fbpx Банката вярва, когато всичко е на светло | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Банката вярва, когато всичко е на светло

Г-н Хампарцумян, годината изтече,
каква беше тя за Булбанк?

- Добра година. Навлязохме във втората фаза от преструктурирането след придобиването на банката. Предложихме нови продукти за бизнеса, които досега бяха по-трудно достъпни - банкиране на дребно, кредитни карти, взаимни фондове. Ние предложихме и една от най-интересните и гъвкави ипотечни програми.
През последната година банките представиха разнообразни програми за кредитиране, но бизнесът продължава да се оплаква, че е много трудно да вземеш кредит. Защо е така?
- Бизнесът не трябва да се третира като едно общо. Тази част от него, която работи по модерен и професионален начин, няма никакъв проблем с достъпа до кредити. Но тази част от него, която мисли, че банките са длъжни да отпускат кредити само защото той съществува, разбира се, нямат лесен достъп. Същността на тази операция е кредитополучателят да обясни на банката целта на кредита и обстоятелствата, при които той ще се връща.
Започването на малък бизнес може да е относително лесно и може би не изисква кой знае какви познания, но с растежа му няма начин да не е нужен професионален подход. В циклите на развитие на една малка фирма има т. нар. "криза на растежа". Повечето фирми започват като "one men show", но с нарастването на работата капацитетът на управителя не стига. Той трябва да търси хора, да структурира бизнеса, да смени данъчната и счетоводната политика, които всъщност са характерни за по-големи фирми, но са много важни и за малките. На някой може да му се струва много лесно да крие данъци, една голяма част от счетоводството да е в сивата зона, но това не изглежда добре пред банките. Винаги един човек трябва да си прави сметка дали иска фирмата му да изглежда силна, като това е свързано с неудобството да води всички дела "на светло", или да бъде в сивия сектор. Но там също има разходи за водене на двойното счетоводство, за подкупване на чиновници и т. н. Тези хора не трябва да се оплакват, че нямат достъп до кредит. Това е техен избор!
Мисля, че с намаляването на данъчната тежест за фирмите и с облекчаването на административните процедури в един момент ще стане неудобно една фирма да е в сивата зона.
Кажете три основни мотива, на които банката вярва, за да отпусне кредит на фирма?
- Няма три основни мотива. Ако съществуваха, тогава нямаше да има банки, а щеше успешно да функционира една проста компютърна програма - вкарвате три основни неща и получавате решение.
Нарастването на кредитите в държавата говори, че достъпът до тях е по-голям. Това не е приказката за яйцето и кокошката. Човек първо трябва да направи бизнес, който да тръгне, и после да търси кредитиране за него. Това, което се нарича рисков капитал, или финансиране "на зелено", е много рядко срещано в Европа, а в България почти го няма и не е подходящо за по-малките фирми.
Защо са толкова високи лихвените проценти у нас?
- Не са високи. Вижте на какво ниво се финансира държавата, какви са лихвените нива по дълга. Това е нейният риск. Оттам се формира и лихвата на пазара, защото се приема, че най-надеждният кредитополучател е самата държава, тъй като нейното изчезване е невъзможно.
Вече има много примамливи оферти от банките, как фирмите да се ориентират в това рекламно поле?
- Това е един от сериозните проблеми за банковата система. По света, който държи на репутацията си, има рейтинг от независима рейтингова агенция. Разбира се, и у нас няколко банки имат такъв рейтинг, като Булбанк е с най-добрия.
Човек може и косвено да се ориентира за качеството на предлаганите продукти. Най-простото правило е да се има предвид, че "много хубаво не е на хубаво". Примамливите предложения най-вероятно не се базират на пазарни принципи или имат скрити "капани". Такава изключително рискова политика на банката не може да е успешна и това навежда на мисълта за някакъв проблем. Естествено това са общи положения. Понякога голяма пазарна институция решава да заема изгодни позиции на пазара и излиза с благоприятна оферта, но тя е краткосрочна.
Колко е горещ директорският стол, на който седите?
- Не е горещ, но е прилепчив и ми се налага да седя повече, отколкото ми се иска.
Какви качества трябва да притежава един мениджър на банка?
- Трябва да е професионалист, да умее да комуникира и да работи в екип. Аз винаги съм казвал, че професия банкер няма. Това е общо понятие, което обединява много професии и клонове на знанието.
С какво се занимавате в свободното си време?
- Доколкото имам такова, нищо особено, което може да попадне в жълтата част на пресата. Виждам се с приятели, чета нови книги, сърфирам в Интернет. Е, играя и тенис, но по-малко, отколкото бих искал.
Какво да очакват клиентите на Булбанк през новата година?
- Ще продължаваме да разнообразяваме и подобряваме продуктовата си гама. Съвсем скоро ще чуете за лизингова програма, която има амбициите да бъде най-добрата на пазара. Ще разширим ипотечните кредити. Очакваме сериозно развитие на бизнеса с кредитни и дебитни карти. Смело мога да кажа, че ние и сега предлагаме най-истинската кредитна карта, за която няма нужда от гаранционни депозити. Ще развиваме и взаимните фондове, които все още нямат популярност на българския пазар.
Разбира се, ще имаме и нови продукти, но нека засега не ги разкривам, за да бъдат наистина новости.