fbpx Васил Караиванов, София Тех Парк: България ще се утвърди като дигитален хъб в региона | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Васил Караиванов, София Тех Парк: България ще се утвърди като дигитален хъб в региона

Васил Караиванов е Председател на УС на София Тех Парк АД от май 2018 г. и член на УС на Сдружението за научноизследователска и развойна дейност (СНИРД) от февруари 2019 г.
Има над 20 години опит на капиталовите пазари и инвестиционното банкиране на Балканите. Работил е различни инвестиционно банкови бутици, включително като старши консултант в Балканска Консултантска Компания, управляващ партньор в Болкан Кепитъл Мениджмънт, управляващ директор и собственик на Юропиън Програм Адвайзъри.

Той е участник в проекта ни "Мениджърите споделят" и луксозното издание Алманах 2021. Публикуваме част от неговия разказ от първо лице.

------------

Новото време

Приемам новото време с интерес, защото поражда нови възможности и ускорява някои процеси, които очаквах да продължат дълго време. Времето за някои неща просто се сви. Новите технологии силно навлязоха в ежедневието, при това изведнъж. Всъщност, “новото нормално” е времето на бързите промени и на новите възможности.

За София Тех Парк този период подейства стимулиращо. Видяхме, че екипът може да премине през тежки изпитания, без това да доведе до големи затруднения. Внедрихме нови форми на работа, организация и комуникация. Разработихме и предложихме на пазара нови услуги.

Суперкомпютърът в София - един от 500-те най-мощни в света

През 2020 г. успешно развихме проекта за суперкомпютъра, който е част от мрежата от суперкомпютри на ЕС EuroHPC, който е в последната си фаза. Дейностите се изпълняват според графика, договорен с нашите европейски партньори. Сградата, в която ще се помещава машината е вече завършена. В ход са дейности по инсталиране на различните видове системи за поддръжка и осигуряване на ефективната и безопасна работа на машината. Съвсем скоро ще започне доставката и инсталирането на самия суперкомпютър.

Суперкомпютър ще е един от 500-те най-мощни в света и ще е уникален за България и региона. Включен в мрежата на EuroHPC ще позволи страната ни да разполага с около 6 петафлопа изчислителна мощност. Това на практика ще позволи обработването в реално време на огромен обем от данни, както и бързо достигане до резултати от обработката им. Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на ЕС. С изграждането му, България ще се утвърди като дигитален хъб в региона.

Основната цел на суперкомпютъра е да подкрепи редица научноизследователски и иновационни дейности, да стимулира производството и услугите. Системата ще работи в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект и др. Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри EuroHPC ще доведе до постигането на значими резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика, персонализирана медицина и други. Потенциалът е огромен.

Индустрия 4.0

Всички предприятия имат нужда от Индустрия 4.0 и независимо дали са го осъзнали като конкретно желание, всички искат тази трансформация. Може би трудно ще я приемат, но и обстоятелствата може да ги накарат да го направят. А относно това, какво да направят - трябва да се отворят за новите технологии, информационните технологии и дигитализацията. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

В България имаме отлични ИТ специалисти и със сигурност ще продължаваме да създаваме. И колкото повече са те, толкова по-недостатъчни ще са, защото секторът е един от най-бързоразвиващите се. Много може да се помогне на сектора, ако се облекчи издаването на Синя виза и разрешителни за пребиваване и работа в България за чужденци.

Новите поколения - приказка за „Спящата красавица“ с герои от „Междузвездни войни“

Новите поколения ми действат ободряващо. Аз имам удоволствието да преподавам първо на поколението Y, сега и на поколението Z. Дори имам пряк допир със следващото поколение - поколението Alpha, в лицето на моите синове. Имам удоволствието да работя и да съм работил с милениълите и напоследък да опитвам да работя с някои зумъри. Тези поколения вървят много по-бързо от мен и останалите хора от поколението Х напред в бъдещето чрез технологиите.

Всъщност ние трябва да ги търсим и да ги догонваме в новото пространство, а не да чакаме те да идват при нас. Студентите ми обичат да учат новите неща. Настояват всичко да бъде практически свързано с действителния живот. Същото е и с младите предприемачи и учените, които работят в и със София Тех Парк. И за да илюстрирам какво всъщност означава да догонваш следващите поколения, ще разкажа реална случка от миналото лято.

Поради пандемията и по-честата ми работа от вкъщи, реших един ден да разпусна между две видео срещи като разкажа набързо на синовете ми приказката “Спящата красавица”. Мислех си, че спящата тема, ще ги накара и те малко да се приспят. На второто изречение ме спряха и казаха, че е много скучно и не им е интересно да слушат за принцеси, принцове, царе и дворци. Това ме шокира, но реших да не се отказвам. Смених всички герои в приказката с герои от “Междузвездни войни”, но историята запазих напълно. Успехът беше невероятен.

И така през следващите дни синовете ми чуха приказки като “Снежанка и седемте джуджета”, “Грозното патенце” и какво ли още не с героите на “Междузвездни войни”. Това имам предвид като казвам, че трябва да отиваме при тях. Те си имат техните теми и ние трябва да се съобразяваме с тях.

Моите принципи в бизнеса

В моята работа използвам няколко основни принципа. Първият е, че клиентите може винаги да имат право, но служителите са най-важните. Още в първия урок по “Икономика” се преподава, че стоките и услугите се произвеждат с ресурси, които са земя, труд, капитал и предприемачески дух. Забележете - не с пари, а с ресурси! Затова съм се научил, че ресурсите за производство са важните, а от тях най-важни са човешките ресурси.

Вторият принцип отново е повлиян от икономическата теория. В икономиката се разглеждат два ефекта - ефект на дохода и ефект на заместването. Обикновено мениджърите се фокусират само върху ефекта на дохода, т.е. стремят се да повишават общите резултати като увеличават единичните резултати за всеки един от съществуващите клиенти и продукти, използвайки все още технологиите, с които отдавна са свикнали. Ефектът на заместването предполага повече нови технологии, нови продукти, нови пазари и нови клиенти. Затова на шега го наричам ефекта “Няма начин, да няма начин”. Редуването на двата ефекта доказано дава най-добрите резултати в дългосрочен план.

Третият ми принцип се е формирал покрай опита ми в сферата на инвестициите. Над 20 години преподавам и работя в тази сфера и съм се убедил, че най-добрата инвестиция е инвестираното доверие у хората. Смело инвестирам доверието си у хората, давам свобода на действие и в повечето случаи това ми се отплаща многократно. Аз обичам да се доверявам на хората, с които работя и да им давам свобода на действие.
Друг принцип е да не се плаша от новото, но и да не забравям старото. А пък относно технологиите - колкото повече, толкова повече. И на теория, и на практика, те са в основата на икономическия растеж.