fbpx Златото е барометър на стандарта на живот на хората | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Макс Баклаян, мениджър на Тавекс ЕООД

Златото е барометър на стандарта на живот на хората

Неслучайно още от древността златото е било символ на сила. Днес то продължава да бъде отражение на начина ни на живот. През изтичащата година станахме свидетели на невиждан скок на цената му. Специалисти започнаха да предсказват помрачаващи прогнози. Доста хора започнаха да се включват в златната инвеститорска игра. Дали си заслужава, разговаряхме с Макс Баклаян, мениджър на Тавекс ЕООД, компания която се занимава с продажба и покупка на злато.

Г-н Баклаян, защо така драстично се покачи цената на златото в последната година?

- Да започнем по-отдалече. Кризата в момента е дългова. 600 трилиона е дългът на земята, а 60 трилиона а БВП. Това означава, че има огромна разлита и една от двете цифри трябва да се промени драстично. Ясно е, че продуктивността няма как да я променим, значи дългът трябва да се свие. Ето, в това се изразява дълговата криза. Държавите залагат пари една на друга. Ако имате машина за печатане на пари и ми дължите 10 хил. лв. и имате вариант да работите цяла година или да ги напечатате парите - кой ще изберете? Еврото няма покритие и никой не знае колко евро циркулират в системата, постоянно се променят показателите по които се отчитат напечатването на еврото.

Държавите имат машината за печатане на пари и така създават инфлацията - това показва ръста на цената на златото. Иначе самата цена не расте. За да се повишава цената на определен ресурс – съществуват няколко причини. Например, има нови индустриални нужди от този ресурс – в случая не е така, златото се използва почти нематериално в нано-технологиите. Друга причина е, ако има голямо търсенето на бижута – но сме свидетели как постоянно затварят бижутерски магазини по света. Когато хората изпаднат в тежко икономическо положение, първото нещо, което продават са бижутата.

Остава инвестиционната страна на златото. Цената му се повишава във всички основни валути. Ако погледнем в последните 10 години, златото е повишило покупателната си способност спрямо всяка една твърда валута няколко пъти.
Но като цяло цената не се е увеличила, стойността на всички основни валути е паднала, защото както казахме преди се печатат нови пари. Това правят и САЩ с Китай – получават стоки и плащат с напечатани долари. Знаем какво стана у нас през 97 г. Преди няколко месеца в Беларус валутата се обезцени 8 пъти за един ден! Един пример е и зимбабвийския долар, чиято стойност е 100 трилиона долара – това е най-голямата банкнота в обръщение. Коментари, от сорта на това, че златото ще достигне 10 хил. долара няма как да са точни. Никой не знае каква стойност ще имат долара и еврото. Защото стойността е толкова, колкото доверие има в тях. Да вземем пример със старата българска двулевка, която е имала златно покритие. Днес тя е просто хартия.

 

А как ще коментирате спестяванията на хората в банките, които се увеличават?
- Хората не осъзнават за какво спестяват – за жилище, образование децата, за по-добър живот утре? Когато човек спестява днес, той забавя удоволствието от спечелените пари днес, за да има удоволствие утре. Затова инфлацията е най-лошото нещо. Онези хора, които са продуктивни и им остават пари за спестяване инфлацията изяжда покупателната им способност и утре те ще са по-зле от днес. Нека видим какво се случва ако спестявате в евро или долари. Ако през януари 2010 г. сте имали 5000 спестени евро сте могли да си купите 3,5 кв. м в софийския квартал Лозенец. Със същите пари при 800 евро унция злато тогава, сте могли да си купите 6 унции злато, а на влог в банката може да получите 7% годишна лихва, ако не теглите парите.
Какво става след една година? Искате да продадете метрите в кв. Лозенец, но цената там вече е паднала на 1000 евро и сте загубили 1/3 от вложените пари. В банката сте получили 7%, но като махнем инфлацията не сте взели нищо, дори сте загубили, защото реалната инфлация е доста по-голяма от официалната. Ако бяхте купили злато – за една година от 800 евро цената скочи на около 1000 евро. Вие сте направили 25% -30% възвращаемост – махайки дори инфлацията, покупателната ви способност се е увеличила.

Защо тогава спадна цената на златото след пика през август това лято?
- Има няколко основни причини за това. През третото тримесечие на годината, в края на септември, е моментът, в който хечфондове обявяват своите печалби. Когато се говори за дългова криза инвеститорът не е сигурен за своите пари, той започва да ги тегли от там, където ги е инвестирал. Най-големите инвеститори на земята са хечфондовете и пенсионните фондове. А когато хората започна да теглят пари от тях, те имат нужда от свежи капитали. Първото, което ще продадат е актива, която е спечелил. Така че те ликвидираха позициите си в злато и сребро.

Втората причина е, сериозния ръст на злато и сребро на пазарите за фючърси и деривативи. Искате да купите 100 хартиени златни унции, но трябва да изкарате пари поне за една. Това е минималния праг, за да покажете, че желаете да търгувате. В един момент този праг се увеличи с 30% и онези, които нямаха пари, трябваше да продадат тези позиции.
Това направо бутна пазара по един много интересен начин. При нас когато златото беше 1900 долара, нямаше нито един инвеститор, който да дойде да си продаде златото. Напротив, идваха да купуват. На 1600 долара купуват още повече – никой не продава. Но дори ако сега да си мислите, че сте загубили, защото сте купили злато на 1900 долара, не е така. Печалба и загуба се регистрира само при продажба. Днес имате още по-адекватна позиция. Ако погледнете за 5 години пазара назад – той не е права линия нагоре – винаги има временни отклонения.

Ще продължава ли нагоре тренда на златото?
- Бих се радвал да не е така, защото когато цената расте има огромна инфлация. Но когато чуете, че има нулева инфлация и започне да има повече износ, отколкото внос, цената на златото ще започне да спада. Златото е барометър на стандарта на живот на хората. Колкото е по-висока цената на златото, толкова повече часове трябва да работите за да си купите една унция злато.

Защо тогава хората не държат парите си в злато?
- А вие купила ли сте си злато?

Не!
- Ами ето отговора. Сигурно нямате познати дори познати, които да говорят за злато. Просто хората не познават златото. Няма информация. Хората не измерват в реална стойност, а в номинална. Днес нещо струва 5000 долара и е скъпо, утре е 3000 и е евтино. Спрямо какво е евтино?
Онзи който прави екстра крачката да потърси информация е вече напред. Имаме клиенти, които са купили над 50 кг. на човек. Винаги в една инвестиция първите пари, които влизат са умните пари. И винаги в края на една инвестиция се получава балон, защото и таксиметровия шофьор и магазинерката ще започнат да купуват злато. Те са чули, че техен приятел е направил 30% възвращаемост от злато. Но в началото няма опасност.

Но значи все пак има реална опасност да се получи „златен балон”, подобно на имотния?
- Принципно е така. Но това може да стане, когато има кредитиране. Трябва хората да започнат да теглят кредит за да си купят злато. Тогава хората ще използват пари, които нямат, за да купят нещо. Ако преди години си бяха купили жилища само хората, които имат парите, без да теглят кредити, нямаше да има този бум, на който сме свидетели. Сега много от имотите стоят празни, други са върнати на банката. Но банките все още не ги пускат за продажба – развържат ли тези имоти, цените ще паднат главоломно. Ако цената на нещо се покачва бързо, то значи че валутата , в която се измерва пада. Златото 10 години се покачва с 400% и все още не е балон.
Ако има балон в златото, ще го видите веднага – най-малкото при нас ще бъдат тълпи от журналисти или новините ще започват с „Българи теглят пари от банките за да спестяват в злато”. Засега е спокойно всичко.
Все пак българите все още са скептично настроени към златото и не вярват на тази инвестиция. Освен това е нещо ново, за първи път българина има възможност да си купува свободно злато. Трябва време, трябва повече доверие в нашия бизнес, дори повече медийна подкрепа.

Ако се разпадне ЕС ще има ли рефлекс върху златото?
- Аз мисля, че големите държави ще направят всичко възможно да запазят еврото, дори и Гърция да излезе от еврозоната. Да основните играчи еврото има добавена стойност – няма транзакции в различни валути, по-лесно се прави бизнес.

 

Какво ще стане със златото?
- Смятам, че цената ще се качи драстично. Купете си една монетка, за да имате малко злато поне и да видите как то реагира на световните новини. И всеки път цената на златото по малко расте, защото повече хора влизат в този нещо. Хората обаче трябва да разделят хартиения пазар от физическия. Ако в един момент имате 1 млн. унции злато на хартия, в следващия момент те няма да струват нищо, защото този, който е издал хартията няма да я уважава. И в същия момент онзи, който има само 1 физическа унция злато ще му предлагат много пари за да го продаде, но няма да си заслужава. Преди месец имахме 500 кг. злато и спряхме да продаваме злато, защото хартиения пазар е лесен – печатате хартия и всичко е готово. При физическото злато процесът е доста по-сложен. Първо години трябва на минните компании за да намерят злато, да вложат огромен капитал за да започнат да копаят, нещо което не е 100% сигурно. Това е рискован, много високо капиталов бизнес, който изисква огромен човешки труд. Следва рафиниране, логистика, сертифициране. Ако започне някоя част от този процес да куца започна да няма злато. Когато беше най-печелившо златото ние спряхме да го продаваме. Защо? Идва при нас клиент, който дава 1900 долара за 1 унция злато. Но ние с тези пари няма от къде да си купим злато, защото швейцарската рафинерия има страшно много поръчки за злато за четири месеца напред.

Физическият метал е много малко – при 7 млрд. Души на земята има около 160 хил. това злато. Това значи около 20 грама за всеки човек. Едно кюлче е около 100 грама – като го купи един, значи, че други 4-ма няма да могат да си купят. Още Аристотел е казал – „Парите трябва да са делими, преносими и в лимитирано количество, за да се знае точно колко е стойността им”.

Заслужава ли си да се инвестира в сребро?
- Много повече. Ако сте имали пари за жилище преди 2 години сте щели да купите 100 км. м., В момента те вече са 300 км. ако сте вкарали парите си в сребро и сте живели под наем. Среброто е много подценено. То има ДДС и хората ги страх, че губят тези 20%. Златото за миналата година се е повишило с 30%. Среброто се е повишило със 70%, ако махнете 20% пак печалбата е по-голяма. Но среброто е за онзи инвеститор, който е убеден, че си заслужава. Моите лични пари всичките да инвестирани в сребро, но е трудно да убедя един клиент да направи същото.

Какво е по-добре да си купиш физическо?
- При златото, колкото е по-малък продукта, толкова е по-добър. При кюлче от 100 гр. и монета от 6 гр. разликата е около 2%. Значи 17 монети са колкото едно ключе. Но така имате 17 пъти по-ликвиден продукт. Монетите са делими – ако ви трябват само 500 лева, ще продадете само една монета. Ако е по-голям, после ще получите левове за останалото и пак трябва да купите злато.