fbpx Росен Караиванов, Тим Вижън: Дигитализацията е ключова за развитие в новата реалност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Росен Караиванов, Тим Вижън: Дигитализацията е ключова за развитие в новата реалност

Росен Караиванов e управител на българската технологична компания Тим ВИЖЪН България. Тя е сред водещите български внедрители на цялостни решения за управление и анализ на бизнеса. Създадена през 1999 г., компанията е първият доставчик на Microsoft Dynamics™ NAV (Navision) в България и българският партньор на Microsoft с най-висока клиентска удовлетвореност по отношение на предлаганите решения и услуги.

Росен Караиванов присъства в луксозното ни издание АЛМАНАХ2021 на успешните казуси в българския бизнес. Тук споделяме част от неговия разказ.

--------------------------

Без съмнение, кризата с COVID-19 се отрази тежко върху обществото и икономиката, и редица сектори дълго ще чувстват последствията от ограниченията, които пандемията наложи. Същевременно обаче, тя ни показа на практика колко приспособим е станал бизнеса и колко лесно могат да се разчупят стереотипи и рамки, с които бяхме свикнали. Дигиталните технологии направиха новата реалност възможна. Дистанционна работа в толкова масов мащаб, дистанционни срещи, обучение - ако се върнем назад, само до преди едно десетилетие подобна гъвкавост беше много труднопостижима. Затова въпреки всички негативи на ситуацията, тя даде шанс на много индустрии да преосмислят бизнес модели, които до скоро приемахме за “изсечени върху камък”. Ускори възприемането на много нови технологии и показа нови пътища и възможности за развитие.

За щастие, след първоначалния шок, много компании се ориентираха именно към дигитализацията като начин да повишат ефективността на работата си, да оптимизират вътрешните си процеси и да елиминират “пробойните” в бизнеса, които им костват загуба на време, пари и възможности. Докато преди бяхме свикнали да получаваме запитвания за конкретен софтуер - бил той ERP, CRM или BI система - вече все по-често започнахме да разговаряме с клиенти за цялостни софтуерни решения, които обхващат всяко направление от дейността им - от управлението на финансите и счетоводството, през производство, верига на доставките, търговска и маркетингова дейност, пълноценно използване на данните, та до оптимизиране на вътрешните комуникации и системи за повишаване ефективността на работа.

Можем спокойно да кажем, че компаниите, които мислят в перспектива виждат именно в софтуерните технологии за бизнес управление средство за подсигуряване бъдещото развитие и устойчивост на бизнеса си. Затова точно в този момент нашите услуги се оказаха още по-необходими.

Доволните клиенти са най-добрата препоръка

Изминалата година беше богата на казуси и решения, но като мисля за този период, бих искал да разкажа за може би най-интересният проект, който реализирахме. Интересен колкото с това, че се разви изключително бързо, толкова и като потвърждение за силата на добре свършената работа. Всичко започна с внедряването на ERP решението Microsoft Dynamics 365 Business Central в европейското представителство на голяма международна компания, ситуирано в България. Проектът стартира точно в най-турбулентните месеци в началото на 2020 г.

Самото внедряване, в условията на случващите се промени, беше предизвикателство. Успешната реализация в срок и бюджет на този проект и удовлетворението на клиента от съвместната ни работа бързо отвориха вратите към разрастване на партньорството ни и в следващ проект по внедряване на решение за управление на продажбите и взаимоотношенията с клиенти (CRM система) в компанията-майка за бизнеса извън Европа. В крайна сметка, клиентите ни се довериха напълно и за цялостната поддръжка на използваната от тях ERP система и в момента ние поддържаме функционирането. Винаги съм вярвал, че доволните клиенти са най-доброто доказателство и препоръка за нашата работа и този случай за пореден път затвърди това мое убеждение.

Екипът е в основата

Хората и екипните отношения винаги са били ключовия фактор за устойчивостта и успеха на нашата компания. Неслучайно именно екип (team) е това, с което започва името ни и то екип с обща визия и разбирания как трябва да функционира успешният бизнес в съвременния дигитален свят. Винаги много сме държали на откритите и лоялни отношения както вътре в екипа, така и с нашите клиенти и партньори, и репутацията, която сме изградили през годините се оказа фактор от изключителна важност, особено в несигурността, породена от Covid-19.

Дигитализацията e възможност, а не заплаха

Може и да съм пристрастен, но като човек, който почти 20 години превръща технологиите в решения на бизнес проблеми, гледам на дигитализацията като възможност, а не заплаха. Можете ли да се представите какво щеше да се случи с бизнеса в ситуацията на пандемия, ако не бяха дигиталните технологии? Кое щяхме да изберем - човешкото здраве и живот или нуждата икономиката да продължи да функционира? Колкото и странно да звучи, през изминалата година дигиталните технологии буквално спасяваха животи.

Да, дигитализацията променя средата, в която живеем и работим, променя начина по който комуникираме и има отражение върху всеки аспект от ежедневието ни. Тя обаче далеч не може да замени чисто човешки черти като креативния ни ум, любопитството, състезателната ни природа. Технологиите правят точно това, за което са създадени - дават ни възможност да открием нови възможности и полета за изява, улесняват работата ни и ни помогнат да сме по-адаптивни. Накратко, дигиталните системи и технологии ни помагат да станем по-добра версия на самите себе си. Те обаче никога няма да могат да заменят човешкия елемент, могат само да го подпомагат.

Индустрия 4.0 е и промяна в начина на мислене

Идеята за Индустрия 4.0 със сигурност вече е в България. Българските предприятия добре осъзнават ползите, които дигитализацията може да донесе за бизнеса им и вървят в правилната посока, макар и с малки крачки. Индустрия 4.0 обаче, е много повече от внедряване на технологии и автоматизиране на процеси. Тя е и цялостна промяна в начина на мислене, управление и функциониране на едно предприятие и понякога това е дори по-голямо предизвикателство, отколкото самата инвестиции на време и ресурси, необходима за осъществяването на подобен проект. Полезният ефект и на най-модерните технологии, виртуална реалност, IoT и ред други рязко намалява, ако трябва да бъдат приспособявани така, че да пасват на неефективни процеси и няма воля и осъзнаване на нуждата от промяна.

Да дадем шанс на младите

Всички знаем, че българските ИТ специалисти са в челните места на световните класации, така че едва ли може да има съмнение, че разполагаме с наистина голям потенциал в тази област. За съжаление и търсенето на такива специалисти е много голямо и сектора неизменно чувства недостиг. Проблемите тук са много и за да се решат в дългосрочен план е необходима цялостна стратегия, изградена съвместно от правителството и бизнеса, и насочена не само към подготовка на кадри за най-бързо развиващата се индустрия в страната, но и към спиране изтичането на потенциал зад граница.

Това, което ние, както и повечето компании в бранша, можем да направим към момента, е да даваме шанс на млади специалисти да придобият ценен практически опит и да натрупат експертиза.

Визитка

Росен Караиванов е завършил УНСС с две магистърски степени - Финанси и Маркетинг и мениджмънт. Става част от екипа на Тим ВИЖЪН България през 2001 г. като консултант по внедряване и поддръжка на системи за управления. Три години по-късно вече е лидер на екип, а през 2006 г. поема управлението на компанията.

В рамките на професионалния си път, Росен Караиванов е участвал в десетки успешни проекти по внедряване на системи за управление, а негова тясна специализация е водещото ERP решение Microsoft Dynamics NAV и наследника му Microsoft Dynamics 365 Business Central.