fbpx Флориан Пупетер, Порше БГ: На ръба сме на много промени в автомобилната индустрия, което е вълнуващо | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 10

Флориан Пупетер, Порше БГ: На ръба сме на много промени в автомобилната индустрия, което е вълнуващо

Флориан Пупетер знае точно как тупти сърцето на един автомобил. Заедно с това обаче познава изключително добре цялата модерно функционираща машина на управление на автомобилния бизнес. С дългия си опит на ръководител в интеграцията на търговията на едро в представителството на Porsche Holding в Малайзия и проектен мениджър бизнес развитие в Porsche Holding Salzburg, от края на 2021 г. той е един от управителите на Порше БГ– вносител на Volkswagen леки и лекотоварни автомобили и Audi за България.

Порше БГ е 100% дъщерно дружество на Porsche Holding Salzburg и е сред лидерите в автомобилния сектор на българския пазар от 19 години. Каква е била за компанията отминалата 2022 г. и какви са плановете за настоящата 2023 г., Флориан Пупетер представи в ексклузивно интервю за Алманах 2023.

Г-н Пупетер, през изминалата година доставките на нови автомобили продължиха да бъдат затруднени в световен мащаб. Какво влияние оказа това върху Порше България и респективно върху доставките на Audi и Volkswagen у нас?

2022 г. беше поредната много предизвикателна година, белязана от геополитически конфликти, усложнения, свързани с пандемията от коронавирус и трудности в глобалните вериги за доставки. Въпреки това през 2022 г. българският пазар на леки автомобили беше във фаза на растеж, докато други европейски пазари все още изпитваха трудности. Порше БГ заедно със своите търговски партньори предприе мерки за подкрепа на нашите клиенти по време на променливия период на ограничения и дълги срокове за доставка. В резултат на упоритата работа сме много щастливи и горди, че нашите марки VW леки и лекотоварни автомобили и Audi постигнаха увеличение на пазарния дял.

В момента на дневен ред в света е зелената сделка, декарбонизацията, устойчивите практики. Какви са целите на Porsche Holding в тази посока?

- Volkswagen Group е първият голям автомобилен играч, който пое ясен ангажимент към Парижкото споразумение за климата. За да подкрепим думите с действия, в Porsche Holding поставяме ясни цели и реална организация за изпълнението им. За постигане на дял на доставка от 50-60% на изцяло електрическите превозни средства (BEV - Battery Electric Vehicle ) до 2030 г. , емисиите на CO2 от нашите собствени офиси и търговски сгради трябва да бъдат намалени с 30% до 2030 г. За да се превърнат тези цифри в реалност, сме предвидили увеличение на дела на зелените инвестиции и финансиране, както и на нашето вътрешно съотношение на зелените активи, за да можем и да увеличим собствената си енергийна ефективност до по-горните параметри.

И в крайна сметка да постигнем крайната голяма цел – всичките ни операции да станат 100% въглеродно неутрални до 2050 г. Като се има предвид колко голяма и сериозна е тази задача, виждате, че 2030 г. не изглежда толкова далече. Следователно са необходими действия още от днес.

В Порше БГ имаме специален екип и мотивирани колеги, които отговарят за нашите фокусни области „Мобилност с нулеви емисии“, „Зелени финанси“, „Зелено строителство“, „Зелена търговия на дребно“ и „Кръгова икономика“. Определянето на споменатите цели и нашите фокусни полета не е поредната маркетингова кампания, а реално ориентирано към бъдещето бизнес решение, с което истински се гордеем. Ние не искаме да бъдем част от проблема, а да бъдем част от решението. Това е, което очакваме от себе си, което мотивира нашите колеги от екипа в Порше БГ и това, което български клиенти все повече очакват от нас.

Флориан Пупетер и Марио Де Мартино (вдясно) - управители Порше БГ

Къде според вас се намира България по пътя към зелената мобилност? Какво най-важно имаме да направим и извървим?

- В тази област България все още се намира в пионерската фаза. От една страна виждаме много частни инициативи, мотивация и търсене на решения, но от друга страна, се появяват големи въпросителни, когато става дума за публични и правни промени. Ние сме тук, за да подкрепим продължаващата трансформация. Конкретни действия в посока зелена мобилност могат да бъдат: Реални предимства за собствениците на електромобили като зелени регистрационни табели и свързаните с тях по-ниски такси или финансови стимули за закупуване на електрически автомобили.

Най-голямото предизвикателство обаче е и ще бъде инфраструктурата. Тук не става въпрос само за изграждане на повече зарядни станции, но и за инвестиране в мрежа, която може да ги поеме, и разбира се, за увеличаване на устойчивата енергия. Електрическата мобилност не означава просто да смените типа двигател. Това е холистична трансформация, която засяга много области и която ще отнеме дълги години. България е в добра позиция, защото има възможност да анализира какво вече са приложили другите европейски страни по отношение на електрическата мобилност. Учете се от най-добрите практики и избягвайте да повтаряте грешките, които са правили други. Копирайте само това, което е подходящо за България.

Все повече се коментира, че цените на автомобили с ДВГ ще достигнат тези на електромобилите и тогава клиентите ще имат много повече мотивация за покупка на електромобил. Смятате ли, че това наистина ще се случи и ще отвори ли пътя на електрическата мобилност?

- Достъпността е предпоставка за масово потребление. Виждаме бързи подобрения, когато става въпрос за качествено и рентабилно производство на батерии. Също така, използването на рециклирани материали допълнително ще намали разходите за BEV. Независимо от това, докато електрическите превозни средства и превозните средства с двигател с вътрешно горене достигнат едно и също ниво на изкупна цена, финансовата подкрепа и стимули от страна на правителството, са от съществено значение за ускоряване на трансформацията. Нека не забравяме, че клиентите също се интересуват от цялостните разходи за собствеността – което означава общите разходи, произтичащи от притежаването и използването на превозно средство през годините. Например, общата цена на притежание на нашия VW ID.3 вече е равна или дори по-ниска от тази на сравними двигатели с вътрешно горене.

Автомобилите стават все по-дигитални и свързани. Автономните автомобили са факт, кога обаче ще ги видим реално на пътя?

Абсолютно вярно, автономното шофиране е факт. Предшествениците на автономното шофиране са функции като адаптивен автопилот за задръствания, откриване на мъртви зони или автоматично паркиране, които и сега съществуват в оборудването на съществуващото ни портфолио от модели. Възможностите за автономно шофиране на превозните средства са категоризирани от ниво 0 до 5, което означава от липса на автоматизация до момента, в който вече не се изисква волан за шофиране. Частните и корпоративните клиенти ще изискват все повече и повече свобода да разполагат с разширени функции за автономно шофиране. Освен това тенденции като урбанизацията и опции в областта на мобилността и транспорта като услугата (MaaS & TaaS) зависят от автономното шофиране. Следователно неговото развитие е основен компонент в стратегията на Volkswagen NEW AUTO.

За да отговоря на въпроса ви, автономното шофиране вече е тук – под формата на по-ниски нива на самостоятелно шофиране или експерименти като нашия ID.BUZZ за автономно шофиране, който вече е тестван по улиците на Мюнхен. Очаквам, че там, където законодателството се коригира първо, автономните превозни средства ще станат реална част от ежедневието по-рано.

Какво предстои за Volkswagen и Audi в България през 2023 г. ?

Ние сме големи оптимисти за 2023 г. и имаме всички основания за това. Разполагаме със сериозна база от поръчки на клиенти, добре сме подготвени за продължаване на растежа на Volkswagen и Audi в България през тази година. Имаме вълнуващи премиери на нови модели като ID.BUZZ, например, който вече показахме на българския пазар през февруари. Като цяло очакваме местният пазар на леки автомобили да нарасне в сравнение с миналата година, което ще ни даде допълнителна основа за успешна година.

Вие вече повече от година живеете в България. Смятате ли, че страната ни е добро място за бизнес ?

Абсолютно. България има какво да предложи. Тя е уважаван член на Европейския съюз с всичките си предимства. Позиционира се в стратегически нововъзникващи индустрии, да не забравя да спомена и висококвалифицираната работна сила, която притежавате. Всеки ден тук се наслаждавам на разговорите с колеги и бизнес партньори. Нивото на креативност превръща в удоволствие възможността да живееш и да правиш бизнес в България.

Какво Ви харесва в нашата страна или пък обратното?

Българите понякога са малко песимисти – като нас, австрийците, или сте прекалено самокритични, дори повече, отколкото е необходимо. В същото време българинът притежава страхотно чувство за хумор, както и за самоирония, което е много симпатично в моите очи. През моята лична призма аз възприемам българската култура като много отворена, учтива и услужлива. Много е приятно да живееш и да се наслаждаваш на България. Семейството ми и аз се чувстваме добре дошли тук, за което благодарим.

редактор Елица Стойчева