fbpx Михаил Семерджиев, A1: Киберзащитата е неделима част от стратегията на всяка компания | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Михаил Семерджиев, A1: Киберзащитата е неделима част от стратегията на всяка компания

По последни данни 76% от организациите са претърпели прекъсване на работата заради загуба на данни. Това представлява 25% увеличение в сравнение с 2021. Прекъсването на процесите произтича от набор от причини, сред които системен срив, човешка грешка, кибератаки, вътрешни атаки. Разговаряме с Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги“ в А1 България, за услугите, които телекомът предлага в областта на киберзащитата. 

Г-н Семерджиев, въпреки че все повече се говори за загубите на компаниите от кибератаки, обръщат ли българските фирми по-сериозно внимание на своята киберзащита или все още има неглижиране на проблема?

- Рисковете от кибернападения нарастват в последните години, като един от факторите за това е ускорението на темпа на дигитализация вследствие от пандемията. Все повече системи са „отворени“, за да позволят дистанционна работа на служителите, онлайн пазаруване или регистрации от страна на потребителите.

България е част от тези глобални процеси и компаниите в страната не са „застраховани“ от кибератаки. Предлагаме широко портфолио от услуги за киберсигурност, за да подкрепяме бизнеса и публичните институции у нас да защитават данните и инфраструктурата си от посегателства. Познаваме добре потребностите на корпоративните клиенти и спецификите на техния бизнес, тъй като с много от тях работим от години по различни проекти. На тази база бих казал, че все повече компании и институции поставят приоритет върху киберзащитата. Полагаме много усилия да образоваме и малкия и среден бизнес за ползите от предприемането на 360-градусов подход към киберсигурността в зависимост от конкретните бизнес потребности. За целта разчитаме на съдействие и на утвърдени медии като „Твоят бизнес“.

Навлизането на все повече „умни“ устройства отваря ли повече врати за хакерите? Какво трябва да направим, за да се защитим?

- И да, и не – зависи как е изградена самата система от „Интернет на нещата“. IoT решенията, които А1 предлага на клиентите, са базирани на технологичния стандарт 3GPP Narrowband IoT, при който комуникацията е в заделен честотен спектър, който е подсигурен срещу чужда намеса.

Как А1 работи в посока защита на данните на корпоративните си клиенти?

- Използваме и препоръчваме и на клиентите холистичен подход към киберзащитата, така че тя да е неделима част от бизнес стратегията на една компания. Всяко от решенията ни за киберсигурност решава различна потребност на компаниите – A1 Cyber Backup осигурява защита и съхранение на резервно копие на данните, Endpoint protection предпазва крайните устройства, използвани в организацията, Next Generation Firewall предоставя сигурност на инфраструктурата, а Web Application Firewall се грижи за „отворените“ към интернет публични услуги на компаниите – онлайн магазини, уебсайтове и т.н. Затова според конкретния бизнес на клиента са необходими едно или повече от тези решения за киберсигурност, така че да няма „пробойни“.

Кой може да се възползва от А1 Cyber Backup? Има ли изискване за големината на компанията?

- На първо място трябва да подчертая, че мнозинството от ICT и IoT услугите на А1 са подходящи както за малки и средни компании, така и за големи корпорации и публични институции. От какво има нужда конкретният клиент преценяваме на базата на детайлни разговори с представителите на компанията и предлагаме подходящи решения според сферата на дейност, мащаба, използваните ИТ системи и т.н. В този смисъл малка компания, която работи с големи количества данни, като онлайн магазин, например, се нуждае в по-голяма степен от услуга за киберзащита и бекъп на информацията, в сравнение с по-голям бизнес в сферата на земеделието или хранителната индустрия.

С А1 Cyber Backup компаниите могат да разчитат на бързо възстановяване на информацията в случай на инцидент

Независимо от типа на бизнеса, фирмените данни и тези на техните клиенти, са най-ценният ресурс за развитието на една компания. Масовото навлизане на технологиите и бързите темпове на дигитализация водят до увеличаване на рисковете от загуба на данни. Това е и потребността, на която отговаряме с услугата А1 Cyber Backup в помощ на нашите корпоративни клиенти. Тя е базирана на интелигентна облачна платформа и с нея предоставяме на бизнес организациите модерно и автоматизирано решение за осигуряване на бекъп на техните данни, устройства и използвани бизнес системи. Компаниите могат да разчитат на бързо възстановяване на информацията в случай на инцидент. Решението, базирано на изкуствен интелект, включва още и защита от опасен софтуер и криптовируси. С услугата клиентите имат на разположение и множество инструменти за отдалечено управление и контрол на крайните устройства.

С А1 Cyber Backup бизнес клиентите могат да управляват настройките за бекъп за всички устройства чрез единен уеб портал, достъпен отвсякъде и по всяко време. При необходимост или възникнал инцидент, възстановяването на изгубената или компрометирана информация става бързо и лесно. Услугата се предлага за всички видове устройства – работни станции (десктоп и лаптоп), сървъри, виртуални машини и мобилни устройства. Клиентът има възможност да резервира както избрани файлове, така и цялата система или избрани бизнес приложения, като например често използваните Microsoft Exchange, Microsoft Teams, Microsoft OneDrive, уебсайтoве и др.  

Едно от основните предимства на А1 Cyber Backup е, че предоставя множество функционалности, базирани на изкуствен интелект. Сред тях са защита от ново поколение, която извършва идентифициране на потенциални заплахи и уязвимости в системата в реално време. Това става чрез използване на машинно обучение и поведенчески анализ и по този начин се постига активна защита на файловете от неоторизирани модификации или криптиране. С услугата клиентите могат да разчитат на автоматична проверка за слаби пароли, цялостна оценка на нивото на защита в устройствата в тяхната организация. Допълнително предимство за мениджърите е, че А1 Cyber Backup дава и възможност за множество отчети в реално време, включващи инвентаризация на хардуер и софтуер на устройствата в компанията и изпращане на нотификации до оторизираните лица при идентифициране на заплахи.

А1 Cyber Backup дава възможност за множество отчети в реално време

При възникнал инцидент или необходимост системата може да бъде възстановена много бързо на всеки хардуер или среда. С услугата се осъществява и верификация за съответствие на данните. Друго важно предимство за компаниите-клиенти е, че с услугата А1 Cyber Backup те пестят време и усилия, благодарение на функцията за групово управление на устройства, включително и възможността да предотвратят потенциално изтичане на информация чрез налагане на забрани за ползване на USB портове, принтери, Bluetooth и други.

Какви са финансовите параметри за такава услуга?

- Финансовите параметри са функция на мащаба и типа на бизнеса на клиента. Предлагаме услугата А1 Cyber Backup с месечен абонамент в няколко пакета, според обема на квотата за резервирани данни – Basic – 50 GB, Basic+ – 150 GB, Business – 500 GB и Corporate – 1 TB, като цените започват от 8 лева на месец. Резервното копие на информацията на клиентите се съхранява в центъра за данни на А1 в София, в който е разположена IT инфраструктурата, обслужваща решението. По този начин информацията на клиентите остава на територията на страната, което носи множество предимства като по-висока скорост на достъпване, предвидимост на законовите изисквания и същевременно отговаря на европейските директиви.

Какви нови тенденции забелязвате в кибератаките?

- Сред кибератаките, за които са загрижени организациите, първо място е отредено на ransomware. Това показват данните на Cybersecurity 2022 Global Outlook на Световния икономически форум, в който над 50% oт анкетираните бизнес лидери са споделили притеснения от такива кибернападения. Опасенията им са напълно разбираеми, тъй като ransomware атаките включват кражба на ценни данни, за които нападателите искат откуп от атакуваната организация. Този тип нападения нарастват като честота и сложност в глобален мащаб. Не са за подценяване и рисковете от Phishing атаки и зачестилите напоследък нападения - Denial of service (DoS или DDoS) атаки.

За да предпазят данните на бизнеса си от тези рискове, нашата препоръка към мениджърите е да разглеждат киберсигурността като неделима част от плановете за бизнес устойчивост на организациите. Отделните решения за киберсигурност се грижат за части от „пъзела“, затова най-подходящият подход е да интегрират дейностите и ИТ решенията, да предприемат мерки за повишаване на знанията на служителите си по темата. Комплексният подход е ключът към предпазване на ценните данни, инфраструктурата и устройствата. Кибернадпреварата в световен мащаб, за съжаление, е тенденция, която тепърва ще набира скорост. Затова развиваме подходящи решения и консултираме корпоративните ни клиенти, така че да са една стъпка напред в защитата на дигиталните си активи.

Михаил Семерджиев има близо 15 години опит в областта на технологичните решения за бизнеса, шест от които като ключов член на направление „Маркетинг“ в А1. Поема настоящата си роля на старши мениджър „ICT услуги“ през август 2021 г. и ръководи екипа на компанията, който отговаря за развитието на нови технологични услуги за корпоративни клиенти.

Основните фокуси, в които членовете на екипа на Михаил работят, са предоставянето на решения за киберсигурност, оптимизиране на бизнес процеси и подобряване на онлайн присъствието на компаниите. Преди да заеме тази позиция, той е бил старши мениджър „Фиксирани и конвергентни продукти и услуги“ и е отговарял за фиксираните и ICT услуги за корпоративни клиенти.

Опитът на Михаил преди да се присъeдини към А1 през 2015 година като мениджър екип „Фиксирани и конвергентни услуги за индивидуални клиенти“ включва различни мениджърски и маркетингови позиции в технологичния сектор.

Притежава магистърска степен по финансов контрол от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и е бакалавър по икономика от същото учебно заведение.