fbpx Димитър Маджаров: Серията „Качествен живот“ предлага висок клас продукти за здравословно хранене | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 7

Димитър Маджаров: Серията „Качествен живот“ предлага висок клас продукти за здравословно хранене

Компанията производител на месни и млечни продукти “Димитър Маджаров” представи нова серия продукти на българския пазар под името “Качествен живот” - луканка, луканков салам и суджук, съставени единствено от свежо българско месо, прясно смлени подправки и жива закваска. Те са единствените по рода си до момента месни продукти, напълно изчистени от E-консерванти, които се появяват за първи път в България. Повече за създаването на новата серия разговаряме с Димитър Маджаров, собственик на компанията.

Г-н Маджаров, как по време на пандемия решихте да създадете и стартирате нова продуктова линия, още повече, че сега хората са много чувствителни на тема качествена храна?

- Пандемията не се отрази драстично на нашите планове за тази и следващата година. Донякъде ни показа, как се промениха нуждите на потребителите и какво е приоритет за тях. Установихме, че поведението на хората се е напаснало и променило в посока на търсене на по-качествени и дори по-здравословни продукти, за водене на по-целесъобразен живот.
Компанията ни винаги е била ориентирана в две основни посоки - да произвежда автентични български продукти и здравословни храни без Е номера, с намалено съдържание на мазнини и сол, както и на такива с пробиотични ползи и от биологичен произход. Именно серията “Качествен живот” отрази тези амбиции, като срещна новите нужди на хората, да се хранят истински здравословно и да могат да сложат висок клас продукти на своята трапеза и то за цялото семейство.
Постарахме се да съчетаем традиционните български вкусове, заедно с иновативния подход в производството, за да предложим първокласен продукт, какъвто не е съществувал досега в страната ни.

Смятате ли, че българите са готови да плащат повече за по-качествена храна? Променят ли се вкусовите навици и потребности?

- Голям фокус на компанията е да променяме вкусовите навици на българите, да им предложим качеството, което те заслужават. Не правим компромиси и не се водим от това да предложим “най-изгодното”, а да предложим най-качественото.

В последно време и особено в сегашната ситуация, се забелязва тенденция, хората все повече да обръщат внимание на начина си на живот, както и на храните, които купуват и с какво хранят семейството си. Вече не е само въпрос на задоволяване на нужди, а на търсене на качество и това променя начина, по който пазаруват потребителите. В тази връзка, смея да твърдя, че българите биха платили повече за даден продукт, когато знаят какви са неговите качества и предимства.

Вие сте семейна компания. Коя е формула­та на успеха, за да продължавате повече от 25 години и да преодолявате различни трудни времена, в които всички живеем?

- От както стартирахме през 1991 г., компанията винаги е била ръководена от семейството и всички ние сме отговорни за успеха º. Аз и моята съпруга Юлия сме технолозите, които стоят зад всички продукти на компанията. Постепенно, заедно с дъщеря ни Станислава Маджарова стигнахме до този голям асортимент, който имаме днес, като непрекъснато се стремим да го надграждаме, за да можем да удовлетворяваме разнообразните вкусови предпочитания на нашите клиенти. Не съм сигурен, че има една формула на успех, това, което знам, е, че когато се стремиш да създаваш качествена българска продукция и да работиш честно и усилено в България, макар и изправен пред много трудности и препятствия, успехът е гарантиран. Горд съм да кажа, че за тези 30 години имаме из­ключително лоялни потребители и никога не се е налагало да правим компромиси с качеството.

Инж. Силвия Костова, началник производство: В продуктите добавяме и родопското чудо - живата закваска

Инж. Костова, разкажете малко повече за процеса на производство на серията “Качествен Живот”, какви са основните съставки?

- Приготвяме традиционната луканка само от охладено свинско и говеждо месо, добито в нашата транжорна от най-качествените български меса, подбрани от опитен технолог. Използваме натурални подправки, които смиламе непосредствено преди тяхното влагане, за да запазим наситения им аромат. При смесването на всички съставки добавяме и малкото чудо, открито в Родопите - живата закваска Провиотик ®.
За да постигнем безупречен резултат, контролираме всеки един етап от производството, стриктно спазвайки строга технологична дисциплина и висока хигиена. А автентичния вкус постигаме, като непрекъснато контролираме параметрите на сушене и зреене за не по-малко от 30 дни - времето, в което се оформя неповторимия аромат на нашата луканка.

Защо живата природна закваска ни дава 100% натурални колбаси без Е-консерванти?

- Защото по същество ПроВиотик® съдържа добрата бактерия Lactobacillus plantarum GLP3, научно изследвана с години в Харвардския медицински факултет. Този щам е изолиран за първи път в Родопите, където в естествена среда присъства безопасно в храните от хилядолетия, без опасност за предозиране или нежелани реакции. Опитът, запазен в старите традиции от балканския край е използвал именно този природен начин за съхранение на сушени месни продукти: разчитайки на естественото действие на добрите бактерии (наречени доста по-късно Lactobacillus), без никакви изкуствени добавки. Така, благодарение на лактобацилите, хората са съхранявали храната си без консерванти стотици години.

Същата тази жива природна закваска от добри бактерии подпомага за правилното протичане на процесите на сушене и зреене на нашата луканка. ПроВиотик® изцяло замени популярните консерванти, като по естествен начин победи лошите бактерии, които могат да доведат до развала на сурово-сушените месни продукти.
И още по-хубаво. Наслаждавайки се на вкуса на любимите колбаси, за нашия имунитет и чревно здраве се грижи армията от добри бактерии в живата закваска, които попадайки в организма започват да увеличават своя брой. А това означава повече здраве за нас.

Димитър Маджаров е роден в Елхово, но израства в Бургас. Завършва висшето си образование в някогашния Висш институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив, който днес се нарича Университет по хранителни технологии. Започва работа като технолог в "Родопа" - Бургас, след това работи в сферата на проектирането, а през 1991 г. заедно със съпругата си Юлия, която също е технолог, стартират частен бизнес - търговия с хранителни продукти. През 1994 г. фирма "Димитър Маджаров" започва производство на месни продукти, а през 1999 г. и на млечни.

Инж. Силвия Костова е началник производство в месопреработвателно предприятие „Димитър Маджаров“. Възпитаник на УХТ Пловдив, тя е магистър инженер-технолог месни и млечни продукти с дългогодишен опит в бранша. През последните 8 години е част от екипа на „Димитър Маджаров“.