fbpx Мениджърска среща - дигитализация на бизнесите и хората | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 10

Мениджърска среща - дигитализация на бизнесите и хората

През изминалата седмица дадохме старт на 10-ти сезон на успешния ни проект ни „Мениджърите споделят“ с първа мениджърска среща на живо с мениджъри и собственици на бизнеси от различни индустрии, като дискутирахме въпроси и теми, които вълнуват всяка компания и са фактори за нейната успешност и конкурентоспособност. Попитахме всеки участник как дигитализацията навлиза в неговата компания и също какъв фактор са хората за нея. Без изключение всеки лидер сподели, че намирането на кадри днес е изключително трудно, но в известна степен дигиталните технологии са тези, които помагат работата особено за младите хора да бъде предизвикателна. Как? По-долу може да видите откъси от споделеното.

Неслучайно любезен домакин на срещата бе Коника Минолта България, в чийто модерен демо център се състоя и самата среща. Компанията майка през тази година навършва респектиращите 150 години от създаването си и ако до скоро свързвахме името й с фотоапарати и принт машини, то днес тя е една от най-иновативните и предлагаща най-новите дигитални решения, които улесняват и подпомагат бизнесите в управлението на офисите, човешките ресурси, финансовите отдели, производствата.

Елена Дречева, изпълнителен директор на Коника Минолта България сподели:

„Данните показват, че едва 8% от хората в компаниите са нужното ниво за използване на технологиите по предназначение. Като технологична компания ние трябва да сме в бъдещото и да очакваме клиентите, от друга страна обаче срещаме стена сред бизнесите, които казват, че не е сега момента, че ще стане революция в компанията при промените. Факт е, че доста от лидерите не са достатъчно смели да направят промените и това са основните предизвикателства пред нас. Работното място трябва да е фокусирано върху хората, защото дигиталната трансформация се случва именно чрез хората – каквото може да се дигитализира трябва, а за хората да остане интелигентната работа, която има много повече добавена стойност“.

Сотир Немов, Управител и собственик на Си комерсиал 7, производител на захарни изделия с бранд DOMA:

„Ние много отдавна сме автоматизирали производството и още преди 15 години, зададохме високи стандарти при закупуване на машините, като в момента около 80% е автоматизацията. Но съжалявам, че съзнателно забавих останалата част, защото исках да дам работа на повече хора в Самоков, където е фабриката. Защото смятам, че освен да даваме стойност на себе си, но и да даваме нещо на обществото. Сега обаче се намираме затруднено положение по отношение намирането на работна ръка. Проблемът е, че на голяма част от населението просто не му се работи“.

„Опитваме се да запалим интересна на младите хора, като премахваме досадните административни дейности именно като ги автоматизираме и им обещаваме, че всеки ден ще се срещат с различни бизнеси“, сподели Десислава Симеонова, изпълнителен директор МСП Банкиране, ОББ. „Смятам, че няма да дойде скоро време, в което изкуственият интелект да ни замени, въпреки, че и днес може да се посъветваме с него, но когато се управляват парите на голям брой вложители, и когато бизнесите са толкова различни, именно човекът е този, който ще даде сигурност“.

„Индустрия 4.0 позволи цели заводи да бъдат интегрирани, не просто да направим поточни линии. Голяма част от производството е роботизирано. Успяхме да привлечем българи, които са работили в различни чужди компании, с добър международен опит и това ни даде възможност да се развиваме на друго ниво. За да разгърнат своят потенциал обаче, трябва да им се даде голяма свобода“, каза Теодор Линкин, управляващ партньор на PROFILINK.

Даяна Каназирева, Директор Проектно развитие, Okol Lake Park сподели: „Хоум офисът, както и в производството не е приложим в нашия бизнес, в който има нужда от реален ръчен труд. Въпреки, че в хотелиерския ни бизнес дигитализацията е много навлязла, като например картата за стаята ви да е в телефона, или роботите, които докарват бельото до камериерките. Но все пак някой трябва да сипе чашата с вино на клиента, да ви попита как сте, да ви се усмихне. А в строителството - съвсем. Разбира се, имаме машини, които позволяват така да бъдат планирани и разчертани материалите, че да се постига минимална фира, което става все по-важно с поскъпването на материалите. Проблемът е, че младите хора е нямат трудови навици, защото нямат усещането за ангажимент и ние трябва да ги учим на това“.

Петър Ризов, изпълнителен директор на Булсатком сподели как компанията преминава през една реална криза, започнала в началото на май и свързана с прекъсване на услугата в сериозна част от абонатите, следствие целенасочена атака. „Булсатком преживяваме истинска криза, в която група хора направиха всичко възможно да ликвидират компанията, но това няма да стане. Наложи се за много кратък период да сменим 110 хиляди приемници на нашите абонати, но това не става за един ден дори при факта, че работехме денонощно. И трябва да кажа, че в тази криза хората в компанията изнесоха битката – не машините, не дигитализацията, а хората. Впечатляващо как се обединиха и казаха „Няма да се дадем!“.

Антония Събева, изпълнителен директор на Management Financial Group каза, че „Хората с по-висока квалификация може да ги привлекат интересните проекти, но рутинната дейност не е за тях. Що касае дигитализацията от създаването на холдинга сме били в частен облак и сега интерес очаквам да преминем към облака на Майкрософт, за да са имплементираме АI апликациите и първите 6ОО клиента вече трябва да са стартирали.

Пеньо Пенев, Директор Дигитализация, Софарма: Във Софарма сме вертикално позиционирана компания и различните сектори са в различно ниво на дигитализация. Имаме склад на световно ниво, в който съставът на служителите е намален три пъти с последните внедрени решения. Автоматизираме процеси, които ни правят по-гъвкави и устойчиви при промяна на външни фактори, като тези в последните години, например. Чрез дигитализация се опитваме да запълваме по-стандартни длъжности. Опитваме се да нагласим позицията спрямо желанията на човека, отколкото обратното.

Педро Диас, изпълнителен директор на ALD Automotivе: „Опитваме се да дигитализираме максимално бизнеса ни, доколкото е възможно, защото нашата компания също е част от банка, където има строги регулации. Търсим начините да направим живота на нашите хора по-лесен на работното място и да бъдат по-ангажирани. Това важи особено за поколението Z. Най-важно е да се намери балансът и добрият път към интересна работа - какво им даваме и какво те дават на компанията“.

снимки: Светослав Ханджийски