fbpx Павел Цветков, KWIAT: Не харесвам правенето на един продукт само заради парите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Павел Цветков, KWIAT: Не харесвам правенето на един продукт само заради парите

Историята на българската марка очила KWIAT навършва 30 години от създаването си. През всичките тези години на небосклона има и слънце и бури, но собственикът на марката Павел Цветков е убеден, че “нищо не е толкова трудно, че с упоритост да не се получи”. Да се налагаш в бизнес, в който гигантите са заели своето място от сто години, не е лесно, но българската марка вече присъства в над 25 държави по света.

Павел Цветков разказва историята на компанията в луксозното ни издание Алманах 2021, а тук споделяме част от неговия разказ.

-------------------------

Новото време

На фона на тотално затворени и фалирали отрасли и благодарение на интуитивните бързи мерки, които предприехме в самота начало, още март и април 2020 г. смятам, че успяхме многократно да намалим пораженията, които можеха да ни се случат и които се случиха на наши колеги и партньори.
Ние бяхме запланували големи ръстове за 2020 г., тъй като трябваше да имаме участия в 8 или 9 сред най-големите световни международни оптически изложения. Януари и февруари 2020 г. имахме 35% ръст спрямо същите месеци на 2019 г. Въпреки това, заради тоталното спиране на работата през най-силните за нас месеци през пролетта на 2020 г., както и заради почти напълното затваряне на бизнесите на нашите клиенти, основно в чужбина, приключихме със спад на продажбите спрямо 2019 г. Основните проблеми бяха заради невъзможността да пътуваме и да се срещаме с клиентите си.

От друга страна, отпадайки инвестициите в щандове, реклама, пътувания и самите участия в изложенията по света, намалихме сериозно разходите си и сега можем да кажем, че сме сравнително стабилни.

Началото преди точно 30 години

Фирмата ни е регистрирана в София на 22 декември 1990 г. Започва да функционира месец по-късно на 22 януари 1991 г, защото тогава се чакаше един месец, за да се получи Булстат, с който практически всяка фирма може да започне дейност.

Няма труден или лесен момент за започване на бизнес. Всеки момент е добър, но колкото по-рано и колкото човек е по-млад, толкова по-добре. Смятам, че не трябва да се чака удобен момент, а да се действа веднага щом има желание, воля за много труд и все пак идея какво и как да се прави.

През годините сме имали големи трудности и сътресения също както по време на кризата след 2008 г.
Но не съм стигал до мисли да се отказвам. Всяка криза ни учи много и ако не си взимаме поука от тези премеждия, ще ни е много трудно да вървим напред. Практически след 2008 г., когато имахме също спадове в оборотите, защото ни фалираха основните доставчици. Мина повече от година, докато вземем правилните решения какво да правим. А през март 2020 г. преориентирането го направихме само за няколко седмици. Решенията бяха много тежки, но с перспективата на времето бяха най-правилните.

Състезанието на световната сцена за очила

Да се конкурираш на световната сцена с големите имена в бизнеса с очилата не е никак лесно. Всъщност няма лесни неща в никой бизнес, както и нищо не е толкова трудно, че с упоритост да не се получи. Все пак имаме няколко не малки предимства пред световно утвърдените марки очила. Ние сме от Източна Европа, където разходите ни за съществуване са значително по-малки. Можем да произведем очила на същото високо качество, както най-добрите утвърдени марки очила, но на значително по-достъпна цена. Един мениджър в Италия в нашия бранш трябва да получи от 3 до 5 пъти по-високо заплащане.

Също така, бордът на директорите на компаниите произвеждащи най-утвърдените марки очила всяка година искат увеличаване на печалбата. Когато това не се случва, мениджърите орязват бюджетите за висококачествените материали. През последните 10 години наблюдавам това явление, което е с особено засилващи се темпове през последната година. При нас това не може да се случи. Контролът на качеството, гаранционният и след гаранционният ни сервиз са безупречни от самото начало, дори всяка година го надграждаме.

Като по-малка компания в сравнение със световните гиганти, можем да сме по-гъвкави, креативни и по-устойчиви.

Нашите очила са резултат от сложен процес в производството на по-малки партиди, който съчетава нови технологии и традиционни техники на ръчна изработка. Като по-малка компания в сравнение със световните гиганти, можем да сме по-гъвкави, креативни и по-устойчиви. Произвеждаме почти само това, от което се нуждаем и използваме максимално съвременните технологии за рециклиране. Нашият алтернативен модел на производство и усъвършенстван процес на доставките водят до продукти, които в повечето случаи стоят над останалите по качество и цена.

Нашите клиенти виждат това и след кратка работа с нас започват да ни предпочитат пред останали марки.
Все пак конкуренцията навсякъде е много силна. Пазарите са завладени от марки със 70 или 100-годишна история. Разполагат с огромни бюджети за реклама, които често превишават очакваните им бъдещи печалби. Но ние не се предаваме и вървим устремено напред в усъвършенстването на производството и предлагането на продуктите ни.

Безкомпромисни качество и дизайн

Първоначално използвахме съветите и опита на колеги от Италия, Германия, Гърция и дори Бразилия. Използвали сме и чужди дизайнерски фирми за създаването на моделите. В последствие сами започнахме да правим очилата си и с годините всеки един успешен модел ни даваше куража да продължаваме да творим сами. В момента дизайнът на всички очила е изцяло наш.

Наясно сме с търсените цветове, форми, материали. Имаме собствена статистика какво се продава най-много. Получаваме информация за всички новости в материалите, от които се сглобяват очилата. Във всяка следваща колекция има нещо ново, по-високо технологично.

Слънчевите очила KWIAT притежават стъкла от най-високия клас А, пълна 100% UV защита, както и поляризация, нанесена и на преливащите се стъкла, които преобладават в колекциите ни. Материалите, които използваме в производството, са олекотена немска стомана с нанесени всички необходими антиалергични и антибактериални покрития. Пластмасата е изработена от памук, който се преработва по най-съвременни технологии, така че да бъде биоразградим. По време на процеса се добавят микс антибактериални вещества, които потискат растежа на микробите и по този начин те не се задържат върху очилата. Нещо, което имат много малко очила по света.

Допълнително използваме абсолютно рециклируеми опаковки за съхранение и транспортиране на очилата.

Парите не са всичко

През 2010 г., като последствие от кризата след 2008 г., се търсеха по-евтини продукти. Затова решихме да предложим и ние такива. Това нямаше как да не рефлектира на закупуването на материали с по-ниско качество. Не се получи, не бях доволен от резултата на продуктите си и въпреки, че тогава спечелихме пари, никога няма да го повторя.

Сега мога спокойно сам да използвам всеки един наш продукт, мога да го дам на децата си, на родителите си, на най-близките си приятели. Сигурен съм във всеки един детайл и съм убеден, че много по-хубави очила за цената си няма почти никъде.

Такива ще бъдат всички наши продукти и за в бъдеще. Не харесвам правенето на очила или някакъв друг продукт само заради парите. Те не са всичко.

Новото поколение потребители

Със сигурност новите поколения диктуват развитието на пазарите и брандовете. В пълна сила това касае и тенденциите при очилата. Всички компании се стараем да задоволим техните нужди и изисквания. Ние произвеждаме модели очила за всяка възраст. Определено най-голямо разнообразие от модели имаме именно за тези две поколения. Те са и хората, които с покупките си, определят дали един модел очила е хубав или не.

Принципите на управление на бизнеса

Единствената промяна, която породи пандемията, е може би това, че трябва да се научим да бъдем по-внимателни във взимането на рискови решения. Иначе принципите на управление би трябвало да бъдат същите каквито са били и преди 100 години. Предполагам ще бъдат същите или много подобни и след 100 години. Не мисля, че принципите трябва да се променят.

Винаги съм смятал, че е по-добре да се учим от грешките на другите, отколкото от своите. Затова приемам често грешките на другите като свои и се старая да не допускам подобно нещо, както в бизнеса, така и в личния живот.

Трябва да бъдем по-предпазливи, да изчакваме понякога е по-добре, за да не изгубим нещо прекалено бързо и много. Човек може да живее добре и с много успехи, и с по-малко успехи. Често не се сещаме за този казус, когато гоним успеха на всяка цена.

На всички, които се занимават с бизнес, бих казал: ако усещат, че са добри в една област, нека усъвършенстват уменията си с постоянство всеки ден в тази област. Нека не променят фокуса си и да не скачат от един бизнес в друг.

Името KWIAT идва от полски, което означава „цвете“. Майката на Павел е полякиня, а баща му българин. Фамилията е Цветкови, която в превод на полски е “Kwiatkowski”. По този аналог бащата на Павел избира името на фирмата още през 1991 г. По-късно, когато със съпругата си Едита решават да създадат собствена марка очила, избират името на марката да е и името на фирмата, тъй като вече са разпознаваеми под този бранд в бизнеса с очила.

Днес очилата KWIAT се предлагат в над 450 оптики в България и в над 25 страни на 5 континента. Основна дейност на компанията е производство и търговия на слънчеви очила и диоптрични рамки.