fbpx Българката Диана Фотева е най-търсената арт декораторка в Дубай | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българката Диана Фотева е най-търсената арт декораторка в Дубай

 
Малко са българите в Обединените Арабски Емирства, избрани да работят за шейх. “Изключителен” е качеството, което трябва да притежава чужденецът, за да влезе в полезрението на „величествата“.
Бургазлийката Диана Фотева е една от тях. Възпитаничката на Националната художествена академия в София и Burg Giebichenstein в Хале на Заaле, Германия, живее и работи в Дубай вече 12 години заедно със семейството си. През 2004 г. основава компания за арт декорация Art and Decoration Studio ARTEMIA. Преборва силната конкуренция и изпълнява поръчка след поръчка заедно с добре обучения и квалифициран екип.
 
Нейно дело е интериорът на ловната резиденция на Шейх Зайед Бин Султан Ал Нахян, основател, президент и лидер на ОАЕ.
Талантът на Диана е генетично закодиран от баща й Фоти Фотев - един от най-утвърдените и деликатни маринисти в България. Вроденото й чувство за естетика, стабилното образование и богатият ѝ професионален опит й позволяват днес с лекота да размива границата между изящно и декоративно изкуство. Стилът й впечатлява и шейха на Рас Ал Кхайма, както и бизнесмени от петролния и светския елит. Те са част от дългата върволица признателни клиенти. 
За това как един филм показва посоката на живота на студентка по изкуства в Германия и как се стига до поръчки от едни от най-влиятелните клиенти в света, разговарям с българската Артемида в Дубай.
 
Диана, в наш предишен разговор споменавате, че имате шанса да избирате своите клиенти. Струва ми се, че това е един от критериите за успял бизнес. Как стигнахте дотук?
- За 12 години успяхме да се наложим на тукашното декораторско поприще. Познаваме естеството и особеностите на местният пазар в многообразните му проявления. Във всеки бизнес след първата декада нещата изведнъж придобиват значителна тежест. Привилегията да избираш клиенти също е плод на доказано качество и професионализъм. Предвид особеностите и дискретността на местното общество, се изисква време, докато хората те опознаят и се доверят. За разлика от Европа например, тук всеки гледа първо какво можеш, а след това колко престижна академия си завършил.
С нeскрита гордост мога да заявя, че работим съвместно с най-големите имена в сферата на интериорния дизайн, между които са архитектурно-консултантски офис 'Зафарини' и ателие по архитектурен и вътрешен дизайн "Домус". За да стигнем дотук преминахме през дълъг процес на доказване и утвърждаване. Конкуренцията не е за подценяване и с годините се увеличава.
 
Бихте ли открехнали завесата на Вашия професионален декор?
- Пазарът в Обединените Емирства е както необятен, така може да бъде и много суров и изпитателен. Както всичко наоколо расте и се променя с бързи темпове, така и всеки бизнес в този метрополис, предполагам, трябва постоянно да се напасва. С напредването на годините, мащабът на нашата работа се увеличи значително. В момента изработваме по няколко проекта едновременно. Имаме екип от декоратори за интериорните мазилки и друг от художници за изпълнението на стенописите, орнаменталните композиции и по-специфичните техники. Друг съществен момент, е ролята на социалните медии в реализацията ни днес. Ако до преди 3 години се лансирахме изключително от устна пропаганда - почти не беше нужна дистрибуцията на бизнес картички и рекламни брошури, днес тази роля се пое от онлайн платформи като FB Bizness Profile и Instagram.
 
 
Как решавате кое е най-добро за определен дом? Необходимо ли е да почувствате душевния комфорт на клиента, за да му създадете подходяща среда? Или може би идеализирам: поръчват какво точно да направите.
- Разбира се, персоналният контакт с поръчителя през целият процес - от идея до изпълнение, за мен е много важен. В крайна сметка създаваме търговски продукт, който е уникален и е предназначен изцяло за съответният краен клиент. Всеки нов проект посрещам с предизвикателство и ентусиазъм; всяка концепцията се ражда, придружена от солидна доза въодушевление. Търся винаги да достигна първо собственото си удовлетворение: доволна ли съм аз - клиентът неизменно ще бъде.
 
Трябва ли да си добър художник, за да станеш добър декоратор?
- Това са две различни неща. Понякога не стига само да си добър художник, а друг път е прекалено. Аз съм облагодетелствана да получа обучение и от изящна, и от приложна страна, както в родината си, така и в чужбина. Това ми е дало абсолютния синтез. Комбинацията е извор на неограничени възможности.
Нашето изкуство е доста по-различно от това, което е окачено в изложбените зали. Бих казала, че е по-трайно и по-цялостно. Доближава се повече до интериорният дизайн. Даже границата там е доста размита. Доста често се явяваме като съветници и посредници в интериорните услуги.
 
Изглеждате наистина щастлива с работата си...
- Удовлетворение от работата си изпитвам почти всеки ден: Чувствам се благословена и благодарна да работя това, което мога най-добре. Доставя ми удоволствие, въпреки напрежението и ангажираността ми. Аз съм човек, който познава работата отвътре и отвън, като ръководител и като изпълнител. Изготвям скици и проекто-дизайни, срещам се с клиенти, оценявам работата и участвам в самото ѝ изпълнение. Това ме поддържа. Аз обичам да работя и чисто физически. Все по-често ми задават въпроса: "Как съхраняваш тази фигура?" Аз съм редом с момчетата – все едно дали ще рисувам орнаментален таван, стенопис или ще правя декоративна мазилка - даже имам привилегията да избирам. (смее се)
 
 
Защо избрахте Дубай, а не Америка, например? 
- Във важните моменти от моят път винаги съм се доверявала на интуицията си. И този път не ме подведе. Бях студентка в Университета по изкуства в Германия, когато един ден гледах филм за Дубай. Беше за една германка, която дълго време е безработна в страната си. Решава да замине да Дубай. В рамките на година успява да основе собствена фирма със значителен брой служители. Тогава всичко ми се стори твърде хубаво и лесно, затова реших да дойда и да се убедя сама. Пристигнах, работейки първо за един италианец, който беше вече наложено име на декораторския пазар. Това бяха първите и най-важните ми месеци от моята специализация.
 
Да обобщим: лесно ли се работи в Дубай?
- Дубай е Мека и за декораторското изкуство. Предлага необятен терен и възможности за реализация. Сравнявявайки моите ангажименти с тези на колеги в България или в Германия, преценявам, че тук има най-голямо разнообразие и поле за изява.
Местният клиент е много толерантен, много образован, много ориентиран. Уважава труда и усилията ти и не пести възнаграждения, когато е извънредно доволен. Почти винаги сме били приемани много топло. Това показва, че е привилегия за тях да работим в техният дом.