fbpx Денис Павленко, Ardena Transport: Екипът е най-голямата ценност за една компания | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 10

Денис Павленко, Ardena Transport: Екипът е най-голямата ценност за една компания

Запознавам се с Денис Едуардович Павленко, собственик на Ardena Transport в модерния и красив офис на компанията в най-новия квартал на узбекската столица Ташкент – Tashkent city. Това става буквално часове, след като се е прибрал в Узбекистан от по-дълго задгранично пътуване. Всеки мениджър знае, че когато отсъства по-дълго от пряката работа, първият ден в компанията е като буря – натрупани са десетки задачи, сума служители чакат спешно да се видят с шефа, има неотложни решения буквално “за вчера”. Въпреки това, Денис ме посреща с широка усмивка и здраво ръкостискане (по принцип в Узбекистан мъжете не се ръкуват с жените). Споделя, че това е първото му интервю и изобщо не се е готвил по въпросите, които съм му изпратила, но няма проблем – той винаги има отговор на всеки въпрос.

45 минути по-късно го питам дали наистина това е първото му пространно интервю… (интервюто правим на руски език). Истински впечатлена съм от ясните, директни и откровени отговори, които получавам. Ето какво споделя Денис Едуардович за своя бизнес път, за актуалната ситуация на спедиторския и логистичен бизнес в Централна Азия и плановете за развитие на една от най-успешните компании в Узбекистан – Ardena Group.

Денис Едуардович, разкажете повече за началото на вашата бизнес кариера...

През 1993 г. направих първата си стъпка в логистиката, когато ме приеха в компанията Узвънштранс към Министерството на външноикономическите връзки на Република Узбекистан, на която по онова време, а това бяха първите години от независимостта на нашата република, бяха поверени с решения за изграждане на нови логистични маршрути за придвижване на стоки след разпадането на СССР.

През 2000 г. получих предложение от немска транспортна фирма, където работих повече от две години и натрупах опит в превозите в Европа. След това натрупах опит в южнокорейска компания, където се запознах с югоизточния пазар. През 2004 г. бях един от основателите на Узбекска Логистична компания с мултидисциплинарни сфери и в нея отговарях за развитието на железопътното направление.

След това имаше няколко опита за отваряне на собствени структури, които в крайна сметка доведоха до решението в началото на 2011 г. да създадат собствена марка - Ardenа Transport.

Името АРДЕНА е абревиатура и се състои от имената на тримата ми сина, съпругата ми и моето име.

Как за кратко време успяхте да развиете компанията, така че днес да е от най-успешните в Узбекистан?

- По това време вече имах доста опит зад гърба си и широк кръг от контакти в областта на логистиката. Финансовото образование, което имах също спомогна за развитието на моята компания. Смятам, че едно от основните предимства беше фактът, че заедно с моя екип от първия ден развихме всички направления и видове транспортни услуги, с акцент върху многопрофилното, висококачествено обслужване и фокус върху клиента.

Кои са най-силните конкурентни страни на Ардена?

- Бих казал, че това са коректност и професионализъм. Взех най-доброто от работата на пазарите на Запад и Изток и това ни направи конкурентоспособни. Когато предлагаш качествена и безкомпромисна работа, заедно с добри специалисти, създаваш репутация и доверие, за които клиентите са съгласни да платят.

Как в последните години пандемията Covid-19 и ситуацията в Украйна повлиях на вашия бизнес?

- Знаете ли, сещам се за първото ми събеседване, когато постъпвах на работа през 1993 г. с тогавашния ми ръководител, който ми каза: “Денис, избрал сте правилната професия, защото тя е вечна.”. И тук въпросът е, че независимо от ситуацията, която се случва в света, движението на стоки не спира, а в някои случаи логистиката става изключително важна и актуална. Пример за това е ситуацията с Covid-19 и с Украйна. По време на периода на Covid заявките за транспорт се увеличиха значително, въпреки, че всъщност през този период имаше огромен брой препятствия по границите. Ситуацията с Украйна добави притеснения, свързани с изграждането на нови логистични маршрути, предвид санкционната политика на западните страни.

Това отново доказва, че без логистика не би могла да съществува нито една държава, защото няма такава, която да притежава всички нужни ресурси и да няма нужда от обмен. Смятам, че логистиката днес е изключително динамична и актуална като бизнес.

Къде са най-силните пазари на Ардена?

- Имайки предвид, че седалището на компанията е в Узбекистан, ние сме ориентирани повече към пазарите в страната и Централна Азия. Разработваме усилено и пазарите на ОНД, заедно с тези от Далечния и Близкия Изток, както и Европа и Америка. Към днешна дата около 60% от бизнеса ни се развива именно на територията на Централна Азия и ОНД, а останалите 40% към пазарите на Европа и Америка.

До колко екипът на компанията е фактор за успех?

- Със сигурност мога да кажа, че успехът на Ардена не е обусловен само от моите умения. Имах късмета още при старта на компанията към мен да се присъединят верни и високопрофесионални специалисти, които и до сега са с мен. Затова смятам, че екипът е най-голямата ценност за една компания. Днес в нашата компания работят повече от 70 души и това ни задължава да сме в крак с най-новите ИТ решения. Затова миналата година започнахме мащабно преструктуриране и наехме консултантска компания от България Anadar Point Advisors, която успешно внедри структурата, разписа бизнес процесите и много други.

Що се отнася до развитието на персонала и мениджърите, всяка година трупаме все по-сериозен опит, преминаваме през различни HR обучения, използваме бизнес литература и други техники за подбор на персонал. Освен това днес избрахме различен път за набиране на персонал, а именно акцентирахме върху наемането на млади хора без опит, които имат желание за развитие, които са готови да пожертват личното си време в името на компанията, разчитайки на бързо внедряване в бизнес процесите и разчитайки на подкрепата на нашите опитни служители.

До колко семейството е важен фактор за успешен бизнес?

- Семейството е изключително важен фактор в живота на всеки човек и в моя случай името на компанията потвърждава този факт. Много обичам децата си и съпругата си, която е неразделна част от моя бизнес, но преди всичко е мой приятел, близък по дух човек и моя муза. Обсъждам с нея всички важни задачи и всички нови идеи.

Кои са Вашите правила в бизнеса, които спазвате?

- Със сигурно са много както в живота, така и в бизнеса, но преди всичко са благоприличие, честност, отговорност и справедливост. Ако говорим за екипа, то основното правило тук е да бъдете адекватни, лоялни и открити в общуването с тях.

Има и още едно важно правило – винаги да слушаш интуицията си!

По пътя на бизнеса винаги има и грешки. Какво научихте от Вашите?

- Може да прозвучи банално, но всички грешки са безценен опит. Вярно, че понякога струват скъпо, но е част от пътя. Грешки в бизнеса винаги има, но най-важното е да не повтаряте същите грешки и да не се отказвате, а да продължите напред без страх и съмнение. Само роботите вършат работата си перфектно, но понякога и те се провалят.

Модерното сити на Ташкент, столицата на Узбекистан

Какъв икономическият потенциал на Узбекистан?

- Роден съм и живея вече 46 години в Узбекистан. Имах много възможности да замина за чужбина, да живея и работя в други държави, но винаги съм вярвал в нашата страна и нейния потенциал за развитие, и винаги съм искал да участвам в този подем. През последните 6-7 години се наблюдава голяма динамика в развитието на страната и в близко бъдеще виждам нашата република като икономически лидер в Централна Азия, а Ташкент като нейна столица. Освен това тук има всички нужни фактори и по отношение на производствения потенциал, ресурсните резерви, финансовия сектор, голямото население, лоялната данъчна политика и разбира се логистиката, защото никой не може да пропусне „Пътя на коприната“, от който Узбекистан е част.

До колко познавате България?

- За съжаление никога не съм бил в България, но в последно време общуването ми с българи е все по-често. Както казах по-рано, сключихме договор за консултации и организация на бизнес процесите с българска фирма и през годината редовно имаме доста работни часове с нейни представители, а и не само. И тази комуникация е успешна поради сходния манталитет, откритост, дружелюбност и начин на мислене на двата ни народа.

Ардена Транспорт се намира в най-новия квартал в Ташкент, изграден от нулат

Какви са плановете на Ардена за 2023 г.?

- Имаме много сериозни планове за тази година. Тъй като наемането на камиони за превоз става все по-скъпо, бизнес партньорите предпочитат да работят с компании, които имат собствен автопарк и предлагат собствен логистичен продукт. До момента ние сме спедиторска компания, затова взехме решение да открием нова компания – Ardena Global Truck, която изцяло да се ангажира с логистика със собствени камиони. Сключихме договор за закупуване на 10 товарни камиони Mercedes, както и 10 камиона с ремаркета на компанията Schmitd. До края на годината тези камиони ще влязат в пълен оборот на действие, а плановете ни са до 2025 г. да увеличим автопарка до 50 собствени товарни камиони. Заедно с това водим разговори и с голяма узбекска компания за превоз на леки автомобили от Източна Европа, така че планираме и закупуването на 10 автовоза.

Виждате, че, имаме големи планове и вярвам, че с чудесния екип от професионалисти, който имаме, ще можем бързо и успешно да вървим напред.