fbpx Be digital! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Жюстин Томс, експерт онлайн маркетинг

Be digital!

За някои хора това звучи модерно. За други - изтъркано. Мисля, че за мен е начин на живот. Не само защото преподавам дигитални комуникации, пиша книги по темата или ръководя дигитална агенция. Но защото времето ни го изисква и няма бизнес, който да иска не само да успее, но въобще да оцелее в идните години, без да го приеме като свой основен кодекс - Be digital!

Всичко това, макар и предизвикателно, е позитивно. Ето основните аргументи в подкрепа на това твърдение:

1/ Глобално

Основното предимство на новия начин на комуникиране и правене на бизнес е глобалността и липсата на граници. Това е едновременно огромна, но и плашеща възможност. Нужно е преосмисляне и прекрояване на бизнес моделите, за да се вземе максимума.

Успешните примери са много - от малки семейни фирми, които работят изцяло за нови външни пазари, през средни и големи фирми за аутсорсинг, за разработка на технологични иновации изцяло за световни пазари.

2/ Скорост

Бързината, с която можем да достигнем потенциални нови клиенти и пазари е несравнимо по-голяма от когато и да било в миналото. При правилно подбиране на инструментариума и подхода, това може да се случи дори в рамките на дни и часове.

Отделно - процесите на офериране и договаряне, до сделка и финализиране са също значително ускорени. Отново примерите от реалния живот тук и сега са много и навсякъде около нас.

3/ Възможности

Възможностите във всички посоки - от ръст на бизнеса, комуникация, до набиране на персонал са много повече, благодарение на дигиталните технологии. Бизнеси, които не се възползват максимално от тях ще останат в историята. И както казва Дарвин:"Няма да оцелеят нито най-умните, нито най-силните, а най-приспособимите към новото".

4/ Партньорства

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" гласи заглавието на романа на големия българо-немски писател Илия Троянов. Благодарение на Интернет именно това се случва за всеки бизнес - партньорствата и клиентите са навсякъде и само очакват да бъдат "докоснати", поканени от нас - през активна комуникация, през силни визии и послания, през всевъзможните дигитални канали. Персонализирано, атрактивно, неустоимо.

5/ Комуникации

Комуникациите вероятно са секторът, който се промени най-драстично в последното десетилетие. Но за добро. И да, отново - това е предизвикателно. Има нужда да се променят не малко навици на бизнеса, да се обучат служители, да се напредне, размисли, подбере, разработи стратегия, план, сайт, социални мрежи, блогове, нови и нови инструменти на хоризонта. Но не е непостижимо и първите в това отношение са най-видими и разбира се - победители.

Ако искате да разгледате български брандове, които се справят доста добре в това отношение може да надзърнете в онлайн каналите на Първа инвестиционна банка, Хармоника, Победа, например.

6/ Работна сила

Хората вече са други. Комуникациите ги промениха. Или поне ги разглезиха. От това как избират новото си работно място, през това как кандидатстват, какво пишат като статуси по отношение на шефовете си и работния климат - няма как да не ви пука от това и да не се промените, спрямо новите изисквания на времето. И все пак - социалните мрежи и търсачките помагат да се научи доста за хората, които кандидатстват при вас, да подберете без да губите време, да предложите дистанционна работа от дома и още, и още.

7/ Иновации и развитие

Истинското предизвикателство на дигиталните технологии пред всеки бизнес е нуждата от трансформации, поради променените икономически, гео-политически и всички други условия. А това се постига най-вече чрез иновации. Бизнесът се променя, оптимизира процеси, работни ресурси, като това не е лек път, но е със сигурност верен и носи реални резултати. Ако питате мен - иновациите са единственият път за реално устойчиво развитие в бъдещето. А бъдещето започва от днес, както знаем.

Онлайн технологиите във всеки бизнес

Опитвам се да се сетя за бизнес, който няма нужда и по никакъв начин не използва технологии - ами няма такъв! Често чуваме клишетата, че „всичко това е за големите бизнеси, с голям бюджет“. Не е вярно! Технологиите дават огромно предимство на малките, средните предприятия, на стартиращите сега. Особено силно това важи за технологичните стартъпи, при които началото може да е с изключително малка, до почти нулева инвестиция, която много бързо да се трансформира в значителна печалба.

Онлайн технологиите в живота на мениджъра

Друг мит, който стои на дневен ред е това, че технологиите са само за средния мениджмънт, за комуникациите или оптимизация на технологичния процес. Отново невярно! Епохата на web 2.0 променя и начина за управление на хора, процеси и на менажиране на бизнеса като цяло!

Днес истинският мениджър 2.0 няма как да остане далеч, дистанциран и невъвлечен в онлайн комуникациите на бранда и бизнеса си. Отвореност е новата мантра за успех. А тя се постига през активно, градивно и последователно Интернет присъствие.

Погледнете световните брандове. Блестящ пример е Марк Зукърбърк - отворен, усмихнат, отдаден. Ще кажете - той е ясен, обвързан е със социалните мрежи. Но да видим още примери - семейство Обама или Папата - великолепно присъствие в социалните мрежи, дори в Instagram, Twitter и Vine. Още доказателства? Ето и няколко български примера - Левон Хампарцумян, Маги Малеева, Мирослав Боршош.

Онлайн технологиите в екипния живот

Неизменно Интернет променя и екипната динамика и вътрешните комуникации. Няма как да се игнорира, защото това би довело до проблеми. В този смисъл е добре да се мисли и работи в посока изграждане на digital team към всеки бизнес. Екип, който да следи и работи активно за дигиталното присъствие на бранда, в който екип задължително се включват и PR и HR експертите, бранд мениджърите, управители и други хора от екипа, които имат нюх или афинитет към дигиталното. Звучи помпозно, но е нужно. Дори само няколко срещи годишно на този екип, разписване да план за действие дори само в страница може да подпомогне значително присъствието и успехите на всяка фирма.

Какво се промени и кое остана същото?

Какво се промени ли? Всичко. Начина на комуникация, начина на правене на бизнес. Знам, звучи плашещо. Дори много плашещо, особено за хора, разчитащи на класическия тип управление на бизнеса. Правилата са различни. Но и възможностите са много повече - до необятни.

Но в крайна сметка добре е да сме наясно, че едно нещо остава непроменено. Това сме ние - хората. Човешкият фактор остава да е водещ и основен и във взимането на решения, в своевременните реакции, в творческия процес на създаване и иновации.

Технологиите са само средство. Средство да се справяме по-добре с бизнеса си, да правим света заедно по-добро място. Всеки ден, всеки от нас.

-------------------

Жюстин Томс е експерт онлайн маркетинг, един от пионерите у нас. Основател и ръководител на дигитална агенция Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън от 18 години насам. Преподавател с над 10 години опит в НБУ, лектор на родни и международни университети и конференции. Дигитален евангелист. Автор на над 12 книги по темата и на множество статии. Отговорен родител, блогър и активист за промяна.