Да вдигнем пълни чаши за здраве и благополучие!

Мирослав Динев, Управител на „Болярка ВТ” АД

Да вдигнем пълни чаши за здраве и благополучие!

В празничните дни една от най-често казваните думи ще бъде „Наздраве!” Затова и ние решихме да разговаряме с човек, който произвежда продукт, за да можем ние, консуматорите да казваме по-често „наздраве”. Въпреки, че уважаваме повече ракията и виното, в последните години все повече на трапезата ни присъства бирата. А в зимните дни тъмното пиво носи удоволствие и здраве. За родното пиво разговаряме с Мирослав Динев, Управител на „Болярка ВТ” АД.

Г-н Динев, какво е качеството на бирата, произвеждана в България? Можем ли да се сравняваме със световните марки?

- Безспорен факт е, че качеството на бирите, произвеждани в България по нищо не остъпва на това на международните марки, защото в нашата страна пивото се произвежда по световно утвърдени строги рецепти и с висококачественото техническо оборудване от световноизвестни марки. Така например, нашата пивоварна започна дейности по модернизация на своите мощности още от 1999 г., като към днешна дата функционира с капацитет от 1 000 000 хл./годишно, при това използвайки уникално по рода си за България революционно комплектно технологично оборудване за пивопроизводство. Така изградената изцяло с български капитали пивоварна Болярка ВТ се превърна в една от най-съвременните фабрики за производство на бира не само в Югоизточна Европа, но и в целия свят, която с гордост може да се нарече Перла в короната на българското пивоварство.

Защо у нас от сравнително скоро се консумира тъмна бира?

- Всеизвестно е, че България е страна с винарски традиции. Пивоварството е сравнително нова индустрия за нас. През 2011 г. ще отбележим 130 години от пивоварното си начало. Освен това, масовата бира за българина през комунистическия период от развитието на нашата страна бе светлата бира. Всякакви други бирени разновидности не бяха популярни и съответно застъпени в родното производство. На практика тъмното пиво се произвежда и консумира в България от около 20 години и в течение на времето вече е спечелило своя отбран кръг от истински ценители. Ние като производител на една от най-добрите тъмни бири на българския пазар, забелязваме в последните няколко години и тенденция към увеличаване, макар и бавно, на консумацията на тази разновидност на бирата. Традиционно през зимните месеци консумацията на тъмни бири в страната заема около 9% от общото потребление на пиво.

Какво е особеното на тъмната бира, освен цвета и?

- Според многобройни научни доказателства тъмната бира е изключително полезна на за човешкия организъм, тъй като подобно на светлата бира, съдържа в състава си антиоксиданти, феноли и флаваноиди, минерали, витамини от групата В. Изследване на независимата лаборатория “Център по Биология на Храните” доказва, че антиоксидантите в тъмната бира са два пъти повече в сравнение със светлите. Същинската разлика в технологията на производство на светло и тъмно пиво започва от основната за нея суровина – малцът. Както подсказват имената на двете главни категории пива, за първите се използват светли малцове, докато за вторите – тъмни. За да внесем яснота в представата на аудиторията, веднага ще припомним, че малцът е основна суровина за пивопроизводството и се получава вследствие на малцуването на ечемик. Като общо правило от богатия лист на произвежданите тъмни бири по света може да се изведе такова, че тъмното пиво е с равно или по-високо алкохолно съдържание от светлото. Това гарантира типичното за тъмния клас пива пълно тяло, вкус и усещане за преживяване.

Правило ли е, че тъмната бира се пие в зимния сезон и защо?

- Консумацията на тъмна бира наистина се свързва с настъпването на зимния сезон и практически тогава се забелязва и увеличение на потреблението й. Причините за това най-вероятно се коренят основно във факта, че температурата, при която ароматите на тъмното пиво се усещат най-пълноценно е 10 – 12 градуса, т.е. малко по-висока от препоръчваната за охлаждане на светлите бири. От друга страна, тъмното пиво хармонично се съчетава с характерните за студените месеци и празничните трапези по-тежки ястия и червени меса.

Какво значи „култура на пиене на бира”?

- Основният аспект на културата за пиене на бира е количеството и начина на консумация: нивото на изстудяване, сервиране с или без пяна, консумиране в комбинация с мезета или други подходящи храни... В умерени количества бирата според редица медицински изследвания е изключително полезна за здравето и българските консуматори са все по-информирани относно нейните благотворни съставки. Като цяло обаче дори и в световноизвестни с консумацията си на бира страни като Германия, Чехия и Испания, няма изключително строги ритуали при консумацията на бира, потребителите просто се наслаждават на приятния й вкус и на възможността за създаването на социални контакти. Тук в България все още сме в процес на изграждане на своята „култура на пиене на бира“, и с оглед на това нашата пивоварна всяка година е домакин на „Ден на отворените врати“ и на редовни организирани дегустации. Така ние даваме възможност на всеки ценител на бирата лично да се наслади на качествата на предлаганите от нас марки в подходяща обстановка и по всички правила на „културата за пиене на бира“.

Може ли да е полезна бирата? Все пак е алкохол...

- Именно чрез своите алкохолни съединения, горчиви вещества и органични киселини бирата възбужда храносмилателните органи, успокоява нервната система и влияе благоприятно върху кръвоносните съдове. Освобождаващият се от пивото въглероден двуокис активира функциите на чревния тракт и бъбреците. Естествено всичко зависи и от умерената консумация на това полезно питие, не случайно винаги призоваваме потребителите на своите марки: „Консумирайте с удоволствие и мярка!“

Доколко кризата се отрази на бранша?

- Последствията от икономическата криза върху масовия потребител се усетиха както във всички останали бизнеси, така и с пълна сила в пивоварната индустрия. Поради чувствително намаления си семеен бюджет, купувачите се пренасочиха към значително по-евтини стоки, търсейки все по-изгодни оферти на предлаганите марки бира. От друга страна, ограничените възможности на потребителите да посещават заведения и ресторанти, удариха сериозно много търговските обекти на студен пазар, от където пострадаха и продажбите на стъкло.

Къде намаля най-силно консумацията на бира?

- Пазарът на бира в България и респективно продажбите през 2010 г. отбеляза значителен спад от около 10%. За наша огромна радост пивоварна Болярка бележи спад под средния за страната като цяло. Спрямо миналата година намаление има най-вече в премиум марките и значителен ръст в относителния дял на марките от ниско ценовия сегмент в общите продажби. Имаме ръст в продажбите на бира в кенове и 2,5л РЕТ бутилки, а делът на стъклото в нашите продажби е паднал с около 3% спрямо миналата година. Тази година се води сериозна война между компаниите на база ценови промоции и то най-вече на големите РЕТ разфасовки. Все повече се засилва влиянието на големите търговски вериги, които предлагат атрактивни цени и акции. Нараства дела на продажбите и на техните собствени марки пива.

Къде се нареждаме по консумация на бира спрямо други европейски държави?

- Според данните изнесени в края на тази година на годишното събрание на Съюза на пивоварите в Европа, през 2009 г. консумацията на бира на глава от населението в Европа е била 69,6 л срещу 72,9 литра през 2008 г. За България тези стойности са съответно 67 литра за 2009 срещу 73 литра през 2008 г.

Потребителите на пиво само в страните от Европейския съюз през 2009 г. средно са консумирали 75,3 литра бира. С най-сериозен принос в употребата на пиво е Чехия – 159,3 литра на човек. Следват Германия – 109,6 л и Австрия – 106,2 л. В Испания любителите на бира са изпили 36 млн. хектолитра, като 15% от тях се падат на нискоалкохолни и безалкохолни брандове.

Може ли България да бъде износител на бира и какъв процент от цялото производство? Към кои държави можем да изнасяме?

- Качеството на нашите продукти бира определя и тяхната конкурентност на международните пазари основно в страните от Европейския съюз, където има акциз и данък добавена стойност. За наше съжаление обаче, извън границите на Европейския съюз освен гореспоменатите данъци и акцизи държавите са въвели и защитно мито за внос, което афектира върху крайните цени, на които се продават внасяните от България марки бира.

Какво съдържа Вашето „Наздраве” за празниците?

- Да вдигнем пълни чаши за здраве и благополучие! Всички да си пожелаем още дълги години да се радваме на нашето пиво от най-високо качество на добри цени!

 

Facebook коментари