fbpx Софтуерният бизнес с очакван ръст от 12,1% за 2023 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Софтуерният бизнес с очакван ръст от 12,1% за 2023 г.

Индексът на оборота в услугите от областта на информационните и комуникационните технологии в България, през второто тримесечие на тази година, е нараснал с 20% на годишна база. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев по време на конференция, организирана от Българската асоциация на софтуерните компании БАСКОМ. Той припомни, че през последните години секторът отчита положителни тенденции и е един от най-бързо развиващите се в страната.

От данните на Барометъра стана ясно, че продължава двуцифреният ръст на приходите в софтуерния сектор, но темпото му се забавя. Очакваният ръст за 2023 г. по данни на асоциацията ще е 12,1% докато през 2022 г. той е бил 23,7%. Над 85% от тези приходи са от износ. През 2022 г. делът на експорта на софтуерни продукти и услуги е близо 1/3 от общия обем на износа на услуги в България. Ръстът на приходите от износ е 25% на годишна база през 2022 г., достигайки 6,35 млрд. лв. През 2023 г. се очаква експортната стойност да нарасне с нови 21% и да достигне до 7,69 млрд. лв.

Съотношението на оперативните приходи на софтуерния сектор спрямо БВП достига най-високата си в годините стойност от 4,3% през 2022 г. Прогнозата за 2023 г. е, че ръстът на дела на софтуерния сектор в БВП отново ще се увеличи и ще достигне близо 4,5%, което ще затвърди позицията на сектора като №1 в икономиката на услугите в страната.      

Очакваният спад на ръста на сектора през настоящата 2023 г. Георги Брашнаров, член на Консултативния съвет на БАСКОМ, обясни така: „Допреди два месеца смятахме, че ще пораснем с над 20% и това ни изглеждаше реалистично. В последните 2-3 месеца се започнаха годишните преговори с големите ни партньори от САЩ и Западна Европа и се вижда, че има определено отрезвяване на тези пазари, а ние сме изключително зависими от тях. Добрата новина е, че ръст пак ще има. Той пак ще бъде по-голям от много от секторите в България и няколко пъти по-голям от ръста на БВП. Но ние винаги сме били доста по-амбициозни. И сега следва да покажем отново нашата адаптивност.  Във всяка криза има и много нови възможности. Изкуственият интелект и масовото му навлизане би могло да даде една допълнителна ефикасност на българските фирми, съответно многократно да увеличи производителността. Това пък може да ни даде конкурентни предимства, особено за големите пазари “, коментира Брашнаров. 

За първи път тази година Барометърът измерва и приносa на ИТ бранша към икономиката на страната през внасяните данъци от личното потребление (вкл. местни данъци и такси). За 2022 г. той е бил в размер на 504 млн. лв. Прогнозата е, че през 2023 г. секторът ще внесе общо над 2 млрд. лв. данъци (ДДС, данък печалба, социални осигуровки, ДОД и данъци през лично потребление) със своите 58 хил. работни места            

По думите на зам.-министър Шотев дигитализацията и декарбонизацията са сред основните предизвикателства пред българската икономика. „За да може да се развиваме като страна и икономика, трябва да внедрим дигитализация и модернизация на предприятията. Това са едни от основните инструменти, с които бихме могли да повишим производителността“, допълни той. Според Шотев създаването на подходящи условия за цифрово трансформиране на бизнеса ще създаде възможност за увеличаване на пазарните дялове.