fbpx Мениджърите споделят – сезон 3, част XI | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 3, част XI

В новата серия от проекта „Мениджърите споделят“ ви срещаме с двама отдадени на работата си ръководители. Бисера Иванова гори с работата си, изгражда една фирма от нулата и я прави изключително успешна. Милчо Боров е едно от големите имена в българската ИТ индустрия и 26 години успешно води компанията си напред. Ето какво споделиха те с нас на есенната си среща.

Бисера Иванова, зам. изп. директор на Мундус Сървисис

В новата ми роля на заместник изпълнителен директор на Мундус Сървисиз, вече съм част от най-големия Холдинг за фасилити услуги в страната. Новата компания обединява Фасилити Oптимум България и Вики Комфорт-най-голямата почистваща фирма. Купуването им от два инвестиционни фонда - финландски и български, бе първата такава M&A сделка във фасилити сектора в България. Но моята връзка с Фасилити мениджмънта е повече от 18 години, като през последните осем бях CEO на Фасилити Oптимум България, първата българска фасилити компания.

Преди осем години стартирахме от нулата, като в началото бяхме 4 човека и една карта на България. Тогава попаднах на една фраза, която много ми помогна и мога да я споделя с вас, като съвет: „За да може един човек да води останалите, трябва първо да може да продължи сам.“ Започнах стъпка по стъпка да изграждам всеки процес, регион и услуга. От любимия си спорт Ф1 съм научила, че “За да завършиш първи, първо трябва да завършиш“ и че „Вторият е първият губещ“. Ето това е моят втори съвет!

В бизнеса са нужни много усилия, старание, трудолюбие и доверие, както и да мислиш нестандартно. Да вярваш и да намериш правилните хора, а с тях да стигнеш до сърцето на клиентите. Трябва да създадеш мотивиран екип, който предоставя качествена услуга, за да имаш доволни клиенти! Фасилити мениджмънтът е управление и поддръжка на обекти, което ние поехме като дейности, за да могат клиентите ни да се фокусират върху техния основен бизнес. И моят следващ съвет тук е: Ако се питате колко са важни клиентите за нас, опитайте да работите за 90 дни без тях.

Винаги съм сравнявала нашата компания и съм правила бенчмаркинг със световните лидери, защото вярвам, че от всеки има какво да научиш и е важно да вземеш най-доброто.

Още нещо много важно е да изградиш екипа, с който работиш и на който да предадеш посланията на компанията. Акцентирам върху клиентите, доверието, репутацията, дадената дума. Това бяха важни стъпки, с които градяхме доверие и име, и това даде резултати. Така за 8 години от нулата направихме 10 млн. лв. оборот, 1000 души персонал и 200 локации в страната, с над 2000 обслужвани обекти. Истината е, че „Успехът е сбор от малки усилия, повтаряни всеки ден“

Интересен факт е, че стартирайки всеки следващ нов клиент в годините, постоянно скъсявахме срока за започване и така успяхме да сключим договор днес, който да обслужваме от утре. Вече имахме мрежата, екипа и процесите.

Освен, че обичам да мисля нестандартно, да огледам рисковете от всички страни, но и се старая да предизвикам екипа ни да излезе от зоната си на комфорт и в този случай винаги вземаме точните решения.

И за финал бих обобщила, че обичам работата си и да цитирам една любима мисъл: „The only place where SUCCESS comes before WORK is in the dictionary”!

 

Милчо Боров, собственик на Cantek

Нашата компания е на българския пазар вече 26 години. В нея работят 70 души и 60% от тях са служители над 20 години. Партньори сме на две от трите най-големи компании в областта на офисната автоматизация – Canon и Ricoh, другите са Xerox и HP. Искам да подчертая, че работим с частни компании и външни инвеститори. За 26 години не се научихме да даваме подкупи и не участваме в търгове. Продължаваме да работим предимно с чужди инвеститори.

Аз няма да ви кажа съвети как да сте успешни, защото със сигурност може да прочетете стотици такива, но искам да споделя неща, които ме притесняват. Ние, правейки успешен бизнес, допуснахме политиците буквално да ни се „качат“ на главата. И резултатът е да нямаме пътища, здравеопазване, образование. В системата на правосъдието знаете какво е чудо. Мисля, че сме длъжници на децата си.

Другият притеснителен факт е големият сив пазар. Две години поред според Economist сме на водещо място по този показател. Едно от нещата, които трябва да променим, е Кодекса на труда. Освен, че правим успешен бизнес, трябва да сме отговорни към това, което се случва – да се борим с корупцията и сивата икономика.

Иначе е ясно е, че за да ни има на пазара, трябва да сме нестандартни, да имаме широк размах и мисля, че всички хора, които участват в проекта на списанието, го правим успешно. Фактът, че всички сме дълги години на пазара, е красноречив, но трябва да обръщаме внимание и на другите неща, които изброих, защото те дават възможност реалният бизнес да върви напред.