fbpx Иван Армянов,ТАНГРА – АВ ООД: Гордея се, че сме български производител! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Иван Армянов,ТАНГРА – АВ ООД: Гордея се, че сме български производител!

Мениджърите споделят, сезон 6, част 13

Иван Армянов,ТАНГРА – АВ ООД: Гордея се, че сме български производител!

Семейната компания ТАНГРА – АВ ООД, специализирана в областта на вентилационната, климатичната и отоплителна техника, навърши 30 години от създаването си. Всъщност фирмата е доста по-стара. Възстановена през 1989 г. от инж. Юлий Армянов, като наследник на дружеството на неговия баща, „ТАНГРА – Лазар Армянов” съществувало още пред Втората световна война. Днес, ТАНГРА разполага с проектантско-конструкторско бюро, производствени предприятия с обща разгъната площ от 5000 кв. м., търговски центрове в София, Варна и Бургас, монтажни и сервизни екипи, ОВК Академия и аеродинамична лаборатория. Енрегоспестяващите вентилационни блокове и климатични камери на фирмата са сертифицирани от TUV Rheinland и Eurovent. Продуктите на компанията се предлагат в повече от 15 държави от Европа.
За изминалите години, настоящето и модерният път на една български компания производител разговаряме с Иван Армянов, ръководител търговски и маркетинг отдел на фирма ТАНГРА – АВ ООД.

Г-н Армянов, когато погледнете назад към изминалите 30 години от живота на „Тангра”, кои са най-трудните моменти, които вашата компания трябваше да преодолее?

- Аз нямам спомени от първите години, тъй като се включих в бизнеса през 2000 г. Спомням си добре обаче икономическата криза от 2009 г. За съжаление тогава трябваше да преструктурираме сериозно дружеството и да се разделим с някои хора от екипа. Започнахме производство на нови продукти, които трябваше да дотираме, тъй като до момента нямахме опит с тях.

Преди две години, имахме и изключително поучителна ситуация - сертифицирането от Eurovent на климатичните ни и вентилационни камери, едновременно със сертифициране на пластинчатите ни рекуператори. Паралелно имахме съоръжения в две лаборатории в Германия и една в Швейцария. Трябваше да приготвим всичко от тук, за да могат да протекат изпитанията успешно, тъй като са изключително скъпи. Всички нашите съоръжения преминаха успешно тестовете и бяхме сертифицирани от Eurovent.

От какво се чувствате удовлетворен?

- Щастлив съм, че екипът ни се състои от отговорни, лоялни и целеустремени хора, с които вървим заедно в една посока. Истински се гордея се, че сме български производител! Гордея се и с това, че сме иноватори – първият рекуператор, произведен на Балканите и един от първите в Европа е дело на моят баща инж. Юлий Армянов. Доволен съм, че продуктите ни са добре приети в повече от 15 държави в Европа.

Като стана въпрос за Вашия баща инж. Юлий Армянов, който създава компанията в новото време и я изгражда до днешното й позициониране, какво сте научил и какво продължавате да учите от него?

- Израснах, работейки тук, като преминах от складов служител през всякакви дейности и процеси в дружеството. ТАНГРА е част от целия ми съзнателен живот. Работни въпроси обсъждахме и на работното място, и вкъщи, по време на вечеря. Не само наблюдавах упоритата работа на родителите си, но и бях въвлечен в работните дела от рано. Тази отговорност е свързана с развитието на ТАНГРА, отговорност към екипа, както и към родителите ми. Благодарение на своя баща научих, че има хубави и лоши моменти. Показа ми, че упорития и честен труд ти носи много по-голямо удовлетворение. Научи ме да не се отказвам и да не прибързвам с важни решения във всеки аспект от бизнеса. До този момент, все още се уча от него на малки, но същевременно много важни неща. Да вземем за пример фактът, че бизнесът е ежедневен труд и много усилия. Трябва да бъдеш откровен с клиента. Понякога се налага да откажем съставянето на оферта и изпълнението на даден проект, тъй като това ще доведе до по-високи разходи в краткосрочен или дългосрочен план за нашия клиент. Нашата цел е да предоставим максимална енергийна и финансова ефективност.

Кои са принципите, на които се гради вашата компания и Вашите лични, като мениджър?

- За мен, това, което олицетворява ТАНГРА е коректност, липсата на какъвто и да е компромис с качеството и стремежът да изпълним най-ефективните системи и решения, доставящи комфорт и удовлетворение на клиентите ни.
Важни са почтеността, духа и амбицията в колегите ми. Разбира се, аз вярвам на екипа си и делегирам задачите, а те се грижат клиентите ни да получат желания резултат. Заедно постигаме целите, които сме си поставили. Също така съм на мнение, че колкото повече постигаме заедно, толкова по-продуктивни, по-сплотени и по-амбицирани сме.

 

Как ерата на дигитална революция и новите технологии навлизат във вашата компания?

- Новите технологии и дигитализацията са част от ОВК сектора (отопление, вентилация, климатизация) от доста отдавна. Смятам, че ние, в ТАНГРА, сме пионери, като бяхме първата българска компания пуснала собствено приложение за Аndroid за управление на вентилационни системи. В момента системите за рекуперативна вентилация, оборудвани със системи за управление TANGRA Smart v2 позволяват, освен контролиране на вентилация и климатизация в дома и офиса, също така и отчитане на спестена енергия, визуализация на моментна ефективност, както и отдалечена връзка през Internet или BMS, чрез Modbus. Ние извършваме мониторинг на наши системи вентилационни и климатични камери в други държави и консултираме нашите местни партньори, с цел оптимизиране на работата или извършване на подмяна на филтри за пресен въздух. Работим непрекъснато по развитието на системите за управление на нашите продукти и смятам, че в бъдеще, това ще е задължителна част от кво сте научил и какво продължавате да учите.

Накъде е обърнат Вашият професионален поглед за пътя на „Тангра”?

- Бих искал да бъдем сред иноваторите в бранша, да внедряваме нови технологии и решения, за да създаваме продукти за вентилация и климатизация. Също така, имаме желание да развием още чуждестранните си партньорства.

Смятате ли, че България е добро място за правене на бизнес?

- Разбира се. Аз имах възможност, след като завърших магистратурата си в Англия да остана там и да развивам бизнес, но избрах да се върна. Според мен, България има изключително много потенциал за развитие на бизнес и с малко подкрепа от държавата, можем да изпреварим страните от региона.