Мениджърите споделят – част XV

Проект на списанието

Само преди няколко дни проведохме и последната среща от проекта „Мениджърите споделят“. През годината пет пъти събрахме изявени мениджъри и собственици на бизнеси, които споделиха техните съвети как днес да правим успешен бизнес. Заедно с това, те разказаха и казус от тяхната компания. Чухме изключително интересни и любопитни и много пъти тежки ситуации, пред които са били изправяни мениджърите, от това дали да оставят компанията да фалира, до борбата да се преборят с държавата за правата си. Всички тези казуси ние събрахме и вече започнахме подготовката на едно изключително и уникално по своето съдържание издание – Алманах „Успешните казуси в българския бизнес“. Книгата ще бъде факт в края на годината. А до тогава – продължаваме да ви срещаме с мениджърите. В това издание представяме Илия Великов – Търговски и изпълнителен директор на „ГудМилс България“ ЕАД и Владимир Рашев – Управител и собственик на „Балкан Сървисис“.


 


Илия Великов – Търговски и изпълнителен директор на „ГудМилс България“ ЕАД

Правила ми в бизнеса са изградени на базата на моите лични принципи. Преди ГудМилс почти 14 години работих за друга голяма международна компания. Там успях да се развия от търговски представител до търговски директор. След толкова време прекаран в международния бизнес с бързооборотните стоки, насочени към крайния консуматор, имах нужда от промяна. И с това е свързано моето първо правило -  Вярвай в това, което правиш. Когато загубиш вярата със сигурност не можеш да продължиш напред и да добавиш стойност към развитието. Винаги прави това, което казваш, иначе губиш доверието като лидер. Проверявай до къде си стигнал и ако трябва коригирай. Обстановката бързо се променя, бизнес средата е много динамична, хората са много информирани и винаги трябва да следиш до къде си стигнал и ако трябва, да променяш. По мое наблюдение именно това е един от големите недостатъци на лидерите в днешно време. Бидейки лидери вярват, че пътят, който са избрали е правилния и промяната не е необходима. Без нея обаче не може, защото клиентите, хората и нуждите се променят.

Друг принцип е, развивай хората, с които работиш. В крайна сметка аз вярвам, че няма значение името на фирмата, защото хората са тези, които я правят. Да, безспорно, компанията може да даде много, но за да има резултати са важни хората.

Аз работя в бизнес с основна суровина, която не се повлиява лесно от икономическата обстановка. Хляб винаги ще се яде. За съжаление обаче, този бизнес е много силно засегнат от политическата и лобистка обстановка, защото интересът на управляващите е, хлябът да бъде евтин. Същевременно аз представлявам една международна фирма, която спазва всички законови разпоредби в страната, в която оперира.

 

 
Владимир Рашев – Управител и собственик на „Балкан Сървисис“

Във всеки един бизнес трябва много ясно да се определи целта. Трябва да знаем какво искаме да постигнем. За мен това е най-важно, защото никой не може да ни ограничи какво да си пожелаем. Имайки ясната цел, можем да преценим разполагаме ли с необходимото време и ресурс, за да го постигнем.

Друг важен принцип в бизнеса е, когато се започне един проект или работа, тя трябва да се завърши до края. Свидетел съм на редица проекти, които се завършват дори и на 98%, но никога до края. В нашия бизнес това колкото и да са добри идеите, ние няма как да се развиваме, а ще се превърнем в хора, които не могат да довършат работата си до края. В софтуерния бизнес няма дълготрайни активи. Шегуваме се, че фирмата е една марка, едни компютри и едни хора. Именно последният елемент е най-важен – хората, екипа. Правилото „Развивай се и се учи постоянно“ в нашия бизнес важи с пълна сила. Ако искаме да сме добри и да развиваме успешно бизнес процесите на клиентите, трябва да се учим непрекъснато. Друго основно правило заимствам от един от нашите клиенти – Nike и то е много просто „Just do it” (Просто го направи). И при нас е така. В един момент просто трябва да действаш.

Изключителен партньор на проекта е квалитетното уиски Chivas Regal. В уютната атмосфера на Терра Спа Център, които са домакини на мениджърските срещи, накрая на последната среща за годината красивата Мишел поднесе глътка "Наздраве"  с шотландското уиски.

 

 

Facebook comments