fbpx Мениджърите споделят – сезон 3, част XIII | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 3, част XIII

И двамата ни нови гости в проекта „Мениджърите споделят“ са пълни с енергия. За тях бизнесът е предизвикателство и колкото динамиката в него е по-голяма, толкова е по-интересно. Така те се зареждат с нова енергия и са готови да изкачват следващия връх. Срещаме ви с Мариела Павлова и Иван Александров.


 

Мариела Павлова, сериен мениджър

Две трети от моя професионален път е свързан с управление на държавни компании и моят подход е бил такъв - държавният бизнес е нашият бизнес и трябва да го направим успешен, да докажем, че една държавна структура може да е конкурентоспособна и гъвкава в своите решения, независимо от огромното правно ограничение, за сметка на частния бизнес.

Лично за мен е много провокативно, да влезеш в една много тежка ситуация, която се смята за безнадеждна. Всички са взели решения на държавно ниво, че предприятието ще е закрито, дори цял отрасъл няма вече да съществува, и само след година и половина да покажеш положителен финансов резултат и да докажеш колко много бъдеще има в предприятието.

А формулата е много проста. Тъй като бизнесът е за подготвени хора, на първо място е нужен висок професионализъм, подкрепен с много знания, като не е необходимо да имаш подробни знания за всяка една от дейностите, с които се занимаваш.

Важно е човек да вярва в своите действия и да бъде убеден в преценката си, която трябва да предвижда какво ще се случи поне 6 или 7 хода напред. Ако вземеш дадено решение – какво ще последва?

Следващият важен момент е подборът на екипа. Трябва да успееш да намериш точните хора, които не е нужно да са много. Аз никога не съм работила с повече от 5-6 души основен екип. Те обаче трябва да са специалисти в отделните чести на „строителството“. Трябва да познават перфектно в детайли своята материя, за да може, когато коментирате и вземате решение, да се уповаваш на тяхната експертна преценка.

Най-важното е винаги да гледаш нетрадиционно на бизнеса, който управляваш. Да не нарушаваш правилата и принципите, но и да имаш нетрадиционна визия за на решаването на проблемите. Най-вече работата трябва да е забавление, което ти носи удоволствие и те удовлетворява. В момента, в който усетиш, че нещо не ти харесва, просто стани и си тръгни, иначе прегаряш.

Ще обърна внимание на нещо важно - да научим хората, с които работим, при поставяне на един проблем да не тръгват от позицията „Няма да стане“. Това е забраненият отговор, а правилният е: „Добре, да видим какво можем да направим“. След анализ може да се откажем, но никога да не започваме с отрицание.


 

Иван Александров, собственик и създател на Ebag.bg

Ebag.bg е съвместен проект с търговска верига „Фантастико“ и в момента предлагаме над 12 хил. техни продукта. Отскоро предлагаме и лекарства без рецепта и други стоки от аптечната мрежа, както и застраховки.

Как стигнахме дотук? През 2014 г. управлявах една от най-големите дигитални агенции с екип от 50 човека. Почувствах, че се разминавам с визията за развитие на компанията с мажоритарния собственик и реших, че е време да напусна и да си почина. На третия ден се усетих пълен с енергия и се захванах с идеята за онлайн доставка на хранителни стоки.

Тогава си направих прост план – знаех, че ми трябва партньор търговска верига, за да мога да осигуря продуктите и необходимите цени. На първо място си поставих за цел, че искам да работя само с определена верига, а след това си поставих цел кои хора искам да привлека за екипа си. И ги привлякох. Подготовката и преговорите продължиха седем месеца и накрая те се съгласиха. Когато подписахме договора, бях обещал, че след 4 седмици проекта ще заработи, а имах само лого. Но успях да изпълня обещанието си.

Имам едно просто правило и го предавам на целия екип. Не съм го измислил аз, а Сам Уолт, основателят на веригата Walmart. Той казва, че клиентът е най-важният по веригата и той може да уволни всеки един от бизнеса, дори собственика, като просто отиде да си похарчи парите другаде. За нас това е най-важното – да спазваме обещанията си и да се стремим да даваме повече. Когато стартирахме, направихме слотове, в които доставяме, затова в някои от тях сме ограничили поръчките. И така не закъсняваме. Имали сме клиенти, които се възхищават на швейцарска точност в България.

Едно от правилата ми е „Бъди честен!“. Моят бизнес се гради на партньорства и за да бъдат те дългосрочни, не може само едната страна да е удовлетворена. Другото, към което се стремя, е винаги да надхвърляме обещанията си към нашите клиенти, партньорите и инвеститорите. Така още повече получаваме от тяхното доверие.