fbpx Цигуларката Зорница Иларионова: Дължа на майка ми всичко! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Цигуларката Зорница Иларионова: Дължа на майка ми всичко!

В края на октомври почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на цигулковото изкуство по време на концерти от национално турне, посветено на 40 години от педагогическата дейност на един от най-бележитите съвременни цигулкови педагози – Благородна Танева. В концертите ще се включат плеяда от истински звезди, ръководени от палката на маестро Йордан Камжалов. Повече за предстоящото турне споделя една от най-талантливите ни млади цигуларки, носител на множество наши и международни награди  - Зорница Йларионова, която е дъщеря и възпитаник Благодордна Танева.

снимки: личен архив, горе - Зорница с майка си Благодордна Танева

Зорница, сподели повече за предстоящия проект...

- Съвсем скоро, в края на месец октомври стартира едно много мечтано от всички, нас, национално турне, посветено на 40 години от педагогическата дейност на моята майка - цигулковият педагог Благородна Танева. В него участие ще вземат част от най-ярките и световнопризнати цигулари, които през годините са били нейни възпитаници. Концертите се организират съвместно с Фондация “Йордан Камджалов” и оркестър Genesis, в партньорство с НМУ “Любомир Пипков”, на които дължим огромна признателност и благодарност, тъй като в годините многократно са ни подкрепяли, както мен, така и талантливи ученици от нашия клас по цигулка. На диригентския пулт ще бъде, разбира се, изключителният маестро Йордан Камджалов.

Националното турне започва на 24-ти октомври в Стара Загора, след което продължаваме на 25-ти октомври в Плевен, 26-ти октомври София, 27-ми октомври в Габрово, 28-ми октомври в Пловдив. 

По време на концерт под палката на Маестро Йордан Камжалов

Как направихте колаборацията с диригента Йордан Камжалов?

С Йордан Камджалов се познаваме повече от 10 години. Спомням си, че бях все още ученичка в НМУ “Любомир Пипков”, когато за първи път се проведе ежегодния конкурс, който неговата фондация организира в подкрепа на млади български таланти. Тогава взех участие в него и станах лауреат на фондацията. В годините многократно сме работили заедно по различни проекти, както в България, така и в чужбина.

През изминалата година реализирахме няколко концерта с Плевенска филхармония с цигулковия концерт на Йоханес Брамс, единия от които се състоя в рамките на фестивала Софийски музикални седмици в зала “България”. Беше безкрайно вълнуващо преживяване! По-късно през м. декември миналата година изпълнихме “Четирите годишни времена” на Антонио Вивалди в престижната зала на академията “Санта Чечилия” в Рим. Също незабравим концерт!

С Йордан Камджалов творческите срещи винаги са вълнуващи и много вдъхновяващи. Вярвам, че ни очакват прекрасни моменти и по време на предстоящото турне, за което бих искала специално да поканя всички наши почитатели, приятели на класическата музика да бъдат с нас в градовете, в които ще свирим. 

Твоята майка е и твоят първи педагог, както и след това в годините на израстване. Какво научи от нея?

- 3а майка ми и нейната работа като цигулков педагог мога да говоря с дни. На нея дължа всичко, което съм постигнала и което умея. Имала съм и други педагози в годините, които са действително легендарни имена в цигулковото изкуство, като проф. Захар Брон и проф. Павел Верников, но те никога нямаше да ме приемат за тяхна ученичка, ако нямах тази подготовка, която получих, в музикалното училище в София от моята майка. Пожелавам й да е жива и здрава много дълги години и да създаде поне още толкова изключителни цигулари, колкото до момента. 

Как младите хора приемат днес класическата музика?

- Радва ме факта, че все повече деца идват в музикалното училище и искат да свирят на цигулка, а и не само. Искат да свирят на всякакви инструменти и да се занимават с класическа музика, което е прекрасно и много обнадеждаващо за бъдещето на изкуството в България. Силна е вярата ми, че сред тези, в момента прохождащи деца, се крият бъдещите големи имена, с които всички ще се гордеят. В нашите класове в момента има блестящи, много ярки таланти, истински дарования, които вече печелят конкурси по целия свят, свирят на огромни и престижни сцени и абсолютно знаят какво искат и се стремят да го постигат.

Много е зареждащо, когато всеки ден имаш възможност да ставаш свидетел на волята, на амбицията в най-хубавия смисъл на тази дума, на изключителната дисциплина и трудолюбие на един съвсем млад човек. Да бъдеш част от израстването и от мечтите на тези фантастични и все още толкова малки, млади цигулари, е велико усещане, което съм щастлива, че ми е отредено да бъде и моя житейска мисия. 

Националното турне, посветено на 40 години от педагогическата дейност на Благородна Танева започва ще премине с концерти на :

24-ти октомври в Стара Загора 

25-ти октомври в Плевен

26-ти октомври София

27-ми октомври в Габрово

28-ми октомври в Пловдив