fbpx Как „Интернет на нещата” може да направи бизнеса по-ефективен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как „Интернет на нещата” може да направи бизнеса по-ефективен

Edge, 3G, 4G, LTE, WiFi, LoRaWAN са основните, но далеч не всички технологии за безжичен пренос на Интернет, които можем да ползваме днес. Благодарение на тях, глобалната мрежа е навсякъде около нас. На улицата, в кафенето, у дома, на работа, по пътя ...

След като преди точно 10 години Стив Джобс успя да вкара глобалната мрежа в мобилните телефони по удобен за потребителите начин, днес сме по средата на море от свързани устройства, генериращи и изпращащи данни чрез Интернет. Данни, за които преди години бизнесът само можеше да мечтае. Тази трансформация отвори много нови възможности – от създаването на иновативни продукти до подобрена ефективност в множество бизнес сектори – от логистика, през продуктивност на персонала до подобрено потребителско изживяване.

Internet of Things (IoT) или казано на български „Интернет на нещата” далеч не е поредното модерно словосъчетание, което циркулира в конферентните зали, някъде далеч отвъд Калотина.

IoT е тук, в България!

И създава нови продукти или трансформира съществуващи такива. Може би сте чували за компанията Allterco, която преди година и половина успешно направи първично публично предлагане на Българската фондова борса, в рамките на което набра над 2 млн. лв. капитал, с което стана втората технологична компания със свободно търгуеми акции у нас. Allterco стана известна с умния часовник за деца MyKi. С него, родителите знаят къде се намират децата им, могат да им се обадят по телефона, да получат сигнал, ако децата отиват на непозволено място, а малчуганите могат да направят SOS обаждане до родителите в случай на нужда. Друг продукт на компанията е електрическо реле с вграден уеб сървър, Wi-Fi модул и възможност за измерване на консумираното електричество. Чрез него можете да превърнете всеки електроуред у дома в интелигентно устройство. Без значение дали говорим за фурната или телевизора.
Melissa Climate е друга българска IoT компания, разработила устройство, позволяващо да управлявате климатика у дома, на работа (или където и да било другаде) чрез Интернет. Устройството, разработено от фирмата на 23-годишния Любомир Янчев предлага на пазара и умен контролер за бойлер, и дори умен контролер за радиатор, който всички абонати на родните топлофикации със сигурност биха оценили. Компанията има още умна прахосмукачка-робот, както и множество сензори като детектор за дим, за отворени врати, за движение и дори за наводнение, готови да изпратят съобщение в момента, в който установят проблем с мястото, което им е поверено.

Как бизнесът може да се възползва от IoT?

Данните са единственият ресурс на планетата, който се увеличава и то експоненциално. За разлика от всички останали и намаляващи ресурси, дигитализираната информация е все повече и повече. Големите данни като основа и техният анализ са най-ефективния път към повишените резултати. Ето тук е голямото значение на IoT за бизнеси от всякакъв вид и мащаб. Извън повишената ефективност, тези технологии са способни да пестят време, а то (както знаем), също е пари.

Нови продукти и услуги

От семпли решения като GPS тракери за домашни любимци и фитнес-гривни до LoRaWAN устройства, IoT отваря огромно поле за иновации, превръщащи се в нови продукти и услуги. Част от тях са тук, за да променят живота ни като потребители завинаги – замислете се за виртуалните асистенти като Echo и Alexa, превръщащи домашните IoT джаджи в хармонично действащ умен дом. Други решения и технологии скалират всичко това до мащаби, в които можем да говорим за умен град – такъв, който управлява автомобилния трафик, уличното осветление, разплащанията за комунални услуги и дори градската електрическа мрежа.
IoT е ключов елемент и от телемедицината, която няма да изисква продължително наблюдение в болнични условия, а ще разчита на устройства, предаващи в реално време данни за жизнените показатели на изследваните пациенти.

По-ефективни процеси

Data analytics, базиран върху големи данни от десетилетия се използва за фина настройка на повтарящи се процеси от всякакъв тип и мащаб. Благодарение на огромното количество информация, което може да бъде събрано от IoT устройства, бизнесът може да подобри ефективността на своите операции. Дали като извлече по-голяма ефективност или като автоматизира част от тях, това е въпрос на мениджмънт и технологичен потенциал.

Автоматизация

Благодарение на нея, бизнесите пестят много и ценно време, както и успяват да намалят човешкото участие в процесите и операциите. Новият хоризонт, който IoT открива пред автоматизацията е способността да свърже отделните процеси в едно цяло, докато в същото време те са под контрол. Друг интересен аспект е възможността за дистанционна поддръжка или по-точно, възможността за предотвратяване на аварии. Когато свързаните с мрежата сензори регистрират недопустими стойности, те не просто могат да изпратят сигнал, но и да диагностицират проблема, което прави справянето с него доста по-лесно.

По-ниски разходи

Вече разказахме за Melissa Climate, чиято цел е именно тази – да прави домът по-комфортен като в същото време намалява сметките. Както всеки мениджър знае, малките спестявания тук и там могат да резултират в една добра сума в края на финансовата година. Мащабирайте всичко това до голяма бизнес сграда или комплекс от такива и възможността за спестяване на ресурси и средства от разходите за отопление, климатизация и осветление вече става значителна. Истината е, че IoT вече е стандарт в строителството на бизнес и производствени площи.

По-добро взаимодействие с клиентите

Гривната, наречена MagicBand, която ще получите при покупката на билет за Disneyland е единственото, което ще се нуждаете в този приказен парк. Тази гривна дава достъп до различните атракции, чрез нея плащате за храна и напитки, така че да не се нуждаете от хартиени билети или токени. Тя е не само удобна, но и позволява на управата на парковете да знаят къде предпочитат да се забавляват техните посетители. Това им дава възможност да научат повече за клиентите си и след последващ анализ да им предложат още по-вълнуващи забавления. Така че те да се връщат отново и отново. Подобен пилотен проект се осъществява и в момента в магазин на една от големите ни вериги за търговия на дребно, макар той да разчита на друг тип устройства.

По-успешен маркетинг

Популярният уиски бранд Johnny Walker също използва IoT, за да увеличи потребителската ангажираност като вгради принтиран сензорен таг в хартиените етикети на бутилките. Този сензор може да регистрира отварянето на бутилката и да комуникира със смартфон устройства наоколо чрез NFC технология. Така, този сензор изпраща персонализирана информация директно в телефоните на потребителите. Johnny Walker правят крачка напред с този сензор, който позволява на марката да знае точно кога да спре посланията, провокиращи покупка и да предложи рецепти или съвети за консумация, изпълнена с наслада. Така компанията максимизира ефективността на своя маркетинг, а резултатът са по-ангажирани потребители, склонни отново да се доверят на същия продукт или да го препоръчат на приятел.
Ето защо Интернет на нещата е технологията, която ще оставя своя отпечатък върху (почти) всеки бизнес в много по-голяма степен, отколкото очакваме или дори си представяме, че е възможно. IoT е част от дигиталната трансформация, която продължава с все по-високи темпове и бизнесите, които успешно се възползват от новите възможности са обречени на успех.