fbpx Виктор Стефанополи, BalkanSat: Ако някой не ви харесва или атакува бизнеса ви, значи правите нещата както трябва | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Виктор Стефанополи, BalkanSat: Ако някой не ви харесва или атакува бизнеса ви, значи правите нещата както трябва

Виктор Стефанополи е директор „Public Affairs” в BalkanSat. Той е част от луксозното ни издание Алманах 2021. Определя себе си като „бунтар с бяла якичка“, който не се примирява със статуквото, било то социално, икономическо или каквото и да било. През 2018 г. става главен оперативен директор на MzansiSat – дъщерно дружество на BalkanSat в Южна Африка. Притежава богат опит в сферата, като кариерният му път включва позициите на анализатор по регулаторните въпроси в BalkanSat и управляващ директор на компанията за дронове Scout_Sec. Виктор вярва, че е много по-конструктивно да насочи енергията си към нещо, което би донесло ползи за обществото, отколкото за малка група от хора.

Тук споделяме част от това, което Виктор разказва в Алманах 2021.

Време за връщане към обичайния бизнес ритъм

Новото нормално е всичко друго, но не и нормално. Това е отклонение от всичко, което свободните общества отстояват, а именно свободата на движение и на вземане на решения за гражданите. В моите очи това е недопустимо. Ограничаването на гражданските свободи по безпрецедентен начин за първи път след разпадането на Съветския съюз или Нацистка Германия свидетелства за това колко малко е доверието на политическата класа по света към хората, които ги избират на власт. В контекста на COVID-19, което в крайна сметка ще стане сезонно заболяване, всички наложени мерки не са нормални. Призовавам за връщане към обичайния бизнес ритъм и отворената икономика, движена от пазара, която ние възприемаме и подкрепяме.

Хората и дигиталното време

Животът ще се дигитализира все повече. Също така много бизнеси ще пострадат заради увеличаващата се децентрализация, причинена от дигитализацията. Развлекателната индустрия, най-вече кина и театри, е първата жертва на този шок и той ще се разпространява във всяка част на обществото. Все пак се надявам и вярвам, че истинската човешка връзка ще възвърне значението си, след като през миналата година видяхме какво е да сме отдалечени от нормалното си обкръжение. Осъзнахме, че нищо дигитално не може да замени добрия разговор и преживяванията със семейството и приятелите.

Индустрия 4.0

Мисля, че именно малките и средните предприятия биха спечелили най-много от внезапната и ефективна технологична революция, тъй като тя им позволява да бъдат пионери в пускането на нови протоколи и продукти, които големите компании в много случаи се затрудняват да осъществят. Малките и средните предприятия са много по-бързи и гъвкави, което се вижда и от иновациите им. Разбира се, първоначално ще има едва няколко пионери, след това и други, които да ги последват и да възприемат новата реалност на взаимната свързаност, но след като веднъж се докаже, че тези иновации оказват позитивно влияние на производителността, а и на банковите сметки, ще видим бързото им прилагане в цялата индустрия.

БалканСат

Работим в тясно сътрудничество с дъщерното ни дружество в Южна Африка за осигуряването на широколентова връзка за България в северното полукълбо и за Република Южна Африка и съседките - в южното. Не можем да дадем повече детайли за вътрешните процедури, но сме убедени, че имаме чудесен екип и най-добрите хора, които да се справят със задачата да осигурят универсална свързаност на пазарите, на които оперираме.

Телекомуникационният сателит BALKANSAT 30B System

Това е геостационарна сателитна система на позиция 56.02°E, покриваща изцяло България и южната част на Африка. Хардуерните специфики все още са в процес на разработване и ще бъдат споделени в последствие като част от търгове и публични консултации.

Български сателит за частния и публичния сектор

Най-голямата полза би била независимостта от чужди сателитни оператори, която дава на страната суверенитет по отношение на тази стратегическа комуникационна мрежа. Освен това, въпреки високата си цена, в дългосрочен план националните сателити все пак са по-евтиният вариант от продължителното използване на чужд ресурс. България вече разполага с достъпна интернет връзка с добро покритие, но все още има части в страната, които не са се възползвали от разширяването на мрежата. Що се отнася до администрацията - в някои случаи сателитните телекомуникации са много по-добра опция от оптичните кабелни мрежи особено когато става въпрос за справяне с бедствия или операции, свързани с националната сигурност.

Особено в пост-COVID ситуация, когато се предвижда бавно и постепенно завръщане на служителите в офисите, универсалната свързаност позволява на хората да имат връзка с работните си места буквално от всяка точка на страната. Смятаме, че това е много атрактивно предложение за малките и средните предприятия. Надяваме се сателитът да бъде изстрелян до 2023 г.

Бизнес принципите

Начинът ни на работа беше децентрализиран и с минимална йерархия далеч преди изобщо някой да е чувал за COVID-19. Това, което много се промени заради пандемията, са бизнес пътуванията. През 2019 г. имах 107 полета в сравнение с 19 през 2020 г.

Що се отнася до принципите ми като мениджър - основният ми е: “Не обяснявай твърде много”. Добрият бизнес план или решението на даден проблем е като добрата шега - ако се налага да го обясняваш, значи грешиш някъде и трябва да започнеш отначало. В наши дни е все по-трудно да се задържи вниманието на хората.

Друг принцип, който следвам, е да се отнасям уважително с всички, но и да не пестя критики, когато нещо може да бъде направено още по-добре. Този бизнес е за силни играчи.

Също така, пътят към ада е осеян с добри намерения. Затова не предполагайте, а знайте. След това действайте.

И последно - винаги мислете за добавената стойност, която можете да генерирате.

-----------

Какво още споделя Виктор Стефанополи, както и още 25 лидери, може да научите в луксозното издание Алманах 2021. Търсете в бензиностанциите и пунктове Inmedio в моловете и търговските вериги.

BalkanSat е българска компания, чиято цел е да изгради и оперира първия български телекомуникационен сателит BALKANSAT 30B System. Системата на BalkanSat ще предоставя сигурни комуникационни и и широколентови услуги за България и на Африканския континент в различни направления – комуникационни и информационни системи на правителството и държавни институции, отбрана, гражданска защита, IoT, изграждане и опериране на 5G системи и др. Очаква се сателитът да бъде изстрелян през 2023 г. BalkanSat притежава стационарна орбитална позиция за сателитни комуникации (FSS) с координати 56.02E според Приложение AP30B на Международния съюз по далекосъобщения (ITU).