Мениджърите споделят – сезон 3, част II

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 3, част II

 
 

В новата ни серия от проекта „Мениджърите споделят“, ви срещаме с двама души, за чиято работа сигурно много хора биха завидели. Да, повече от красиво звучи да си в бизнеса с вината и бизнеса с кафето. Дори споменаването на тези две напитки, без които едва ли може да мине една бизнес среща или обяд и вечеря, пораждат желание да се впуснеш в това приключение. За нашите гости обаче, бизнесът им е повече от труден и те са отдали себе си на него във формат 24/7. Снежана Спасова е в бизнеса с виното повече от 25 години, а в последните години организира престижния конкурс Сомелиер на годината. Йордан Дъбов е майсторът на кафето, който притежава първата българска пекарна за кафе и е международно признат спец. Ето какви са техните правила за успешен бизнес.

Снежана Спасова, собственик на Вайн Консултинг Къмпани ЕООД

Покрай работата ми във винения бизнес, вече повече от 20 години, успях да изградя и да поддържам отношения с доста хора, независимо дали имаме нужда един от друг или причина да се виждаме на бизнес срещи. Основна допирна точка в тези отношения се оказа еднаквия стремеж да сме акционери и лоялни клиенти на „банката на доверието и взаимните услуги“ - един от най-ценните активи в бизнеса.

Не изтривайте от списъка с коледни картички имената на хората, с които някога сте работили и сте останали взаимно доволни. В бизнеса най-дълго оцеляват онези партньорства, за които не е необходим договор и на тях може да се разчита най-много.

Някъде в средата на 2013-та с Михаил Марковски, един от водещите сомелиери в страната, решихме да организираме национален конкурс „Сомелиер на годината“. Идеята беше събитието да даде възможност на хората с познания за виното и работещи в ресторантьорския бранш да се изявят, за да предизвикат интерес към сомелиерската професия. За Марковски като участник в международни състезания на професионални сомелиери не беше трудно да определи правилата на самото състезание, но моята част, свързана с цялостната организация, бюджетирането, спонсорските пакети за участие, сценария, техническото изпълнение, ПР, рекламата и пр. не беше от леките. Не беше непозната материя и знаех какво да направя, но трябваше да тръгна отнякъде и да разбера дали изобщо може да се надяваме на успех. Тогава отворих списъка с коледни картички и в него открих голяма част от хората, които можеха да ми помогнат.

Не е важно колко голям е бизнесът. Важно е да намираш пресечната точка на бизнес интересите и да изграждаш коректни и дълготрайни отношенията.

Първото впечатление никога не може да стане второ и това доведе до раждането на концепцията за „гурме турне“ с регионални конкурси в големите градове и национален финал. Обиколката трябваше да стартира от София и да се върне обратно тук след два месеца като финално състезание на регионалните победители. Планирахме пътуванията всеки петък, за да може да променяме каквото е необходимо в хода на провеждането на целия конкурс до самия финал. Разделихме самото събитие на шест регионални и едно национално състезание и по този начин на различните места осигурихме участието на различни партньори, спонсори и състезатели в дегустациите и винените вечери.

Броят на допуснатите грешки не е от съществено значение, ако ги откриеш навреме и имаш възможността да ги коригираш.

Когато правиш нещо за първи път наложително е да имаш план „А“ – оптимистичен, план „Б“-песимистичен и да се целиш в план „В“ – реалистичен.

След близо шестмесечна подготовка дойде последният етап на регионалния финал на сомелиерския конкурс - петстепенна винена вечеря. Минаваше вече час и нищо не се случваше. Наложи се да взема микрофона и да поканя първия състезател да представи едно от вината, следвайки реда във винения лист. Той каза едно изречение и спря. Тогава срещнах критичния поглед на хората, които отдавна очакваха тази презентацията и усетих, че трябва да измисля нещо. В този момент видях представителя на избата, производител на виното, което нашият състезател се опита да презентира и го поканих да ни разкаже нещо повече от това, което успяхме да чуем. Изненадан, нямаше как да откаже и взе микрофона. След него отправих апел към останалите представители на избите да подкрепят младите ни сомелиери и да им помогнат. Хаосът, в който бяхме изпаднали, някак си се подреди. Този спонтанно импровизиран начин на презентация на вино – сомелиер, заедно с представител на винарската изба, стана неразделна част от програмата на винените вечери на конкурса.

Не се колебайте и вземайте бързи решения, когато няма какво да губите. Не бъркайте хората с проблема. Проблемът се нуждае от решение, а не от емоции.

Нещата отвън никога не изглеждат по начина, по който изглеждат отвътре. Търсете страничния поглед на хората, с които сте се ангажирали. Може да ви стане неприятно от това, което ще научите, но непременно ще ви бъде от полза.

Йордан Дъбов, бариста и собственик на първата българска пекарна за кафе

Аз съм „кафеен” човек. Международен съдия съм на Cup of Excellence, група от около 50 души, половината от които японци и всяка година „търсим“ най-доброто кафе. Освен това вече 8 години изпичаме и даваме на хората най-вкусното и най-красиво за мен нещо – кафето.

Моите важни идеи за успех са свързани именно с тази напитка. Ако искате да имате успешен бизнес, започнете деня със страхотно кафе и се опитайте да го споделите със служителите си. По-позитивни и концентрирани служители означават по-щастливи и добри клиенти.

На всички ваши бизнес и лични срещи, предлагайте най-добре приготвеното и хубаво кафе. Никога не правете компромиси. То ще предразположи събеседниците и ще ви представи в по-добра светлина. Не е необходимо да акцентирате върху него, освен ако някой не поиска да разбере повече. Помнете – кафето е тайно и изключително мощно оръжие, за което топ мениджърите никога не говорят, тъй като винаги трябва да запазят нещо за себе си.

Ако не разполагате възможно най-добрия кафеен продукт или нямате възможност да го приготвите подходящо, не го предлагайте на никого. Това може да развали деня на хората, с които имате среща. А също така и вие не консумирайте, защото може да си “отровите” цялата седмица.

Ако имате среща извън офиса ви, вземете си добре приготвено кафе в малък термос, в случай, че там, където отивате, кафето няма да е достатъчно добро. Ще направите впечатление, че сте човек, взискателен към незначителни елементи, да не говорим за по-важните. Предложете от вашето кафе и на останалите.

Петото ми правило е изключително важно – ако не пиете кафе, започнете! Но с възможно най-доброто. Към днешна дата все още сме първата и единствена българска компания за изпичане на Specialty coffee. Това е кафе с над 84 точки по 100-балната система на SCAA (Specialty Coffee Association of America). Горещо го препоръчвам.

 

Facebook коментари