fbpx След уволнението накъде? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

След уволнението накъде?

Милена Хаджииванова, управител на компания за човешки ресурси H-Vision с няколко полезни съвети за служители и мениджъри при освобождаване от работа

След уволнението накъде?

Безспорно освобождаването от работа днес е един от най-болните въпроси на обществото. Разделянето със служител е тежък емоционален и стресов момент и за двете страни. От изключително значение е, когато дойде такъв момент мениджъра да уважи емоцията на човека, който до вчера е работил за него и възможно по най-коректен начин да му съобщи “новината”.

Изключително важно в този момент е, човек да подходи про-активно. Да започне целенасочени контакти с консултантски агенции или директно с фирми, където да търси своята следваща реализация.

Помоща, която човек може да получи от една HR консултантска фирма е много сериозна. В нея работят професионалисти, които най-добре могат да проведат интервю за работа и да открият силните страни на кандидата, които след това по най-коректен начин да представят на потенциален работодател. Те допълнително могат да извадят области, които имат потенциал за развитие в човека.
За самият кандидат консултантската компанията е съветник, който дава обратна връзка за неговите най-силни страни.

Днес трябва да сме много гъвкави в реализацията си. Може би сега е времето за хората, които поради една или друга причина са освободени от работа, да създадат своя фирма и да работят по различни проекти, като аутсорснати специалисти на партньорски начала. Това носи допълнителни възможности за развитие, защото в една организация човек е подвластен на корпоративната култура, вътрешните взаимовръзки и не винаги може в пълна сила да разгърне своя потенциал. Подобни практики са силно развити в много държави и според специалистите, така човек може да намери реализация в днешните трудни времена.

Facebook коментари