fbpx Представяме Нестор Несторов - „Порше БГ”, бранд мениджър на Volkswagen (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме Нестор Несторов - „Порше БГ”, бранд мениджър на Volkswagen (ВИДЕО)

Мениджърите споделят, сезон 5, част 22

Представяме Нестор Несторов - „Порше БГ”, бранд мениджър на Volkswagen (ВИДЕО)

Нестор Несторов е част от "Порше БГ” (официален вносител на автомобилите Audi и Volkswagen за страната ни) от 2008 г. От 2012 г. той ръководи лекотоварната дивизия на Volkswagen, а от тази година отговаря вече и за леките автомобили на бранда. Отдаден лично към автомобилите и приемайки много присърце работата си, той не спестява някои факти за автомобилния пазар у нас и смята, че България е година-две по-назад от европейските тенденции в сегмента.

"Автомобилният бранш е на прага на най-голямата промяна в развитието си откакто съществува. Имам предвид замяната на двигателя с вътрешно горене с новите технологии. Дизеловият и бензиновият двигател вече остават на заден план, защото идва ерата на алтернативните начини на задвижване. Все повече хора осъзнават, че това рано или късно ще се случи и въпросът не е дали, а кога. Полагайки много усилия, производителите ще предлагат наистина все по-добри електромобили и очаквам на пазара у нас след няколко години да има много повече такива.
Наблюдава се и развитие на двигателите, задвижвани от природен газ. През последните години продаваме около 400 автомобили на природен газ, които много повече опазват околната среда и са един много добър преход към електромобилите, чиято бройка за нашата компания се увеличава. Все още, чисто икономически, ефектът от това не е видим, но много скоро и това време ще дойде.

Несторов отбелязва още няколко фактора, които трябва да се изпълнят, за да видим повече електромобили на пътя в България. „На първо място е цената, която трябва да стане по-достъпна, но това е въпрос на време. Само до няколко години технологиите ще напреднат и цената ще се понижи. Другият фактор е увеличаването на пробега на тези автомобили. С развиването на технологиите на батериите и това ще бъде променено. Не на последно място, нужна е инфраструктура, която да ги обслужва.

Неговите правила в бизнеса

„Когато дадена компания или бизнес имат основен предмет на дейност и основни продукти, които генерират успеха и печалбата им, паралелно с тях трябва да подхожда смело и да търсят нови бизнес полета, които да доведат до развитие и бъдещ успех. Ние сега виждаме, че бъдещето е на електромобилите, затова и полагаме сериозни усилия в тази посока. Не бива да се фокусираш само в предмета, който ти носи успех към този момент. Има много примери. Замислете се къде е сега най-големият производител на мобилни устройства отпреди 15 години Nokia? Изгуби челните позиции, защото просто не направи добре прехода към смартфоните, които са настоящето.

За да върви напред обаче една компания, човешкият фактор в нея е най-важният, без екип не може да се случи нищо. В нашата фирма държим на всеки един член на екипа. Затова наистина като приятели, без някаква особена йерархична зависимост, си разпределяме работата и разчитаме един на друг. Така че силният екип с познания и умения е залог за успехи.

На следващо място вярваме, че трябва да можем да се поставим на мястото на клиентите и партньорите и да анализираме всяка ситуация. Не бива да се предлагат някакви решения на сляпо, не може да предложиш просто един продукт. Трябва да се анализира внимателно от какво има нужда един бизнес, какви са възможностите му, всеки един клиент поотделно и чак след това да се предложи конкретен продукт и конкретно решение. И вярвам, че това важи абсолютно за всеки един бизнес.

Изключително важно в бизнеса е да не залагаш на краткосрочния успех. Винаги можем за момент да имаме някакви големи постижения, да направим „удар”, но те не може да са постоянни. Много по-правилно е дългосрочно да градиш стратегията си, която ще ти помогне за дълго време да имаш успех и да си устойчив на пазара”.

 

Изключителни партньори на проекта са премиум уискито Chivas Regal, автомобилите Volkswagen, премиум бранда дизайнерски мебели KARE Sofia, българската технологична компания Team VISION Bulgaria.