fbpx Мениджърите споделят – сезон 2, част XVI | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 2, част XVIВ края на октомври проведохме и последната мениджърска среща за годината от проекта ни „Мениджърите споделят“. Уютната атмосфера на столичното SOHO cafe буквално нажежихме от емоционалните изповеди на изключителни ръководители на компании. Днес ви срещаме с двама млади мениджъри, за които работата в компаниите им е част от живота им и те я приемат като „още едно дето в семейството“. Ето какво споделиха Елена Дречева, изп. директор на Коника Минолта България и Инж. Арх. Климентин Чернев - Управител на Алукьонигщал ЕООД
 


 

 

Елена Дречева, изп. директор на Коника Минолта България

Управлявам „Коника Минолта България“ от самота начало през 2005 г. Гордея се с фактът, че съм един от първите служители във фирмата и съм от хората, работили за полагането на основите на тази компания у нас. В момента разполагаме с офиси в София, Пловдив, Стара Загора и Варна, както и мобилни сервизни инженери във всички останали по-големи градове.

Когато стартирахме по-голяма част от хората ни асоциираха с фотоапарати, а всъщност от 2005 г. нямаме такъв продукт в своето портфолио, защото цялата дивизия бе продадена на Сони. Още с основаването пред нас стоеше предизвикателството да променим имиджа на компания от произвеждаща фотоапарати, към предлагаща цялостни бизнес решения, доставчик на периферни, многофункционални устройства за печат, медицински и измервателни уреди и др.

Гордея се и с това, че съм от първите автори в списание „Твоят БИЗНЕС“. Нашето сътрудничество започна преди повече от 10 години и се радвам, че десетилетие по-късно то се превърна в едно успешно партньорство.

Технологиите се променят светкавично бързо и от нас също се изисква да бъдем още по-гъвкави, динамично променящи и развиващи се от тях. Това ще ни държи винаги на повърхността и ще ни помага да разполагаме с конкурентно предимство във всеки един случай.

Има една японска мъдрост казва, че кризата е възможност и това се превърна в наша мантра през годините. Аз имам три деца - две свои, а третото е „Коника Минолта“. За да си успешен трябва да приемаш бизнеса като нещо свое. Само по този начин ще го отглеждаш като свое дете, ще даваш всичко от себе си, за да го развиваш, обогатяваш и ще се грижиш той да расте и да се развива.

 

Правилото „Екипът е изключително важен“ е ключов за създаването на успешен бизнес. Аз съм много внимателна в подбора на кадрите за нашата компания. Участвала съм в избора на всеки един от петдесетте наши служители. При провеждането на интервюта за работа е, че разчитам не само на професионалната квалификация и желанието за учене, но искам и да усетя онази искрица в очите на човека, която да ми покаже, че той е готов да участва в нашата игра.

Другото важно нещо за мен са детайлите. За да може да предлагаме безкомпромисни услуги и продукти, е важно да се обръща изключително внимание на детайла. Да си подготвен с инфраструктура от IT гледна точка е жизненоважно. Всичко при нас е изградено в свързани системи, така че да бъдем прозрачни към клиента и в същото време да сме добре организирани във вътрешната си среда. Синергията в работата на всички тези звена дава изключителните резултати.

Всеки бизнес трябва да е иновативен, за да се развива, но в нашата сфера иновациите са едно от най-важните неща, които трябва да преследваме. Създаването на нови услуги и продукти е в кръвта на Коника Минолта. Тук, в България, следваме същата философия. Трудът ни дава добри резултати, вследствие на което имаме няколко уникални услуги, които се предлагат само в нашата страна.

Не на последно място, за мен като мениджър, е изключително важно да разчитам на интуицията си. Щастлива съм, че за 17 години работа тя нито веднъж не ме е подвела. За да се създаде такава интуиция обаче е необходимо постоянно да четеш, да се информираш и да трупаш опит. Често той се създава от грешките, стига да ги приемаш като уроци, а не като провал.


 

Инж. арх. Климентин Чернев - Управител на Алукьонигщал ЕООД

Попаднах съвсем случайно на обява, че фирма търси специалист в строителния бранш. Съобщението беше закачено в коридорите на УАСГ и първоначално го подминах. Отидох на интервю, приеха ме на работа и започнах. Стартирах уж за временно в края на 1997 г., а вече 18 години съм в компанията.

Целият ми живот до тук премина в строителния сектор. Родителите ми са строителни инженери, а аз съм се родил, когато те са били още студенти в тогавашното ВИАЗ. Живял съм в общежитията в Студентки град и съм си играл с камиончета в коридорите на университета докато родителите ми са били на лекции.

Моите правила за успешен бизнес са прости, но ефективни:

Мотивация

Ефективност

Личен пример.

Делегиране на права и отговорности

Проактивно поведение на пазара

Заложил съм няколко цели в компанията. Години занапред да няма никакво съществено увеличение на фирмата като персонал, а да работим върху оптимизация на процесите и ефективността на служителите. Американците са го измислил след кризата от 30 години на миналия век. Затова една от най-ефективните икономики е тази на англо-саксонските страни, които са преживели кризи, в които ние тепърва ще влизаме.

Малкото на брой хора, натоварени на 100%, мотивирани не само от пари, но и от изключително добра среда на работа. Вярвам, че това е правилният път и може да се постигне със съответните инструменти.

Първият от тях е личният пример – първи идваш, последен си тръгваш. Започнал съм по японската система. Постъпих като калкулант, проектант, търговец, ръководител на търговци, консултант на архитекти и стигнах до сегашната позиция.

Бонусната система е един от стълбовете ни за растеж и търсене на  новите клиенти. Преди кризата се бяхме разглезили, че малко или много нещата се случваха  почти от само себе си. Имаше търсене, а ние просто предлагахме. С настъпването на рецесията се налагаше минималният брой служители, освен да обгрижват вече съществуващите клиенти и да привличат и нови. Търсих решение как да мотивирам и оптимизирам работата на търговския екип. Не намерих адекватен пример в бизнес литературата, затова реших сам да открия система, по която да работим. Процесът ми отне шест месеца, а резултатът трябваше да защитя пред ръководството в централата. Последните детайли измислих в 04.00 часа сутринта в деня за презентацията. Времето показа, че системата работи. Въведох я първо в нашата фирма, а когато даде резултати и колегите от чужбина започнаха да я прилагат. Определиха я като гениална. Стратегията се въведе във всичките 12 страни, където оперира нашата фирма.

Важно е да си поставяме цели и да ги контролираме. Това се постига с непрекъсната комуникация с всичките ми служители по веригата и промяна в целите, когато това се налага.

Моята основна цел е от всеки служител да изграждам мениджър и този човек ефективно да организира хората под него и структурата, за която той отговаря. Другият важен фактор е, когато хората ти грешат да можеш да им помагаш да го преодолеят.