fbpx За една шоколадова Нова Година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шеф Ради Стамболов

За една шоколадова Нова Година

В първите дни на годината решихме да продължим празничното настроение и да ви потопим в една сладка атмосфера – да ви отведем в света на шоколада заедно с един от най-големите майстори на шоколада в България – шеф Ради Стамболов. Разговаряхме с него за вкусовете на българите и любовта към сладкото.

Шеф Ради, обичат ли българите да похапват сладко?
- Да, българите обичат сладкото. Най-вероятно е ориенталско наследство, както всички знаят Ориента предлага изключително примамливи сладки изкушения.

Като че ли в България още не може да се наречем майстори на сладкарски изделия. Защо е така?
- Не бих се съгласил с това. В последните години израснаха доста майстори на сладкарските изделия. В Добрич се откри кулинарен институт, който подготвя изключителни професионалисти, не само в сладкарството , но изцяло в кулинарията. Българина подобри кулинарната си култура и оттам повиши изискванията си. Тази комбинацията доведе неминуемо до по-добри резултати.

Може ли да се яде сладко и да не се напълнява?
- Да, може. Както всичко останало е въпрос на начин на живот. Всички знаят че редовните физически упражнения водят до по-добра форма. Сладкото и най-популярната му форма – шоколада съдържат доста ценни елементи полезни за човешкия организъм и не би следвало да се лишаваме от него.

Защо в Белгия шоколадът се счита за един от най-първокласните в света и съответно струва много скъпо?
Белгия, Швейцария, Италия и Франция забраниха със закон използване на заместители на какаовото масло при производство на шоколад. А какаото, което съдържа какаово масло е и изключително скъп борсов продукт. Белгийския шоколад/както и шоколада в изброените по-горе държави / е първокласен и скъп продукт именно защото е приготвен с истински продукти. 

Не са ли прекалено авангардни модните съчетания на шоколад с черен пипер или люто чушле, както и други подобни?
- В никакъв случай не е. Съществуват доста по-авангардни комбинации:
• Шоколад с дехидратирана риба тон
• Шоколад с опушена в различен цвят морска сол

Трудно ли се прави шоколад? Само какаото ли е най-важната съставка за неговото качество?
- Да, трудно се прави. Какаото е основната съставка разбира се, но за добрия шоколад от значителна важност е избора на правилния сорт какао, правилния процес при събиране, ферментиране рафиниране и пр..

Къде по света е най-голямата консумация на какао и кое е най-качественото?
- Страната с най-голяма консумация на шоколад на глава на населението е Швейцария, като голям принос за което освен местните имат и посетителите й. Статистиката отразява потреблението на шоколад и не прави разлика местен –чужденец.
От трите сорта какао –Криоло, Форастеро и Тринитарио най-качествено е Криоло. Подробна информация за целия процес може да откриете на интернет сайта на шоколатиерницата rschocolatier.com.

Какви са твоите „сладки” пожелания към читателите за 2013 г.?
- На вашите читатели желая „Прекрасна Шоколадова Нова Година”!

 

Белгия - Шоколадовата столица на света

Белгия със своите 10 милиона души има над 2000 магазини за шоколад, 16 шоколадови музея и 12 фабрики. Годишното производство на шоколад и шоколадови изделия в Белгия достига 172 000 тона.
Брюксел се с1чита за безспорната “Шоколадова столица на света”. Градските икони там са Pier Marcolini Mary Chocolatier, Neuhaus, Godiva, Lionidas.
„Белгийският шоколад е храната на шампионите, примамка за любителите, изкушението на богатите и фаворитът на масите.“ Зад тази белгийска поговорка стоят задължителните правила, които белгийските шоколатиери спазват, когато приготвят изкушението. Съставът на белгийския шоколад е определен със закон и си остава непроменен. Качеството на какаовите зърна е отлично – подбират се сортове с различен вкус, произход и цвят, по строго определени норми. В едно шоколадово блокче може да има до 400 аромата. Печенето и смилането на каковите зърна при белгийските шоколатиери е изключително фино - след смилане какаовите частици са с размер 18-20 микрона. Така размера им е по-малък от този на от вкусовите папили в устата на човек и и така те улавят пълноценно всяка частица. Използва се само чисто какаово масло без добавяне на каквито и да било други мазнини, което също е определено със закон. Шоколадовият кувертюр се доставя до шоколатиерниците дниците в специални контейнери и в повечето случаи е още топъл, което е от голямо значение за вкуса на произведените шоколадови изделия.

В повечето случаи всичко е ръчно производство. Град Брюж от своя страна е приеман като белгийската столица на шоколада. Там преди доста години неизвестен аптекар опитвайки се да създаде лекарство срещу кашлица създава натуралния шоколад. Пак там в началото на XX век, за да угодят на херцог Плези-Пралин, местни сладкари смесват шоколада с орехови ядки и получават… любимите ни днес пралини. Пралините са още една визитка на Белгия. Невероятния им вкус винаги смайва всеки опитал ги. В Брюж има шоколадов ресторант, шоколадов музей и ежегоден шоколадов фестивал. Докато трае фестивала на улиците в градчето са разположени истински шоколадови фонтани, а шоколадиерите постоянно творят невиждани шоколадови произведения. След края на фестивала, каквото от тях не е изядено, отива в музея, който е разположен в средновековния замък „Castle of Harze“.

Първият етаж на музея , който се нарича “Choco Story” пренася посетителите в миналото – във времената, когато маите и ацтеките, смесвайки какао, вода и подправки, приготвяли церемониалната напитка.
Изкачвайки етажите на музея посетителите научават как какаовите зърна се превръщат в шоколад, колко полезен е той, защото освен белтъчини, витамини и минерали, съдържа теобромин, който спасява от меланхолия и мрачни настроения. В бара на музея се предлагат 44 различни по вкус шоколадови коктейла. В магазина до него пък продават за спомен късче шоколадово чудо – от изкуствено състарени фигурки до шоколадово лакомство за кучета.