за Melissa Climate, чиято цел е именно тази – да прави домът по-комфортен като в същото време намалява сметките. Както всеки мениджър знае, малките спестявания тук и там могат да резултират в една добра сума в края на финансовата година. Мащабирайте всичко това до голяма бизнес сграда или комплекс от такива и възможността за спестяване на ресурси и средства от разходите за отопление, климатизация и осветление вече става значителна. Истината е, че IoT вече е стандарт в строителството на бизнес и производствени площи.

По-добро взаимодействие с клиентите

Гривната, наречена MagicBand, която ще получите при покупката на билет за Disneyland е единственото, което ще се нуждаете в този приказен парк. Тази гривна дава достъп до различните атракции, чрез нея плащате за храна и напитки, така че да не се нуждаете от хартиени билети или токени. Тя е не само удобна, но и позволява на управата на парковете да знаят къде предпочитат да се забавляват техните посетители. Това им дава възможност да научат повече за клиентите си и след последващ анализ да им предложат още по-вълнуващи забавления. Така че те да се връщат отново и отново. Подобен пилотен проект се осъществява и в момента в магазин на една от големите ни вериги за търговия на дребно, макар той да разчита на друг тип устройства.

По-успешен маркетинг

Популярният уиски бранд Johnny Walker също използва IoT, за да увеличи потребителската ангажираност като вгради принтиран сензорен таг в хартиените етикети на бутилките. Този сензор може да регистрира отварянето на бутилката и да комуникира със смартфон устройства наоколо чрез NFC технология. Така, този сензор изпраща персонализирана информация директно в телефоните на потребителите. Johnny Walker правят крачка напред с този сензор, който позволява на марката да знае точно кога да спре посланията, провокиращи покупка и да предложи рецепти или съвети за консумация, изпълнена с наслада. Така компанията максимизира ефективността на своя маркетинг, а резултатът са по-ангажирани потребители, склонни отново да се доверят на същия продукт или да го препоръчат на приятел.
Ето защо Интернет на нещата е технологията, която ще оставя своя отпечатък върху (почти) всеки бизнес в много по-голяма степен, отколкото очакваме или дори си представяме, че е възможно. IoT е част от дигиталната трансформация, която продължава с все по-високи темпове и бизнесите, които успешно се възползват от новите възможности са обречени на успех.

Коментари

защо този клоун присъства на "Кола на годината"?